Культура

Письменниця з Житомирської області отримала відзнаку комітету з присудження літературної премії імені Гоголя

31 March 2023, 10:09

В Держмистецтв 22 березня 2023 року відбулось засідання Комітету з присудження літературної премії імені М.В. Гоголя, під час якого і було обрано цьогорічного лауреата.

Про це 31 березня повідомила пресслужба Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

«Оголошуємо ім’я переможця в переддень дня народження письменника. Члени Комітету, шляхом відкритого голосування, серед 34 претендентів, визначили лауреаткою премії сучасну українську письменницю Тетяну Кузан (Тетяну П’янкову). Нагорода присуджується за її роман «Вік червоних мурах», виданий у 2022 році у видавництві «Наш Формат», - йдеться у повідомленні.

Також члени Комітету відзначили вартими уваги та прочитання твори таких кандидатів на отримання цьогорічної премії:

Івченко Владислав – історичний детектив «Найкращий сищик та битва з імперією», видавництво «Темпора», 2022;

Кокотюха Андрій – неоготичний детектив «Вигнанець і навчена відьма», видавництво «Vivat», 2021;

Макаренко Євдокія – роман «Серце жінки», видавець О. О. Євенок, 2020.

Держмистецтв нагадує, що премія імені М. В. Гоголя присуджується щорічно прозаїкам, драматургам та сценаристам, що наслідують традиції творчості М.В. Гоголя, збагачені концептами історичної романістики, містицизму та сатири, та утверджують національну самоідентифікацію.

Довідка з Вікіпедії: Євдокія Макаренко народилася в с. Кам'яний Брід Коростишівський район. Змалку слухала розповіді бабусі про перевертнів, домових, русалок, родинні перекази та легенди. Вчилася в місцевій школі, де й почала перші письменницькі кроки почала ще в школі. Це були ліричні твори. Деякі з них надруковані в районній «Коростишівській газеті» та у збірці «Переказ про повітря» (конкурс «Гранослов» 1995 р.) В 1991 році вступила до Житомирського педагогічного інституту імені І. Я. Франка. З 1996 року працювала вчителем української мови та літератури. Зараз проживає в місті Коростишеві, де продовжує писати.

Зазначимо, що всі вісім романів письменниці видав у Житомирі підприємець Олексій Євенок.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці червня 2017 року у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Івана Кочерги відбулася прем’єра вистави «Вій» за мотивами повісті Гоголя.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держмистецтв премія книга Макаренко письменник Гоголь літературна премія 
Матеріали по темі