Місто

Житомирський режисер Петро Авраменко розповів, що думає про Гоголя та показав закулісся вистави «Вій». Фоторепортаж

30 September 2017, 11:13

З 30 вересня у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Івана Кочерги житомиряни зможуть побачити виставу «Вій».

За словами директорки театру Наталії Ростової, це одна з найдорожчих вистав за останні роки. Прем’єрний показ «Вія» відбувся в Житомирі 28 та 29 червня з нагоди закриття театрального сезону.

Але, за словами режисера, то була лише генеральна репетиція, а за літо багато чого переосмислили.

Про ставлення до Гоголя, саму виставу, її подачу і конфлікт Житомир.info розповів режисер Петро Авраменко:

«При розробці сценарію ми залишили фактично незмінний текст Гоголя, але текст розповіді переклали на діалоги. Тобто, актори не просто переживають ролі між собою – вони роблять апарти в зал, і розповідають глядачу те, що відбувається. Кожен режисер трактує виставу по-своєму. Наша вистава охоплює не тільки релігійний момент, але й більше конфлікт між чоловіком та жінкою. Гоголь – це прекрасний автор, і я не вперше до нього звертаюся. Вважаю, що він ще й є абсурдистом. Ось, до прикладу, Хома Брут є людиною, яка пов’язана з християнською церквою, але ж він і є вбивцею. І вбивця приходить відспівувати свою жертву.

 Що хотілося сказати цією виставою? Багато є таких хомів і багато є панночок. Це – збірні образи. У кожного з нас всередині є і той, і той. Ідея полягає в тому, що якщо ти зробив свій проступок – покайся, і будеш прощеним. Якщо кожен із нас робить щось не те – важливо зрозуміти і покаятися, і важливо іншій людині простити. Тоді дві заблудлі душі знайдуть вихід. У виставі через те, що вони не можуть зрозуміти один одного і знайти вихід, Хома і Панночка ходять по колу. Всі, хто їх оточують теж закручуються в одне коло і страждають. І вистава йде по колу. Взагалі коло – магічне, тим паче в українській культурі», – розказав режисер.

 З цікавого: наживо на сцені грає оркестр, співають пісні, а Вій – зовсім не страшний.

«Виставу робили у народному стилі. Зазвичай у своїх виставах я відходжу від конкретної епохи, конкретного костюму. Так і ця вистава є позачасовою, але все ж дія відбувається в Україні. З її колоритом, її піснями, її розповідями і багатою народною культурою. Вій у виставі виступає не страшним, а нейтральним образом, який говорить не «Підніміть мені повіки», а каже «Люди, відкрийте очі», – зазначив Авраменко.

Нагадаємо, 27 вересня актори Житомирського драмтеатру відкрили новий 74-й сезон.

Як повідомляв Житомир.info, у новому театральному сезоні Житомирський драмтеатр планував підвищити ціни на квитки.

Фото Анни Максимової

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі