Інтерв'ю

Як кардіологи Житомирської обласної лікарні рятують серця та скільки це коштує пацієнтам. Інтерв’ю з Миколою Кушніром

9 May 2023, 18:58

Хвороби серця стають чи не найбільш частою причиною смертності у світі. Незалежно від віку, статі, а чи способу життя. Втім сучасна медицина не стоїть на місці. Зокрема і на Житомирщині. Як лікарі Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського протистоять серцево-судинним захворюванням, які методи лікування застосовують та чи вдається знизити невтішні показники, говоримо із завідувачем кардіологічного відділення Миколою Кушніром.

«На жаль 65% людей помирають від захворювань серцево-судинної системи. Якщо взяти статистику по Україні, то в Житомирській області вона дуже схожа. У нас кожен третій дорослий має артеріальну гіпертензію, підвищений тиск, що потребує корекції, лікування і правильного відношення до себе - дотримуватись відповідного режиму життя і прийому медикаментів», - розповідає завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Микола Кушнір.

Щороку в Житомирській області реєструють близько тисячі інфарктів міокарда. На ішемічну хворобу серця страждають близько 60 тисяч людей, які потенційно опиняються у зоні ризику. І стосується це не лише літніх, а й молодих людей.

«У нас був випадок, коли на сусідніх ліжках лежала бабуся, яка зустріла 100-річний ювілей у нашому відділенні. Ми її пролікували і виписали живу - здорову. Поруч лежав хлопець, якому 24 роки, з таким самим діагнозом - гострим інфарктом. На жаль інфаркти молодіють», - наголошує Микола Кушнір.

А призводить до цього низка факторів.

«Куріння, стреси, невисипання, підвищений тиск, відсутність контролю, їжа з домішками, яка може запускати каскад розвитку атеросклерозу. Люди, які багато працюють за комп’ютером не висипаються і досить часто використовують якісь стимулятори, щоб довше часу бути активними. На жаль, це теж може викликати спазм коронарних судин і призвести до інфаркту», - коментує завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського.

За даними фахівців, щороку через кардіологічне відділення обласної лікарні проходить майже півтори тисячі пацієнтів.

«Щороку у нас в відділенні проліковується близько 1300 пацієнтів, 90% з них лікувалися у блоці інтенсивної терапії. Це не були планові пацієнти, які прийшли просто прокапатись, пролікувати тиск. А серед тих пацієнтів, які знаходились у блоці інтенсивної терапії - 90% пацієнтів проводились інструментальні методи обстеження, лікування. До прикладу, лікування аритмій і щороку у нас проводиться близько 200 планових кардіоверсій. Тобто, є порушення ритму, яке небезпечне прогресування серцевої недостатності, утворенням тромбів, як призводять у подальшому до інсультів. Ми проводимо відповідні до обстеження і проводимо за потреби планові та ургентні електричні кардіоверсії», - говорить завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Микола Кушнір.

Аби наочно показати, що ж відбувається з судинами під час інфаркту Микола Кушнір дістає муляж.

«Серце - це орган, який отримує кисень з кров’ю і віддає всі відпрацьовані шлаки. Кров є транспортом, судини - це магістраль, яка приносить кров до органів. Кожна судина має зовнішню м'язову внутрішню стінку. З віком між стінками утворюється бляшка, по мірі росту цієї бляшки, яка не може витіснити судину назовні, вона зменшує внутрішній простір. Кров йде з тиском, на бляшці виникає тріщина. Рана латається утворенням тромбу, який перекриває судину і виникає інфаркт. Тому наше завдання якнайшвидше привідкрити судину», - роз’яснює Микола Кушнір.

Таке оперативне втручання проводять у реперфузійному центрі, який вже шостий рік працює на базі кардіологічного відділення обласної лікарні Гербачевського.

«Такого пацієнта терміново доставляють в операційну, виконується ургентна коронарографія, механічно відкривається судина, імплантується стент, який відновлює кровотік. Відповідно лікування і якість життя пацієнта стає іншим», - зауважує Микола Кушнір.

Сьогодні, кардіологічне відділення обласної лікарні Гербачевського забезпечене стент-системами на 100%.

«Кожен рік департамент охорони здоров’я робить замовлення з розрахунку потреб пацієнтів і ми отримуємо за державні кошти закуплені вироби медичного призначення. Ми зараз забезпечені практично на 100% розхідними матеріалами для надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда. Всі наші пацієнти забезпечені на 100% виробами медичного призначення - кардіостимуляторами, дефібриляторами для надання їм ургентної допомоги і планової заміни цих девайсів. 300 пацієнтам були надані безкоштовно стенти, якби їх купляти, то сума була б близько 9 млн грн. Вони були надані безкоштовно для пацієнтів нашої області».

Окрім того, забезпечені і електрокардіостимуляторами.

«Останні роки наші пацієнти забезпечені на 100% штучними водіями ритму серця. Вони є однокамерні, двокамерні, трикамерні, є кардіовертери і дефібрилятори. Це дуже складні апарати, які вартують до 200 тис. грн, навіть більше, за один апарат. Зараз жителі області на 100% забезпечені цими девайсами», - додає завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Микола Кушнір.

Раніше, розповідає Микола Кушнір, пацієнтів з гострим інфарктом приймали лише в реперфузійному центрі обласної лікарні. А віднедавна такі центри відкрили й на базі першої та другої міських лікарень Житомира та у Коростені. Що дозволяє значно знизити рівень смертності серед пацієнтів з хворобами серця. Досягнути своєрідного прориву в лікуванні таких пацієнтів не вдалось б без міжнародної громадської ініціативи «Stent for Life», яка впроваджується на державному рівні.

«В Європі, і дякувати богу в Україні, є така ініціатива як «Stent for Life» Стент для спасіння життя. Колись Україна була білою плямою на мапі Європи. Навіть взявши нашу статистику, в 2015 році тільки 2,5% пацієнтів Житомирської області було проліковано згідно сучасних рекомендацій. Статистика 2022 року, незважаючи на війну, пандемію ковіду, у нас 57% пацієнтів проліковано методом первинно-коронарного втручання - ургентної допомоги по механічному відкриттю коронарної судини. Середній європейський показник стентування пацієнтів з гострим інфарктом міокарда - 373 на 1 млн населення. В Житомирській області за 2022 рік всі наші чотири центри простентували 509 пацієнтів. Враховуючи, що населення Житомирської області до 1 млн, дорослого населення, це абсолютний показник. І ми в Україні якщо не восьмі, максимум дев’яті з таким показником роботи», - зазначає завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Микола Кушнір.

Втім на цьому тутешні лікарі зупинятися не планують. Навпаки, вже працюють над тим, аби оперувати на провідних шляхах серця.

«Ми б дуже хотіли, щоб у нас запрацювала електрофізіологічна лабораторія, щоб проводити операції на провідних шляхах серця. 3% населення мають миготливу аритмію, яка дає 20% всіх інсультів. Тому лікування такої патології профілактує інсульти у людей. У нашій лікарні вже відбувся тендер щодо придбання такого обладнання і якщо будуть кошти за сприяння адміністрації, це був би новий рівень надання допомоги пацієнтам з порушеннями ритму серця», - розмірковує завідувач кардіологічного відділення Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського.

А щоб не допустити гострих станів, лікар Микола Кушнір радить хоч раз на рік проходити медичні обстеження і не нехтувати власним здоров’ям.

«Потрібно систематично після 30-40 років обов'язково проводити обстеження, робити УЗД серця, електрокардіограму, лабораторні обстеження, аналіз крові - це для пацієнтів, які не мають захворювань. Якщо захворювання є, то займатись цим питання серйозніше, проводити дообстеження, а не чекати поки виникнуть серйозні ускладнення», - радить завідувач кардіологічного відділення обласної лікарні Микола Кушнір.

Нагадаємо, 20 березня у Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського вперше провели відразу три трансплантації від посмертного донора: серця, печінки та нирок.

Фоторепортаж з кардіологічного відділення КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кардіологія лікарня Кушнір кардіолог серце інфаркт стентування  
Матеріали по темі