Здоров'я

У Житомирі вперше провели відразу три трансплантації від посмертного донора: серця, печінки та нирок

20 March 2023, 17:54

У Житомирській обласній лікарні Гербачевського в ніч на 20 березня вперше провели трансплантацію органів від посмертного донора.

«Цієї ночі відбулось перше посмертне донорство і троє людей отримали нове життя. Сьогодні відбулась перша в області трансплантація серця і печінки, і трансплантація нирки», - розповідає медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Віталій Хоменко.

Донором став молодий чоловік, і перш ніж розпочати операції медичний персонал вишиковується в коридорі, аби віддати шану людині, яка після смерті стала надією на життя одразу для трьох пацієнтів.

«Приносимо, по-перше, співчуття рідним донора – молодої людини, батькам, його рідним. І велика шана і подяка батькам, за те, що вони зробили такий крок зі свого боку, що вони дозволили зберегти життя багатьом людям», - коментує Анатолій Матвійчук.

Далі – тяжкі та відповідальні години в операційних. Одномоментно над трансплантаціями працювало три бригади лікарів, заразом – близько півсотні медичних працівників. Бригада з київського Інституту серця на чолі з відомим кардіохірургом Борисом Тодуровим здійснювала трансплантацію серця.

«Це перша трансплантація серця в Житомирі, в обласні лікарні, ми дуже дякуємо адміністрації клініки. Всі тут з Інституту серця – і анестезіологи, і операційні сестри, і хірурги. Усім велика подяка», - каже директор Інституту серця Борис Тодуров.

«Відгукнулися, приїхали і разом зробили у нашому відділенні грандіозну операцію, яка дає поштовх у розвитку кардіологічної трансплантологічної служби в області надалі», - додає завідуючий відділенням кардіохірургії та трансплантації органів і тканин обласної лікарні Анатолій Матвійчук.

Пересадку нирок та печінки здійснювали лікарі з відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин «Обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського». Лікарі наголошують: успішно провести операції вдалось саме завдяки злагодженій роботі медпрацівників.

«Всі ці події відбувалися вночі, все це не так просто, тому що була необхідність людям доїхати з клініки Києва, нашим колегам, операційним медсестрам, лікарям. Центру крові довелось знайти донорів для нас, бо трансплантацію печінки без ряду компонентів крові виконати неможливо. Ця операція тривала близько 9 годин», - говорить медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Віталій Хоменко.

Пацієнти, котрим цієї ночі пересаджували життєво важливі органи, не один рік перебували у черзі в загальному реєстрі. Відтак, вже й не сподівались, що це станеться - ділиться своїми переживаннями пані Тетяна. Її чоловік понад 15 років перебував на гемодіалізі, нині ж отримав надію на здорове майбутнє.

«Подароване Богом життя, другий шанс. У нас ще четверта група крові, ми навіть боялися розглядати такий варіант. Ми ще не усвідомлюємо цього всього, що з нами відбулось цієї ночі. Те, що зробили ці янголи – це неоціненно. Робота лікарів неоціненна, особливо для тих, кому це подарувало життя», - ділиться Тетяна.

На зараз усі троє пацієнтів прийшли до тями і почуваються стабільно – розповідає завідуючий блоком інтенсивної терапії відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Сергій Савченко.

«Усі пацієнти на цей момент у нас знаходяться при свідомості. В задовільному, стабільному стані, зі стабільною гемодинамікою, диханням, показниками, аналізами. Все іде у плановому порядку і так, як має бути», - розповідає Сергій Савченко.

Втім розслаблятися і радіти успіхам ніколи – зауважують лікарі. Адже, попереду на пацієнтів чекає складна реабілітація.

«Одна справа – прооперувати, а інша справа зараз – спостереження. Таких пацієнтів треба виходити та поставити на ноги, тому що вони отримують велику імуносупресивну терапію, гормональну терапію», - зазначає Анатолій Матвійчук.

Менш як за два роки в житомирській обласній лікарні провели 10 операцій з трансплантації органів. І в цьому напрямку рухатимуться далі, стоячи на варті життя та здоров’я.

Нагадаємо, впродовж 2022 року в НП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської міської ради провели сім операцій з трансплантації нирки.

Як стати донором органів при житті та після смерті читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, 12 травня 2021 року у житомирській обласній лікарні відкрили реконструйоване нефрологічне відділення, де планували проводити трансплантації нирок. 21 червня цього ж року лікарі обласної лікарні вперше провели операцію з трансплантації: пересадили нирку батька синові. 22 червня на брифінгу в лікарні розповідали, що обидва пацієнти почуваються нормально, а в планах медиків – провести операцію з трансплантації серця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: трансплантація обласна лікарня Матвійчук нирки серце печінка Тодуров Хоменко Савченко донор  
Матеріали по темі