Місто

З липня у житомирському електротранспорті працюватимуть лише водії, всіх кондукторів скоротять

16 May 2023, 13:40

У Житомирі все частіше можна зустріти тролейбуси, де розрахуватися готівкою можна лише у водія, адже кондуктори працюють лише на деяких маршрутах і то неповний день. А з 1 липня 2023 року у місті хочуть повністю відмовитися від кондукторів.

«Наразі у нас працює 34 кондуктори, вони забезпечують продаж квитків на маршрутах №2, №3 та №1А, але лише у години пік – це з 7:00 до 10:00 та з 15:00 до 18:30. Наразі кількість пасажирів, які сплачують безготівково збільшилася, тому з 1 липня кондукторів у громадському транспорті не буде», - говорить директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

У трамвайно-тролейбусному управлінні розповідають скільки пасажирів надають перевагу безготівковому розрахунку та як відсутність кондукторів впливає на виторг.

«Якщо рахувати пасажирів, тому що готівкою дорожче, то 70% пасажирів сплачує безготівково в комунальному транспорті. «Зайці» є обов’язково, від них нікуди не дітися. Контролерів у КП «Житомиртранспорт» близько 30, нехай їх буде хоч 50, але «зайці» будуть однаково, бо таке життя. Ми втрачаємо виторг, але ми економимо на зарплаті кондукторам, наразі виходить один на одне. По наших розрахункам день 20% ми втратили», - каже Сергій Лазарєв.

Раніше у ТТУ працювало до двох сотень кондукторів, в останні декілька років людей поступово скорочували. Це очікує й тих, хто все ще працює на цій посаді, деякі сподіваються, що їх переведуть в інше комунальне підприємство.

«Людям важко, тому що залишаються без роботи. Люди хочуть працювати, сподіваються, що їх переведуть до контролерів у КП «Житомиртранспорт». На сьогодні середній вік кондукторів 55 років» - говорить начальник служби збору виручки Людмила Войтович.

У тролейбусі без кондуктора гроші збирає водій. Ті ж запевняють, що вже звикли видавати квиточки і їм це не заважає.

«Зараз вже зручно, зразу було незручно. Зараз не стільки багато пасажирів», - каже водій тролейбуса Михайло Гланзовський.

«Для мене не важко збирати готівку, мене це не відволікає, я звикла. Розумію, що шкода кондукторів, бо їх звільняють, але технології йдуть і у нас є «електронні кондуктори». Дуже багато пасажирів розраховують картками. Можна сказати у два рази більше оплачують за допомоги валідаторів», - ділиться водійка тролейбуса Ірина Мартиненко.

Кондукторів скорочують, тому роботи побільшає у Служби контролю громадського транспорту, зокрема у місті працює 24 контролери.

Нагадаємо, що 22 вересня 2022 року у ТТУ працювало 72 кондуктори, повністю скоротити людей планували до кінця року.

Як повідомляв Житомир.info 10 вересня 2021 року, у Житомирі з чотирьох маршрутів зняли кондукторів, через рік зазначали, що в усіх тролейбусах працюватимуть лише водії.

Чим займається Служба контролю громадського транспорту, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кондуктор водій трамвай тролейбус електротранспорт Лазарєв Гланзовський Войтович Мартиненко 
Матеріали по темі