Місто

Житомиряни з квітами й портретами вшанували пам'ять жертв політичних репресій

21 May 2023, 15:28

21 травня житомиряни зібралися біля пам’ятного знака «Невинним жертвам, знищеним комунобільшовицьким режимом у 1937-1938 роках», аби вшанувати пам'ять жертв більшовицького режиму.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради.

«Представники влади, релігійних та культурно-освітніх організацій національних громад, науковці, рідні загиблих вшанували пам’ять жертв політичних репресій. До меморіалу поставили лампадки та поклали квіти, вшанувавши пам'ять загиблих хвилиною мовчання», – йдеться у повідомленні.

Довідка міськради: щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році День пам'яті жертв політичних репресій припав на 19 травня. У Житомирі біля Пам’ятного знака жертвам політичних репресій 1937-1938 років, що знаходиться поблизу Путятинського провулка, відбувся мітинг-реквієм та урочисте покладання квітів до пам’ятного знака.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День пам'яті жертв політичних репресій репресії покладання квітів мітинг-реквієм  
Матеріали по темі