Місто

​Житомиряни принесли квіти та портрети рідних до пам’ятника жертвам політичних репресій

19 May 2019, 13:31

19 травня у Житомирі біля Пам’ятного знаку жертвам політичних репресій 1937-1938 років, що знаходиться поблизу Путятинського провулку, відбулися мітинг-реквієм та урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку.

Про це повідомила прес-служба Житомирської міської ради.

«У День пам’яті жертв політичних репресій 1937-1938 років до Пам’ятного знаку прийшли представники влади, духовенства, громадськості, щоб віддати данину шани і пам’яті тим, хто став жертвою репресій у роки Великого терору. Учасники мітингу-реквієму в свої виступах наголошували на трагічних наслідках репресій для України: знищенні політичної, мистецької та наукової еліти, деформації суспільних зв’язків, денаціоналізації. Хвилиною мовчання та панахидою за загиблими та померлими в часи репресій, яку відслужили представники Ради Християнських Церков Житомира та Житомирської області, учасники заходу вшанували пам’ять жертв політичних репресій в Україні. Завершився захід покладанням квітів до Пам’ятного знаку жертвам політичних репресій 1937-1938 років», - йдеться у повідомленні міськради.

На мітинг-реквієм, що відбувся біля Пам’ятного знаку жертвам політичних репресій 1937-1938 років, житомиряни принесли квіти та портрети своїх рідних та близьких, які постраждали у роки Великого терору.

У прес-службі міської ради нагадують, що щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів. Інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %.

Як повідомляв Житомир.info, 21 травня 2018 року під час мітингу в Житомирі близько сотні житомирян вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мітинг-реквієм політичні репресії жертва  
Матеріали по темі