Політика

Верховній раді пропонують розглянути законопроєкт, який дозволяє жінкам самим визначати початок відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

25 May 2023, 17:46

Члени Комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримали проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за №9271, рекомендувавши парламенту включити його до порядку денного сесії та прийняти за результатами розгляду у першому читанні за основу.

Про це 25 травня повідомляє пресслужба Комітету.

Автори законодавчої ініціативи пропонують надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Передбачається, що дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесена та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

«Такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення», - зазначено в пояснювальній записці до проєкту закону.

Наразі тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (70 календарних днів до пологів та 56 днів після). Жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки, зважаючи на свій медичний стан та самопочуття. Мало того, якщо жінка не використала частину вказаної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після пологів.

Реалізація положень законопроєкту за реєстр. № 9271 сприятиме балансу між роботою та особистим життям жінки.

Як повідомляв Житомир.info, 24 березня 2022 року набув чинності закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який, зокрема, дозволяє відмовити працівникові у наданні відпустки, якщо працівник залучений до роботи на об’єктах, що належать до критичної інфраструктури, але це не стосується відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами чи по догляду за дитиною до трьох років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР відпустка законопроєкт комітет пологи жінка вагітність 
Матеріали по темі