Фоторепортаж

Червонокнижні черепахи, качки та скелясті краєвиди – прогулянка вздовж житомирської річки Кам'янки. Фоторепортаж

26 May 2023, 15:29

Багато хто з нас, поки триває війна, не хоче полишати рідне місто, рідних і їхати десь далеко на відпочинок. Тому ми вирішили пошукати місця з гарною природою для відпочинку у самому Житомирі та на його околицях. Сьогодні в об'єктиві нашої фотокореспондентки – житомирська річка Кам'янка.

Річка Кам'янка тече тільки через Житомирську область і впадає у річку Тетерів. Довжина річки більш ніж 30 км, за різними даними – від 32 до 37 км.

Починається вона біля села Новопіль і тече Поліською низовиною через села Новопіль, Вільська, Кам'янку та місто Житомир. І саме у місті Житомирі прогулятися її берегами можна у кількох районах міста. І в центрі, і на Богунії, і на Подолі можна спуститися від міських забудов до її берегів та помилуватися скелястими схилами, невеликими водоворотами, зеленню дерев та тваринками, які оселилися на її берегах.

Тут часто можна побачити диких качок, іноді навіть поспостерігати за вужами чи водяними видрами.

Якщо вам пощастить, на ставках, які утворилися біля річки, можна зустріти європейських болотяних черепах. Екологи просять, якщо ви побачите черепах, не ловити та не забирати їх з собою додому, не лякати і спостерігати за ними здалеку.

Довідково: болотна черепаха європейська (Emys orbicularis) — вид прісноводних черепах, єдиний представник ряду Черепах у фауні України. Emys orbicularis вважається одним з найцікавіших європейських плазунів, чиє середовище існування треба обов’язково захищати, і з цієї причини вона внесена до Додатка II Директиви 92/43/EEC щодо місць проживання. Це тварини, які дуже чутливі до погіршення середовища існування, тож їх можна вважати «видом-показником» якості довкілля. Вид також внесений до Додатка II Бернської конвенції, що забороняє володіння ними та продаж. В Україні збереглася найбільша в Європі популяція болотяних черепах.

Нагадаємо, прогулятися разом з нами "закутками" гідропарку, подивитися залишки цегляної вежі, старовинну мощену дорогу та неймовірні пейзажі можна тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кам'янка річка набережна черепаха качка Червона книга 
Матеріали по темі