Політика

Екоінспектори Житомирщини отримали спеціалізовані авто та спецобладнання для фіксації екозлочинів росії

6 June 2023, 12:51

Естонія передала Державній екоінспекції Поліського округу спеціалізовані автівки та обладнання, яке допоможе оперативніше фіксувати злочини росії проти довкілля.

«Естонія - дуже свідома країна щодо екології, у нас дуже багато лісів. Тому ми щиро віримо, що природу потрібно усіляко берегти. Ми раді надати таку невеличку допомогу Україні. Нації, яка у 40 разів більша за кількістю населення, аніж Естонія. Це тільки початок довготривалої співпраці, яка принесе користь і нам», - говорить Міністр закордонних справ Естонії Марґус Цакхна.


«Три автомобілі спеціального призначення, вони спеціально облаштовані для проведення лабораторних досліджень. Спеціальні аналізатори газів, якості води, лабораторне скло, радіаційні вимірювачі, захисні костюми, маски. Це дозволить працювати не тільки інспекторам, а і працівникам відділу інструментально-лабораторного контролю», - коментує начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

Екоінспектори, на рівні з правоохоронцями і службами порятунку, першими виїздять на місця “прильотів”, фіксуючи злочини вчинені росією проти навколишнього середовища. Зокрема, в Житомирській області вже зафіксовано 24 випадки екоциду.

«Більше 13 тис. тонн забруднюючих речовин, за нашими методиками і підрахунками було викинуто в атмосферне повітря. Більше 70 га землі було забруднено різними хімічними речовинами, внаслідок ракетних ударів, розбомблення нафтобаз, об’єктів критичної інфраструктури. Більше 2100 га Древлянського заповідника, який межує з Овруцькою громадою. Горів ліс і скоріше за все були викинуті радіонукліди, які там зберігалися після катастрофи на Чорнобильській АЕС», - розповідає начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній Медведовський.

Відтак, відкриті кримінальні провадження, які поповнять доказову базу щодо військових злочинів росії, які підпадають під кваліфікацію “екоцид” та порушення правил ведення війни, у міжнародних судах та сформують підстави для визначення розміру репарацій.

«Екологічна проблема - одна з десяти пунктів президента щодо миру. За шкоду нанесену навколишньому природному середовищу російська федерація має заплатити і заплатити у повному обсязі за те, що вона зробила з нашою екологією», - зазначає начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу.

На зараз на території Житомирщини, екоінспеція вже нарахувала шкоди, нанесеної росією довкіллю, на понад 15,5 млрд грн. Якщо ж говорити за всю Україну, то сума сягає 55 мільярдів доларів.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДЕІ екоінспекція Естонія  
Матеріали по темі