Культура

Житомиряни можуть безкоштовно відвідати виставку відомого українського художника Юрія Нагулка

22 June 2023, 14:47

Надихнутися українським, пізнати нові сенси або просто відпочити душею – житомирян запрошують відвідати виставку картин Юрія Нагулка «Небокраї». Експозиція представлена у «Gnatyuk Art Center», виставка триватиме до кінця липня, вхід безкоштовний.

Представлено понад 40 картин українського художника, який є цьогорічним лауреат премії імені Огієнка. Картини багаті на різні елементи, тому пройти повз точно не вийде.

«Попри те, що всі роботи писалися вже у воєнний час, вона (ред. виставка) є позитивною та життєствердною. У ній абсолютно немає ніяких посилань на наші пережиті трагедії, на наше пережите майбутнє. Тут лише позитив, лише віра у світле майбутнє України. До речі, два сини пана Юрія служать зараз в українському війську», – говорить директорка «Gnatyuk Art Center» Тетяна Пелех.


І хоча виставку в артцентрі називають позитивною, деякі роботи таки асоціюються з трагічними подіями, втім все залежить від сприйняття людини.

«Зазвичай художники не люблять, коли їх питають про те, що саме зобразив на цій роботі. Тому що, як вони самі говорять, починають з одного задуму, а поступово це трансформується у зовсім інше. І була створена ось така робота (ред. показує картину, написану у 2020 році). Художники мають таку якість – передбачати певні події. Коли тут відбулося відкриття виставки, відвідувачі одразу побачили тут дахи будинків, тобто ті події, які ми всі переживаємо у зв'язку з підривом Херсонської ГЕС», – розповідає директорка «Gnatyuk Art Center» Тетяна Пелех.

Центральне місце у виставці відведено для трьох робіт з жіночими образами.

«Пан Юрій віддає шану, повагу жінці. Він передбачає, що головну, визначальну роль у подальших подіях в Україні гратимуть саме жінки. Він дуже гарно дослідив свій рід і у своїх роботах зображує свою родину: матусю, бабусю, своїх рідних людей», – каже Тетяна Пелех.

Також тут працює майстерня, де представлені роботи різних художників, серед яких є й праці житомирських митців. Деякі роботи тут виставлені на продаж, ціни за картини стартують від 700 грн. А відвідання артцентру є безкоштовним, тому кожен може дозволити собі таку терапію.

«Люди, які потрапляють до нас, взагалі у будь-який мистецький простір, це може бути музей, галерея, така банальна фраза – «мистецтво лікує», насправді так і є. Єдине, що ми зараз намагаємося не виставляти складних творів, або тих, що нагадують пережиті події. Така наша концепція треба людей трохи заспокоїти», – каже директорка «Gnatyuk Art Center» Тетяна Пелех.

Артцентр працює з понеділка по суботу, з 10:00 до 18:00.

Як повідомляв Житомир.info, у житомирському драмтеатрі готують прем’єрну виставу за п’єсою Жадана. Показ відбудеться з 27 червня по 30 червня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка картина художник Нагулко Gnatyuk Art Center  
Матеріали по темі