Події

Житомирському активісту Громову, який чотири роки тому вимагав гроші у керівника лісгоспу, оголосили вирок

30 June 2023, 10:55

Корольовський районний суд м. Житомира присудив 3,5 роки позбавлення волі громадському активісту Олександру Громову у справі про вимагання, яку в суді розглядали понад три роки.

Вирок від 28 червня 2023 року оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Уродженця м. Житомира, громадянина України, одруженого, на утриманні має неповнолітніх дітей, з вищою освітою, непрацюючого, раніше не судимого, обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 189 КК України (Вимагання).

«У достовірно невстановлений слідством день та час, але не пізніше 14.06.2019 року, у засновника та керівника громадської організації «Захист та справедливість» ОСОБА_14 виник злочинний умисел, направлений на протиправне збагачення шляхом вимагання грошових коштів. З цією метою ОСОБА_14 у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб вжив необхідних заходів, направлених на підшукування компрометуючої інформації щодо осіб, відносно яких міг реалізувати свої злочинні наміри. Так, ОСОБА_14, будучи керівником громадської організації та здійснюючи у зв`язку з цим громадський контроль за роботою лісових господарств Житомирської області, вирішивши, що зібраної інформації відносно керівника ДП «Олевський ЛГ» ОСОБА_15 достатньо для реалізації свого злочинного умислу, керуючись корисливим мотивом, перебуваючи по вул. Ольжича в м. Житомирі, 04.07.2019 року зустрівся з ОСОБА_15, де у ході розмови, маючи намір на незаконне заволодіння чужим майном, в рішучій формі висловив ОСОБА_15 протиправну вимогу про передачу грошових коштів в розмірі 30 000 доларів США, при цьому повідомив, що у разі ненадання вказаних грошових коштів, він умисно розголосить відомості, пов`язані з діяльністю підпорядкованого ОСОБА_15 лісового господарства, які можуть призвести до фактичного блокування його діяльності та подальшого звільнення ОСОБА_15 із займаної ним посади – директора ДП «Олевський ЛГ», - йдеться у матеріалах суду.

Саме в ресторані «Гайки», який знаходиться на Новому бульварі у Житомирі 13 серпня громадського активіста затримали після передачі йому 5 тисяч доларів.

«В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_14вину у вчиненні ним кримінального правопорушення за обставин, викладених в обвинувальному акті, не визнав повністю, надав суду наступні показання. З ОСОБА_15 познайомилися у 2018 році,нормальні відносини, були один в одного вдома, нормальна комунікація, і це дозволило вибудувати господарські стосунки. ОСОБА_15 та його господарська діяльність були об`єктом досліджень громадської організації, ОСОБА_15 був директором Олевського лісгоспу, а він - ОСОБА_14 - був заступником ГО «Захист та Справедливість» та представником організації «Стоп корупція» До приятельських стосунків приїздів було разів два, потім частіше. Неприязні відносини виникли після затримання. Єдина версія неприязні з боку ОСОБА_15 - якась образа з його сторони, оскільки відносно нього у 2018 році подавав заяви до правоохоронних органів (ОСОБА_16 дав вказівку), у Грабовського проводилися обшуки, слідчий виявив 600 м деревини, це стало предметом наклепу, хоча факти в подальшому не були підтверджені. Обвинувачений поспішив з висновками щодо надання оцінки правомірності дій - ОСОБА_15 не було повідомлено про підозру. Після цього були приязні відносини між ними, навіть співпрацювали і планували подальшу співпрацю, більше заяв відносно ОСОБА_15 в правоохоронні органи не подавав», - зазначається у матеріалах суду.

У суді Громов стверджував, що кошти від керівника лісгоспу не вимагав, жодних сум ніколи не озвучував, а ось керівник лісгоспу запропонував йому 5 тисяч (валюта не вказана) «за роботу».

«Про те, що 12.08.2019 р. перераховані кошти на картку, дізнався від ОСОБА_15 особисто. Це було, мабуть, на церкву, дітям на цукерки (виділено ред.). Наступного дня, 13.08.2019р., була зустріч із ОСОБА_15 , без конкретної мети - обговорювали щодо співпраці, господарської діяльності. 13.08.2019р. нічого у ОСОБА_15 не брав при зустрічі, стверджує, що гроші йому «підкинули». До грошей торкнувся пальцями, коли їх виклали на стіл... Затримання відбувалося без участі адвоката, обшукували його два рази. Коли сидів на стільці, хтось постійно його шарпав ззаду. Кошти з`явилися після першого обшуку. Стверджує, що гроші 13.08.2019 р. «підкинуті». Після перегляду в судовому засіданні диску до протоколу за результатами проведення негласного розшукового заходу з приводу зафіксованої на ньому розмови підтвердив свої слова про розмову із ОСОБА_15 про господарські відносини. Згортка не бачив, категорично заперечив те, що ОСОБА_15 передав йому 5000 доларів. На запитання прокурора пояснив, що гроші йому «підкинули», згорток не бачив, руками поправляв одяг позаду себе так як це стандартна процедура», - йдеться у вироці.

Нижче – фото поліції про момент затримання:

В матеріалах суду є також версія подій потерпілого:

Покарання за ч.2 ст. 189 КК України передбачало позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, суд визнав Олександра Громова винуватим у вчиненні вимагання та призначити покарання у виді 3 років шести місяців позбавлення волі. Також з Громова стягнули на користь держави судові витрати за проведення судових експертиз в сумі 19 тис. 783 грн 26 коп.

Застава в розмірі 200 тис. 700 грн до приведення вироку до виконання не скасовується, а після виконання вироку буде повернута заставодавцю. Вирок може бути оскаржений до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира протягом 30 днів, починаючи з дня його проголошення.

Прокурор також клопотав про взяття Олександра Громова під варту в залі суду, але суд відмовив.

Громов слухає оголошення вироку 28.06.2023 (фото Олександра Швецова)

Як повідомляв Житомир.info, керівника ГО, члена громадської ради при Житомирській ОДА Олександра Громова 13 серпня затримали в ресторанному комплексі «Гайки» в Житомирі після передачі йому 5 тисяч доларів США, які він, побачивши правоохоронців, намагався приховати між сідницями. Чоловік шантажував керівника районного держлісгоспу, погрожуючи викласти в Інтернеті компрометувальну інформацію напередодні візиту президента Володимира Зеленського в Олевський район.

Обвинувальний акт стосовно Громова надійшов до Корольовського районного суду м. Житомира 2 грудня 2019 року. На судовому засіданні 6 березня 2020 року адвокатка обвинуваченого клопотала про повернення застави у розмірі 200 тисяч 700 гривень, які були внесені матір'ю Громова, але суд відмовив.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Громов суд вимагання вирок 
Матеріали по темі