Економіка

Комітет Верховної ради рекомендує ухвалити закон, який скасовує право постійного користування державними сільгоспземлями

11 July 2023, 10:08

Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики рекомендує прийняти у повторному другому читанні та в цілому проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки (реєстр. №7588).

Про це за результатами засідання 10 липня повідомляє пресслужба Комітету.

«Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроєкт у повторному другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням», - йдеться у повідомленні.

Представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук зазначив, що прийняття законопроєкту, зокрема:

підвищить ефективність використання земель сільськогосподарського призначення суб’єктами державного сектору економіки через створення організаційно-правового механізму для удосконалення їх організаційно-правової форми та заміни титулу права постійного користування земельними ділянками на оренду земель;

удосконалить порядок переоформлення права постійного користування земельними ділянками;

запровадить конкурентний порядок передачі в суборенду земельних ділянок державної власності;

збільшить надходження від плати за землю до місцевих бюджетів.

«На сьогодні, рівень ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності залишається незадовільним. Попри те, що у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій перебувало близько 3,2 млн га сільськогосподарських земель (тобто близько 7,5% від їх загальної площі), питома вага чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (суб'єктів господарювання державного сектору економіки у галузі «Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство» за даними Мінекономіки у 2020 році становила лише 3,3 %. Таким чином, сільськогосподарське землекористування підприємств державного сектору економіки принаймні у 2,3 рази менш ефективне, ніж мало б бути при наявних площах використовуваних земель та виходячи із середнього рівня виручки по галузі. Крім того, державні підприємства використовують земельні ділянки на праві постійного користування землею. Вказане право як інститут існує ще з радянських часів. Фактично, воно дозволяє відповідним суб’єктам мінімізувати плату за землю, оскільки постійні користувачі сплачують за використання належних їм земельних ділянок державної власності земельний податок (не більше 1% від нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь), а не орендну плату (яка при визначенні орендаря на земельних торгах перевищує 20% від нормативної грошової оцінки земель). Це суттєво зменшує можливі надходження до місцевих бюджетів та впливає на добробут місцевих громад», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Проєкт закону був підготовлений Кабінетом міністрів і зареєстрований у Верховній раді 25 липня 2022 року. На пленарному засіданні 20 вересня 2022 року був прийнятий у першому читанні «за основу».

Нагадаємо, в червні 2023 року правоохоронці викрили злочинні дії колишнього посадовця, який раніше очолював головне управління Держгеокадастру в одній із областей центральної України: після звільнення він організував незаконний механізм привласнення державних лісових угідь на Житомирщині.

Як повідомляв Житомир.info, земельні ділянки, на яких у Житомирі розміщені релігійні споруди УПЦ, перебувають у постійному користуванні, механізму повернути їх громаді наразі немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР земля КМУ земельна ділянка оренда постійне користування 
Матеріали по темі