Події

В Житомирській області викрили схему привласнення землі, яку організував екскерівник управління Держгеокадастру

23 June 2023, 13:38

Правоохоронці викрили злочинні дії колишнього посадовця, який раніше очолював Головне управління Держгеокадастру в одній із областей центральної України: після звільнення він організував незаконний механізм привласнення державних лісових угідь на Житомирщині.

Про це 23 червня повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

«Зловмисник незаконно вивів з комунальної власності майже 2 тис. гектарів землі на загальну суму понад 70 млн грн. Це становить фактично третину земель Барашівської територіальної громади. Для реалізації «схеми» організатор залучив чотирьох державних реєстраторів і землевпорядників, очільницю місцевого сільгосппідприємства і свого колишнього водія. Зловмисники незаконно переоформлювали гектари лісових угідь на підконтрольні комерційні структури приватного агросектору. Для цього вносили недостовірні відомості до державних баз даних та майнових реєстрів. Під час слідчих дій в адміністративному приміщенні регіонального управління Держгеокадастру та в офісах приватної компанії однієї з фігуранток виявлено документи із доказами незаконної діяльності», - йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів організатору оборудки та шести його спільникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27 та ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Крім того, за ініціативи СБУ, арештовано активи агропідприємства, яке фігурує у «схемі». Готуються клопотання про накладення арешту на майно інших учасників злочину.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомляє, що колишній керівник Держгеокадастру однієї з областей – 42-річний житель Києва, який наразі надає юридичні послуги у земельній сфері.

«У міру своєї діяльності, фігуранти мали доступ до відповідних реєстраційних баз, також знали, що більшість сільськогосподарських підприємств свого часу отримали значні площі сільгоспугідь на праві колективної власності на землю. Використавши такі обставини, вирішили заволодіти масштабною площею землі, придбавши корпоративні права самих підприємств. З цією метою забезпечили незаконне виготовлення земельно-технічної документації, на підставі якої земельним ділянкам присвоєно кадастрові номери, приховавши обставини повернення земель до державної та комунальної власності після завершення процесу паювання. Таким чином, протягом березня 2020 – січня 2022 років злочинна група придбала на Житомирщині сім підприємств та, за пособництва державних реєстраторів, незаконно заволоділа майже 1730 га земель лісо- та сільськогосподарського призначення вартістю понад 70 млн грн», - інформує прокуратура.

На незаконно одержану землю та вилучену реєстраційну документацію накладено арешт.

Упродовж квітня-травня 2022 року Звягельською окружною прокуратурою заявлено шість цивільних позовів в інтересах держави про витребування із незаконного володіння отриманих злочинним угрупуванням земельних ділянок. Для забезпечення подальшої конфіскації арештовано корпоративні права підозрюваних, належні їм земельні ділянки, приватний будинок, квартири та транспортні засоби.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2021 року Державне бюро розслідувань інформувало про викриття масштабної схеми незаконної приватизації земель у Житомирській області: керівник одного з приватних підприємств спільно із державними реєстраторами та посадовцями головного управління Держгеокадастру у Житомирській області незаконно заволодів понад 1,2 тис. га землі, оборудка завдала збитків громаді на понад 74 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля привласення шахрайство прокуратура СБУ держгеокадастр  
Матеріали по темі