Місто

Мовний конфлікт у Житомирі: СБУ з'ясовує, чи мала продавчиня антиукраїнську позицію, а поліція розслідує факт побиття

13 July 2023, 16:16

В одному з житомирських магазинів продавчиня зі своїм колегою через зауваження щодо обслуговування російською мовою накинулася на покупчиню. Остання звернулася до поліції та виклала допис у Фейсбуці, у якому розповідає про ставлення працівників магазину до українських міст та державної мови.

Після розголосу, редакції Житомир.info написала продавчиня того самого магазину та надіслала відео з камер відеоспостереження.

«Ось оригінал відео. За те, що ми не мали права видирати телефон, ми готові понести відповідальність. А все, що написала ця панянка - наклеп і брехня», - пише продавчиня Вікторія.

Нині відкрито кримінальне провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень.

«10 липня до Житомирського райуправління звернулася 38-річна мешканка Житомира. Жінка зазначила, що відвідала магазин, де продавчиня розмовляла російською мовою, покупчиня попросила спілкуватися з нею українською, однак реакція була не досить зрозуміла їй. У них виник словесний конфлікт, який згодом переріс у те, що жінці були спричинені тілесні ушкодження. Розпочато досудове розслідування, відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань Ст. 125 ККУ «Умисне легке тілесне ушкодження». За такі діяння можливий штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ред. 850 грн) або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправні роботи на строк до одного року», – розповідає інспектор відділу комунікації ГУНП у Житомирській області Олена Потопальська.

Чи мали продавці проросійську позицію буде з'ясовувати СБУ.

«Інформацію щодо антиукраїнської позиції магазину було передано співробітникам управління СБУ Житомирській області», - додала інспектор відділу комунікації ГУНП у Житомирській області Олена Потопальська.

В управлінні СБУ в Житомирській області зазначили, що нині продовжують з'ясовувати всі обставини цієї події.

«Наразі опитуються учасниці конфлікту, встановлюються та опитуються очевидці. На цей час вважаємо передчасним є коментування надання правової кваліфікації її вчинкам та діям. Просимо дочекатися попередньої перевірки всіх обставин нашими співробітниками», - зазначила пресофіцерка СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

Мовний скандал прокоментував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Зокрема, закликав органи місцевої влади посилити контроль за дотриманням мовного закону.

Як повідомляв Житомир.info, 16 липня 2021 року почав діяти новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який повинен забезпечити збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнити її статус як державної. Закон передбачає, зокрема, впровадження обов'язкового іспиту на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства.

А 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мовний закон закон про мову державна мова Кремінь Мартинюк Потопальська конфлікт СБУ поліція магазин Маликова 
Матеріали по темі