Місто

У Житомирі продавці магазину виштовхали штурханами жінку через зауваження про обслуговування російською: справою зайнялася поліція

11 July 2023, 11:25

У житомирському магазині «Українські курчата», який знаходиться в мікрорайоні Маликова, покупці поцікавилися у продавців, чому ті дозволяють собі зневажливо говорити про українську назву товарів та ще й обслуговувати клієнтів російською мовою, незважаючи на статтю 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», на що останні досить агресивно відреагували та виштовхали зі штурханами жінку, що назвала таке обслуговування недопустимим.

Про це 10 липня написала житомирянка в групі «Матусі й татусі Житомира» у соціальній мережі.

«Допис про те, як "Українські курчата" виявились зовсім не українськими… ТЦ «Острів», район Малікова. Стою в черзі за мʼясом. Продавчиня читає вголос для покупця назву міста виробника якогось продукту і називає «Іванко-Франківська область, Бандерівське», потім додаючи - «ужасноє названіє», а її колега - чоловік, який обслуговує пару людей похилого віку, ще додає - «дибільноє названіє». Сподіваючись, що вони жартують, додаю, що краще Бандерівськ, ніж Московськ. На що чоловік мені відповів, що «лучше уже масковск». Розумію, що не жартують, вирішила поцікавитися чому вони взагалі розмовляють російською, якщо в статті 30 Закону України про мову, вони зобовʼязані обслуговувати клієнтів українською», - йдеться в дописі.

Далі містянка розповіла, що продавці досить агресивно відреагували на таке питання: почали хапати її за плечі та виштовхувати з магазину.

«Моє зауваження вкрай їм не сподобалось, почалися крики до мене типу: «какая разніца?», «імєю право», щось про Конституцію України і далі нерозбірливо. На що я спокійно відповідаю, що якщо ви маєте повне право розмовляти як бажаєте, значить, я можу це зняти на відео і далі ми розмову зафільмуваємо. Що було далі? - Далі пані та її колега агресивно вилітають з підсобки, чоловік, який в два рази вищий та більший за мене, хапає мене за плечі, навалившись усією вагою, вдаряє у скляне вікно та починає виштовхувати з магазину. Усе це під крики та спроби відібрати телефон. Додаю коротке відео, на жаль, усе що вдалося зняти, але думаю воно достатньо багатомовне», - додає житомирянка Світлана.

Жінка також розповіла, що на місці події було багато свідків, а після виклику поліції чоловік-нападник швидко покинув магазин у невідомому напрямку.


Скріншот допису з фейсбук-групи «Матусі й татусі Житомира»

У пресслужбі Житомирського районного управління поліції в коментарі Житомир.info 11 липня розповіли, що за цією справою відкрито кримінальне провадження, а інформацію щодо можливої проросійської діяльності продавців магазину передали на опрацювання до СБУ.

«10 липня до Житомирського райуправління поліції надійшло звернення від 38-річної містянки, жінка розповіла про те, що в одному з магазинів міста внаслідок конфлікту їй були спричинені тілесні ушкодження. За зверненням потерпілої дізнавачі поліції відкрили кримінальне провадження. Заявниці було надано направлення на проходження судово-медичної експертизи. Нині проводяться необхідні слідчі дії для встановлення істини у справі. Попередня кваліфікація діяння Ст. 125 ККУ Умисне легке тілесне ушкодження. Інформацію щодо можливої антиукраїнської діяльності продавчині магазину передано для опрацювання до СБУ у Житомирській області», - прокоментували у поліції.

Як повідомляв Житомир.info, 16 липня 2021 року почав діяти новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який повинен забезпечити збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнити її статус як державної. Закон передбачає, зокрема, впровадження обов'язкового іспиту на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства.

А 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: магазин Маликова мова державна мова обслуговування продавець покупець Українські курчата поліція 
Матеріали по темі