Фоторепортаж

Прапори, квіти та мавпенятка – декор кабін житомирських тролейбусів. Фоторепортаж

14 July 2023, 14:29

Патріотичні наліпки та прапори, світловідбивні смайлики, поодинокі метелики, м'які іграшки, а іноді навіть цілі ікебани у салоні допомагають водіям ТТУ покращити настрій собі та пасажирам, а іноді навіть уникати конфліктних ситуацій.

Закривати лобове скло - заборонено. Нічого не має заважати водію або відволікати від дороги. Тому прикраси комунального транспорту якщо і є, то вони мінімалістичні та лаконічні. Зазвичай їх видно пасажирам з салону або вулиці, але не завжди видно самому водієві.

"У деякі місця не бажано ставити або вішати сумки. Водії постійно просять пасажирів цього не робити. Але пасажири сваряться і всеодно ставлять. Тому деякі водії вирішили креативно завадити створенню конфліктних ситуацій: почали прикрашати ці місця у салоні. Взимку вони ставлять там ялинки, влітку - квіти, м'які іграшки, створюють композиції та пишуть оголошення з проханням не ставити сумки. А буває, що в когось поганий настрій і він іде до кабіни водія посваритися, бачить смайлики чи наліпку "усміхніться", усміхається і йде назад", - розповідає заступник начальника депо ТТУ з експлуатації Сергій Корнійчук.

Він розповідає, що традиція прикрашати машини - не нова: багато років тому він сам працював водієм і виготовляв власноруч мінімалістичні прикраси для свого тролейбуса. Зараз, через складні обставини, ця традиція перейшла на інший рівень: кілька десятків працівників ТТУ стали до лав ЗСУ на захист країни, водіїв тролейбусів катастрофічно не вистачає, тож тим, хто працює в ТТУ, доводиться брати додаткові зміни, а відповідно, проводити у своїй машині набагато більше часу.

"Зараз у нас у тролейбусах працюють переважно жінки. Для них їх тролейбуси, як би банально не звучало, стали другим домом. Тож вони намагаються створювати затишок у своєму транспорті. Якщо ви подивитеся у кабіни - там завжди нові килимки під ноги, ароматизатори, а бувають і живі квіти. Водій один, а пасажирів багато, догодити всім, звісно, не можливо. Можливо, хтось і вважає ці прикраси несмаком. Але у країні війна. Люди перебувають у постійному стресі, тож зайвий раз побачити у салоні іграшкове мавпеня - це зайвий раз усміхнутися. Зазначу, що якщо пасажирам з тих чи інших міркувань не подобається такий "декор", і вони про це говорять - то ми одразу прибираємо. Водії не роблять цього постійно - періодично змінюють декор, часто зовсім прибирають. Норми положень ми знаємо, тож намагаємося знайти баланс між прикрашанням та його відсутністю: контролюємо процес, щоразу перевіряючи транспорт перед виходом на лінію", - говорить Сергій Корнійчук.

Нагадаємо, у Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінні досить багато цікавинок - окрім трамваїв та тролейбусів там зеленіє бамбук та достигають банани.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: декор тролейбус Корнійчук ТТУ 
Матеріали по темі