Влада

Керівниця департаменту Житомирської ОДА хотіла через суд повернути вилучений під час обшуків іPhone 14 Pro

15 July 2023, 11:46

Директорка департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко хотіла через суд повернути свій телефон іPhone 14 Pro, який слідчі вилучили під час обшуків 25 квітня 2023 року.

Ухвалою від 21 червня 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не задовольнила клопотання адвоката про повернення керівниці департаменту мобільного телефону.

Обшуки проводили за місцем проживання Інни Хоменко, а телефон вилучили, бо вона відмовилася надати пароль.

«25.04.2023 детективами проведено обшук за місцем фактичного проживання ОСОБА_8, під час якого вилучено мобільний телефон іPhone 14 Pro з сімкартою Київстар. У зв`язку з тим, що доступ до телефону був обмежений паролем, який ОСОБА_8 надати відмовилась, мобільний телефон був вилучений та постановою детектива від 26.04.2023 визнаний речовим доказом. Кім того під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що постановою детектива НАБУ від 27.04.2023 у кримінальному провадженні призначено комплексну судову телекомунікаційну та комп`ютерно-технічну експертизу мобільного телефона ОСОБА_8», - йдеться в ухвалі суду.

Зауважимо, що продажі іPhone 14 Pro стартували в Україні у вересні 2022 року, ціна даної моделі перевищує 1 тис. доларів.

В матеріалах справи зазначається, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 13.01.2023 за ч.2 ст.364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), за фактом вчинення службовими особами Житомирської обласної державної адміністрації зловживання своїм службовим становищем «з метою одержання неправомірної вигоди для себе та юридичних осіб ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», всупереч інтересам служби, шляхом розірвання діючих договорів на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та подальшого укладання нових договорів з тотожним предметом за завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам».

«Як вбачається із фактичних обставин провадження, ОСОБА_8 під час проведення обшуку відмовилась повідомити детективам пароль від мобільного телефону ІPhone (а.п. 16-21), що і обумовило вилучення телефону детективом. Крім того, як було встановлено слідчим суддею та підтверджується матеріалами клопотання, передумовою для проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_8 було те, що на момент розірвання договорів з ПП «Автомагістраль» та укладання договорів з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» ОСОБА_8 займала посаду керівника Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації та підписувала зазначені договори. А тому органом досудового розслідування перевіряється її причетність у даному кримінальному провадженні» - йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо, про обшуки НАБУ Житомирська обласна військова адміністрація повідомила вранці 25 квітня 2023 року, а наступного дня пояснила, що обшуки пов’язані з розірванням договору з підрядником, який «не забезпечив виконання першочергових завдань під час війни». Натомість ПП «Автомагістраль», з яким розірвали укладений 7 грудня 2021 року договір на 352,5 млн грн про надання послуг з експлуатаційного утримання доріг протяжністю 2810,8 км, звернулося до суду, запевняючи, що готову було виконувати роботи, але завдань від ОДА не надходило і саме департамент регіонального розвитку ініціював розірвання договору.

Господарський суд Житомирської області рішенням від 20 листопада 2022 року позов «Автомагістралі» задовольнив і визнав дії департаменту регіонального розвитку протиправними, а договір від 7 грудня 2021 року – дійсним. Північно-західний апеляційний господарський суд постановою від 13 квітня 2023 року скасував рішення суду першої інстанції і ухвалив нове – у задоволенні позову ПП «Автомагістраль» відмовити. Підприємство звернулося до Верховного суду, але ухвалою від 4 липня 2023 року суд закрив касаційне провадження, бо «наведена скаржником підстава касаційного оскарження не отримала підтвердження».

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку ОДА 27 березня 2023 року провів тендер на закупівлю послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Житомирської області протяжністю 6941,5 км з початковою вартістю 539 млн 111 тис. 034 грн за два лоти. По одному з лотів найменша пропозиція була у ПП «Автомагістраль», але їх пропозицію відхилили й однією з причин стала саме наявність судового позову підприємства до департаменту регіонального розвитку.

Переможцями цих торгів стали ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» (23 травня підписаний договір вартістю 258 млн 558 тис. 432,07 – найдорожча пропозиція) та ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» (12 травня оприлюднене повідомлення про намір укласти договір вартістю 223 млн 879 тис. 036,22 грн – найдорожча пропозиція).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обшук Хоменко телефон НАБУ тендер ОВА експлуатаційне утримання ОДА закупівля Автомагістраль 
Матеріали по темі