Влада

Житомирська ОДА замовила дворічне утримання автошляхів області за 900 млн грн, вартість послуг за рік зросла у півтора раза

7 December 2021, 13:09

Департамент регіонального розвитку Житомирської облдержадміністрації провів три аукціони на послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вартість яких склала 900,2 млн грн. Як і минулого року перемогу поділили між собою ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Комфорт Буд Сервіс», але тепер їх послуги обійдуться дорожче.

Про це стало відомо з ресурсу ProZorro.

Мова йде про утримання майже 7 тис. кілометрів автошляхів загального користування місцевого значення Житомирської області. У технічному завданні, що додається до документації, зазначений перелік послуг, які мають надаватися підрядником. В тому числі – ліквідація вибоїн, очищення доріг від снігу, посипання протиожеледними матеріалами, обрізання і проріджування крон дерев, поточний огляд дорожніх об’єктів, нанесення зображення на дорожні знаки фарбою, прибирання туалетів загального користування, прибирання автобусних зупинок від сміття, періодичний огляд дороги при переміщенні пішки.

Очікувана вартість закупівлі становила - 980,3 млн грн.

Закупівля складається з трьох лотів:

  • лот 1 – протяжністю 2810,8 км з експлуатаційного утримання автомобільних доріг з очікуваною вартістю закупівлі 376,3 млн грн;
  • лот 2 – протяжністю 2482,6 км з експлуатаційного утримання автомобільних доріг з очікуваною вартістю закупівлі 354,2 млн грн;
  • лот 3 - протяжністю 1648,1 км з експлуатаційного утримання автомобільних доріг з очікуваною вартістю закупівлі 249,8 млн грн.

За умовами тендерної документації, переможці закупівель мають надавати послуги з утримання доріг до 31 грудня 2023 року. Джерело фінансування – кошти місцевого бюджету.

Свої пропозиції на участь у лотах подало чотири фірми: ТОВ «ПБС», ТОВ «Спец Комплект Постач», ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» та ПП «Автомагістраль», однак до аукціону допустили лише дві фірми - пропозиції ТОВ «ПБС», ТОВ «Спец Комплект Постач» відхилили.

ТОВ «Спец Комплект Постач» не погодилось з таким рішенням замовника та подало три скарги до АМКУ про відхилення її тендерних пропозицій до трьох лотів та допуску ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» до аукціону. Також ТОВ «Спец Комплект Постач» проаналізувало тендерну пропозицію ТОВ «Комфорт Буд Сервіс», в якій знайшло ряд невідповідностей у пропозиції конкурента. 4 листопада АМКУ зобов’язав Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Спец Комплект Постач» на першому та третьому лотах та скасувати рішення про допущення тендерної пропозиції ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» на всіх лотах.

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА у свою чергу не скасував рішення про допуск до аукціону ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» та не скасував рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Спец Комплект Постач».

Натомість він детально розглянув пропозиції ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» на трьох лотах та виявив невідповідності, зокрема довідка про досвід виконання аналогічного за предметом закупівлі договору від 28.07.2021 не містить інформації про контактну особу замовника та у складі пропозиції ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» відсутня інформація про наявність не менше 16 робітників, що зайняті керуванням та обслуговуванням машин. Також фірма не надала документи, що підтверджують проходження працівниками підприємства інструктажу щодо ознайомлення із заходами протидії поширенню коронавірусної хвороби, наказу роботодавця щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 тощо та інше. Замовник надав ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» 24 години на усунення невідповідностей у документації.

Можливість усунути невідповідності у поданій документації до першого і третього лотів отримало і ТОВ «Спец Комплект Постач». Зокрема фірма мала подати накази про прийняття на роботу окремих працівників з відміткою про умови роботи у виділеному для цього полі. Також надати інформацію про тип асфальтобетонного заводу.

У результаті, ТОВ «Спец Комплект Постач» не виправило невідповідності і її пропозицію відхилили, натомість ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» надало всі документи та стала учасником відкритих торгів.

Тобто на трьох лотах конкурували між собою два учасники: ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» та ПП «Автомагістраль».

У першому лоті перемогу отримало ПП «Автомагістраль», запропонувавши 352,5 млн грн. Фірми між собою не конкурували та не знижували цінові пропозиції.

У другому лоті перемогу отримало ТОВ «Спец Комплект Постач», запропонувавши цінову пропозицію у 331,3 млн грн. Тут ТОВ «Спец Комплект Постач» конкурувало з ПП «Автомагістраль» та знижувало цінову пропозицію.

У третьому лоті перемогу знову отримало ПП «Автомагістраль», запропонувавши цінову пропозицію у 236, 2 млн грн. Фірми між собою не конкурували та не знижували цінові пропозиції.

Зазначимо, що свого власного обладнання ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» не має: із 100 одиниць найменувань фірмі належить лише десять - дві бензопили, вібратор Кентавр, киркувальник, три кущорізи, повітродувка, фарборозпилювач та шприц пневматичний.

Асфальтоукладачі, автогрейдери, автомобілі самоскиди, екскаватори, трактори і інша вся важлива техніка орендується в інших фірм, зокрема у ДП «Луганський облавтодор», щодо якого порушено справу про банкрутство.

Договори про оренду техніки фірма почала укладати з 23 липня 2021 року, саме тоді, коли департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації оголосив тендер на утримання доріг у Житомирській області на майже мільярд гривень. Значну частину дорожніх робітників фірма також набирала в один день - 17 серпня.

Зауважимо, минулого року тендер на послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Житомирської області протяжністю 6941,5 км також поділили між собою ПП «Автомагістраль» та ТОВ «Комфорт Буд Сервіс». Перемогу у першому лоті на утримання доріг в 12 районах області отримало ПП «Автомагістраль» з пропозицією у 164,3 грн. Перемогу у другому лоті на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в 11 районах Житомирської області отримало ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» з пропозицією у 136,96 млн грн. За умовами початкового договору, послуги мали б бути надані до травня 2021 року.

Тобто, майже рік утримання доріг коштував близько 300 млн грн.

Однак завдяки додатковим угодам замовника з ПП «Автомагістраль» продовжили термін дії договору до листопада 2021 року, а вартість договору зросла до 195,5 млн грн. З ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» завдяки додатковим укладеним угодам договір продовжили до 6 грудня 2021 року, а ціна зросла до 162,98 млн грн. Тобто загальна вартість договорів зросла на 57 млн грн.

Таким чином, півтора року утримання доріг в 2020-2021 роках обійшлося в 358,5 млн грн. А нова угода на утримання доріг упродовж двох років коштує 900,2 млн грн.

У відповіді на інформаційний запит Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА повідомив, що вартість на послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Житомирської області у 2021 році зросла за рахунок інфляційних процесів, збільшення вартості дорожніх і паливно-мастильних матеріалів, збільшення оплати праці робітників. Також департамент зазначає, що надання послуг розраховане на 2,5 роки, хоча в проєкті угоди вказано, що надання послуг має завершитися в 2023 році і станом на 7 грудня підписані договори про надання послуг не опубліковані.



ПП «Автомагістраль» зареєстроване в Київській області, Вишгородському районі, село Синяк, вулиця Київська, 68. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал - 14 млн 200 грн. Власником фірми є Микола Олексійович Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» зареєстроване в Житомирі по вулиці Вітрука, 9 Спеціалізується фірма на організації будівництва будівель, статутний капітал - 2 млн грн. Власниками фірми є Альона Юріївна Таларіко та Андрій Валерійович Грищенко, який працював у Міністерстві внутрішніх справ у Чернігівській області.

Зазначимо, що раніше ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» було зареєстроване в Києві. У 2017-2018 роках фірма активно отримувала підряди у Луганській області. У цей період фірма займалася реконструкціями будівель та розробкою проєктної документації. Середня вартість підписаних договорів – 200 тис. грн.

Опісля фірма почала вигравати багатомільйонні договори на утримання доріг у Житомирській та Черкаській областях. У цей час губернаторами Житомирської та Черкаської ОДА вже були Віталій Бунечко та Роман Боднар (очолював Черкаську ОДА з початку листопада 2019 року по 26 серпня 2020 року). Обидва у 2017-2018 роках працювали в СБУ у Донецькій та Луганській областях. Зазначимо, що ТОВ «Комфорт Буд Сервіс» цьогоріч вже не бере участь у тендерах на утримання доріг у Черкаській області.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога ОДА утримання тендер Автомагістраль 
Матеріали по темі