Суспільство

В Житомирській області впровадять прозорі іспити на водійське посвідчення вже в серпні

21 July 2023, 09:48

Житомирська, Сумська, Рівненська та Кіровоградська області долучаться до проєкту прозорих іспитів у серпні. Розпочнеться оптимізація екзаменаційної діяльності для отримання права керування транспортними засобами.

Про це 20 липня повідомила пресслужба Головного сервісного центру МВС в Житомирській області.

Пілотний проєкт раніше стосувався Львівської, Одеської, Вінницької та Київської областей. Він міг закінчитися. Проте з огляду на результати в цих 4 областях, було ухвалено рішення не лише продовжити проєкт у цих регіонах, але і поступово поширювати його далі.

«7 тижнів тому ми розпочали пілотний проєкт із забезпечення прозорості іспитів для отримання посвідчення водія. У сервісних центрах МВС Київщини, Львівщини, Одещини та Вінничини обладнали камерами екзаменаційні класи та авто, забезпечили запис звуку. Жодних «сліпих зон» та можливостей підказувати. Наразі в кожному пілотному регіоні щодня приймають понад 700 теоретичних і стільки ж практичних іспитів щодня. В середньому, лише кожен четвертий з першого разу здає іспити для отримання посвідчення водія. Результати пілоту кажуть самі за себе. Тож мною прийнято рішення розширити проєкт: Сумська, Рівненська, Житомирська та Кіровоградська області долучаться з 3-го серпня. І вже завтра, 21 липня, відкривається можливість отримати онлайн-талон на практичний іспит у цих регіонах. Робимо іспити прозорими. Робимо дорожній рух безпечним», — заявив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

«Зміни торкаються технічних умов у класах для складання теоретичних іспитів та автомобілів для складання практичних іспитів. А також кількості сервісних центрів МВС, де є екзаменаційна діяльність. Мета проєкту — забезпечення максимально прозорих умов складання іспитів у сервісних центрах МВС», — йдеться у повідомленні.

Що зміниться в цих 4 областях в іспитах?

Отже, ще у 4 регіонах України з початку серпня з’явиться по 4 камери відеофіксації та запис звуку в класах для теоретичних іспитів, а в автівках сервісних центрів МВС для приймання практичних іспитів категорії В збільшиться кут огляду. Таким чином більше не буде ніяких «сліпих зон». Разом з тим зміниться система контролю екзаменаторів, оскільки відео із будь-якого іспиту зможе переглянути контролюючий орган не тільки в регіоні, але і працівник Головного сервісного центру МВС. Ці технічні зміни викликають і процеси оптимізації. Оптимізація роботи сервісних центрів МВС означає, що в деяких населених пунктах залишаються сервісні центри МВС, які продовжують надавати всі послуги, крім теоретичних та практичних іспитів. А ті сервісні центри МВС, де екзаменаційну діяльність реформують, перетворюються на своєрідні регіональні хаби.

В Житомирській області теоретичний та практичний іспит можна буде скласти в: с. Довжик (що біля м. Житомир) та м. Коростень.

У кожному з цих сервісних центрів МВС з’явиться можливість онлайн оформити талон попередньго запису на практичний іспит. Це скоротить ймовірну кількість візитів до приміщення сервісного центру МВС з двох до одного. Зараз у цих областях треба отримувати талон попереднього запису на практичний іспит в терміналі безпосередньо в приміщенні. А від 21 липня з’явиться можливість оформити талон попереднього запису на практичний іспит за допомогою функціоналу е-запис.

Як повідомляв Житомир.info, 13 липня 2023 року Верховна Рада дозволила проходити теоретичну частину перед іспитом на отримання водійських прав без відвідування автошколи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водійське посвідчення водій посвідчення водія іспит РЦС автошкола сервісний центр 
Матеріали по темі