Місто

На наступному тижні у Житомирі планують встановити перші два модульних укриття

2 August 2023, 13:19

На найближчому тижні у Житомирі встановлять перші два з шести модульних укриттів. Про це повідомив мер Сергій Сухомлин по завершенні чергового виконкому, на якому затвердили 6 адрес для їх розміщення. А саме: Новий бульвар, 4, площа Польова, 10, Лятошинського, 13, Покровська, 131, Старий бульвар, 14а, Чуднівська, 167.

«Всього на сесії було виділено 25 млн грн на встановлення цих модулів. В середньому вартість одного такого модуля близько 2 млн грн. Ми обирали ці місця, де є велике скупчення людей - бульвари, гідропарк, у цих локаціях укриттів немає. Якщо мама з дитиною гуляє у гідропарку, повітряна тривога і їй потрібно кудись їхати. Саме для такого захисту ми і розробляли цю програму. На цьому тижні, думаю, перших два привеземо, на наступному будемо встановлювати і в залежності від того, які будуть відгуки, в першу чергу від ДСНС, будемо продовжувати програму», - коментує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім вищезазначених локацій, розглядають варіанти встановлення модульних укриттів і в інших місцях скупчення людей. На кшталт, ринків та вокзалів.

«Знайшли біля Сінного базару місце, приблизно знаємо де біля Житнього базару встановлювати - там великі скупчення людей, які не мають, на жаль, цих укриттів. Автовокзал теж є у переліку на встановлення цих модульних укриттів. Так само як і на проспекті Миру, навпроти місцевого великого ринку. Тому починаю ставити і будемо їх встановлювати якомога більше», - розповідає Сергій Сухомлин.

З огляду на досвід інших міст, в яких вже використовують подібні модульні укриття, вони дійсно дієві. Оскільки виготовлені з цупкого матеріалу.

«Якщо не помиляюсь у Херсоні, яке захистило при прильотах людей, які там були. Там є чіткі норми і цей бетон може витримувати пряме попадання 152 калібром. А т пряме попадання ракети не витримає, думаю, ніяке укриття. Але вони ще будуть додатково посилюватись для того, щоб збільшити захист і це буде повністю по нормативах ДСНС і по ДБН доопрацьовуватись, щоб зробити їх максимально безпечними», - зазначає мер.

Окрім того, каже мер, потрібно буде забезпечити умови, щоб укриття залишались у належному стані і вчасно відкривались.

«Ще потрібно зрозуміти, як люди будуть їх використовувати, щоб вони теж там не перетворилися, вибачте, на туалети, ці модульні укриття. Тому нам потрібно буде відпрацювати і камери, щоб там були і електронний замок для закриття і відкриття дверей укриття. До речі, перші двері з електронними замками ми вже вчора встановили, які дистанційно будуть відкриватися і це зніме додатковий негатив щодо питання зачинених укриттів», - каже Житомирський міський голова.

За словами мера, додатково укріплювати модульні укриття будуть за рахунок міського бюджету, а от їхнє встановлення на себе беруть виробники конструкцій.

«Це київський завод, якщо не помиляюсь, і по договору вони мають встановити за свій кошт, своїми силами. Додаткові питання укріплення вже буде на нас», - підсумовує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, КП «Зеленбуд» 27 липня провело тендер на закупівлю чотирьох модульних укриттів (три – на 20 осіб, одне – на 50 осіб) за 6,7 млн грн, які мають поставити до кінця серпня: єдиним учасником і переможцем тендеру стало київське ТОВ Хоббіт хаус» з пропозицією 6 млн 745 тис. грн.

Станом на 1 серпня в системі «Прозорро» відсутня інформація про закупівлю модульних укриттів КП «Парк» Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, 25 млн грн на придбання модульних укриттів виділили на сесії Житомирської міської ради 29 червня 2023 року, мер називав місця, де планують встановити такі модульні сховища: сквер на Лятошинського, бо поруч «Житній ринок», Новий та Старий бульвар, гідропарк, ринок «Хмільники».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття модульне укриття Сухомлин 
Матеріали по темі