Політика

Голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк застерегла чиновників від поспішних рішень щодо чорнобильських пільг і гарантій

4 August 2023, 11:15

Під час зустрічі з очільниками громад Коростенського району народні депутати України Олена Шуляк та Арсеній Пушкаренко обговорили болюче питання соціального забезпечення, яке стосується сотень тисяч постраждалих громадян унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Мова йшла про проект Постанови Уряду щодо затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, — проект, який викликав неабиякий резонанс серед місцевого населення.

«На радіоактивно забруднених територіях продовжують фіксувати високий рівень онкологічних та багатьох суміжних захворювань. Тут проживають люди, які свого часу вже постраждали від Чорнобильської катастрофи і які сьогодні потребують державної соціальної підтримки», — каже Арсеній Пушкаренко.

За результатами зустрічі голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк зазначила, що буде ініціювати проведення національного круглого столу за участі представників Кабміну, Національної академії наук України, профільних фахівців, представників місцевої влади, чорнобильських організацій та народних депутатів. Одне з найважливіших завдань, яке буде обговорено під час круглого столу, — критерії, за якими проводитимуться майбутні радіаційні дослідження у всіх 800 населених пунктах, визначених нині як радіаційно забруднені. Зокрема, під час зустрічі з головами громад було запропоновано доповнити перелік критеріїв, за якими визначатимуться населені пункти, в яких хочуть скасувати зони радіоактивного забруднення. Наприклад, при проведенні радіаційних досліджень земель не враховується статистика захворюваності у цих населених пунктах.

«Нагадаю: згідно з чинним законодавством, держава повинна проводити відповідні дослідження кожні три роки. А в проекті Постанови, що сьогодні пропонує Державне агентство України з управління зоною відчуження, спираються на результати 2011 року, що абсолютно неприпустимо», — наголосив Арсеній Пушкаренко.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пушкаренко Слуга народу Шуляк пільги Чорнобиль 
Матеріали по темі