Події

В Житомирській області затримали переселенку з Донеччини, яка допомагала ворожій розвідці взамін на російський паспорт

9 August 2023, 10:50

В Житомирській області СБУ затримала агентку рф, переселенку з Донеччини, яка шукала ремонтні бази ЗСУ. Жінка викладала антиукраїнські пости у забороненій соцмережі «Однокласники», де вона сконтактувалась з представником російської воєнної розвідки. Він обіцяв своїй поплічниці безперешкодно оформити їй російський паспорт та допомогти з переїздом до рф.

Про це 9 серпня повідомляє управління СБУ в Житомирській області

«Контррозвідка Служби безпеки викрила на Житомирщині ще одну агентку головного управління генштабу зс рф (більш відомого як гру). Зловмисниця збирала розвіддані про місця дислокації військових баз з ремонту важкого озброєння ЗСУ, у тому числі іноземного виробництва. За даними слідства, фігуранткою є переселенка з Донеччини, яка переїхала до Житомирської області навесні цього року. Після переїзду вона з власної ініціативи вийшла на російські спецслужби та запропонувала їм свою допомогу у війні проти України. Для цього стала активною учасницею різноманітних груп у забороненій соцмережі «Однокласники», де вона викладала антиукраїнські пости. Так, під час спілкування один із контактерів запропонував жінці негласну співпрацю на користь країни-агресора. Як встановило розслідування, «незнайомцем» виявився представник російської воєнної розвідки. У разі успішного виконання ворожих завдань він обіцяв своїй поплічниці безперешкодно оформити їй російський паспорт та допомогти з переїздом до рф», - йдеться у повідомленні управління СБУ в Житомирській області.

На початку розвідувально-підривної діяльності зловмисниця передавала всю зібрану інформацію ворожій спецслужбі через закриті чати у месенджері. Однак, згодом російський «куратор» перевів свою агентку на спілкування з використанням зашифрованого каналу електронної пошти. Співробітники СБУ затримали зрадницю за декілька днів до її спроби виїзду до рф через треті країни. Під час обшуків за місцем проживання затриманої виявлено мобільні телефони, які вона використовувала для комунікації з агресором.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури уточнюють, що особливу активність жінка проявила у липні цього року, навіть використовуючи своїх знайомих.

«Аби здобути для ворожої розвідки інформацію про особовий склад військової частини, спеціально приїжджала до Житомира. Особисто обходила територію об’єкту, фотографувала його, зазначала периметр охорони, кількість, маршрут, і час переміщення військової техніки, вираховувала GPS-координати та здобуті відомості пересилала куратору електронною поштою. Особу було затримано на підставі ухвали слідчого судді. Наразі підозрюваній обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення грошової застави», - зазначають у повідомленні.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва обласної прокуратури. За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури жительці Бахмутського району Донецької області повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Їй загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Житомир.info, 24 липня 2023 року прокурори Житомирської обласної прокуратури повідомили, що надіслали до суду обвинувальний акт стосовно 82-річного полковника-зрадника, який «зливав» дані про військові об’єкти ворогу: йому загрожує довічне.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ прокуратура держзрада державна зрада 
Матеріали по темі