Фоторепортаж

У житомирському гідропарку планують видалити 64 дерева, в міськраді запевняють – виключно сухі та хворі. Фоторепортаж

15 August 2023, 17:00

15 серпня у житомирському гідропарку зібрали журналістів, щоб розповісти про роботу комісії з обстеження зелених насаджень у гідропарку. За результатами обстеження встановили, що видаленню підлягають 64 дерева.

“Комісія з обстеження зелених насаджень 21 червня 2023 року, відповідно до звернення Депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури міста та на підставі звернення комунального підприємства КП «Парк», який є балансоутримувачем даної території, обстежила частину території гідропарку на наявність аварійних, сухостійних та фаутних дерев. Обстеження поки проводили не по всій території, а лише на тій частині, яка прилегла до двох центральних алей, де є масовий прохід людей, де багато відпочиває з дітьми чи людей похилого віку. На підставі обстеження було вибракувано 64 дерева, які можуть нести потенційну загрозу відпочивальникам, мешканцям міста. Згідно з обстеженням ми склали акт, який піде на розгляд виконавчого комітету міської ради. На черговому засіданні відбудеться розгляд даного питання. Якщо члени виконкому проголосують за видалення зазначених дерев, то на комунальне підприємство «Парк» буде виписано ордер і комунальне підприємство буде наймати відповідну організацію, яка буде видаляти зазначені зелені насадження”, - розповідає начальник відділу екології та природних ресурсів Житомирського міської ради Поліна Червінська.


У міськраді запевнили, що видаляти планують тільки сухі, фаутні та аварійні дерева та провели мініекскурсію алеями, показавши ці дерева.

Причин такого стану дерев, за словами фахівців, багато і проводити санітарні видалення зелених насаджень - це звична практика.

“Причин того, чому дерева можуть хворіти, дуже багато. Це і зміни клімату, і короїди, і рекреаційне навантаження. Іноді дерева просто хворіють, як люди. Вони стають сухими чи аварійними. Це природньо. Є ще поняття, як “вибіркова санітарна рубка”, коли потрібно видалити одне дерево, щоб дати змогу рости іншим. Зрізати потрібно і сухості, але інколи навіть і зелене насадження, якщо воно є якісь аварійними. Буває таке, що, знаєте, як хвору людину, якщо вона в інфекційному лежить, то до неї нікого не пускають. Так і в екосистемі, шкідники і хвороби поширюються. Тому іноді доводиться видаляти не лише сухі дерева, а й ті, які мають ознаки ураження 50-60% крони, або аварійні дерева, які можуть бути небезпечними. Хочу попросити містян, що коли є штормове попередження, сильний вітер, то у гідропарку під деревами краще не гуляти. Тому що навіть здорове дерево може зламатися, або нахилене дерево може завдати шкоди здоров'ю і життю навіть. Тому треба чистити ці дерева періодично. Але з розумом професійно”, - зазначив доцент Поліського національного університету, ландшафтний архітектор Федір Марков.


Нагадаємо, 22 червня мер Житомира презентував проєкт реконструкції гідропарку та розповів, де саме хочуть будувати реабілітаційний центр. Під час зустрічі 24 червня в гідропарку з кількома активістами Сергій Сухомлин розповідав, що житомирян планують запросити на обговорення реконструкції гідропарку. На сесії 29 червня з міського бюджету виділили 3 млн грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реконструкції гідропарку, але ПКД будуть замовляти після завершення обговорень. А 4 липня Сухомлин знову збирав людей для обговорення реконструкції житомирського гідропарку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гідропарк парк дерева дерево видалення дерев Поліна Червінська Федір Марків 
Матеріали по темі