Місто

Педагогічна конференція у Житомирі: з 1 вересня 90% дітей навчатимуться офлайн, за кордоном залишається більше 3 тисяч учнів

30 August 2023, 18:13

В переддень 1 вересня у Житомирі відбулась щорічна міська педагогічна конференція, участь в якій взяли понад шість сотень освітян. Підсумки та здобутки минулого навчального року презентували на 16 локаціях, які облаштували у місцевому драмтеатрі. За даними міського департаменту освіту - рік видався водночас і напруженим, і результативним.

«Очно на навчання з 1 вересня виходить 29 316 учнів, індивідуально навчатимуться 3 064 учні, за кордоном залишиться 3 222 дитини. В перший клас ми зарахували 2 732 учні», - розповідає головний спеціаліст департаменту освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

«Ми не скиглили, стискали зуби і працювали. Ми рухались і збільшували можливості наших дітей та бажання батьків відвідувати школу офлайн. Якщо на початку вересня у нас було 40% дітей за партами, 60% онлайн. Після нового року 50/50, до кінця року 60% дітей, 40% було на дистанційному навчанні. А з 1 вересня по нашому моніторингу дослідження цифра сягне 90% дітей, які сядуть за парти», - додає директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

А для тих, хто все ж не може відвідувати школу офлайн, створили осередок дистанційної освіти.

«Сто дітей і батьків виявили бажання вчитися в нашій школі дистанційного навчання на базі ліцею №4. Це дуже серйозний і якісний крок у розвитку освіти міста», - говорить Валентин Арендарчук.

Вносять корективи і до навчальних програм.

«Ми запускаємо гурток підготовки операторів - дітей по керуванню квадрокоптерами. Щоб наші діти знайомились з технологіями. Щоб вони, коли стануть дорослими могли ними керувати і не тільки під час війни. Війна закінчиться, обов’язково перемогою України. Ця технологія знадобиться і в народному господарстві, в економіці. Тому це і професія майбутнього - оператор літальних апаратів», - роз’яснює директор департаменту освіти.

Відштовхуючись від реалій сьогодення увагу школярів звертають і на військово-патріотичне виховання та надання первинної медичної допомоги.

«Врятувати життя потерпілого до прибуття медиків - це повинні знати і уміти всі без винятку. Зупинка кровотечі, основні види пов’язок і реанімація потерпілого. Тобто, штучне дихання і непрямий масаж серця», - коментує учитель Житомирського ліцею №31 Сергій Савчук.

«Діти повинні розвиватись фізично і здорово, надихатися фізичною роботою і розуміти, що у разі потреби, а краще б її не було, свідомо і найголовніше підготовлено стати на захист України», - впевнений директор Школи юних десантників Віталій Бурлака.

З-поміж проблемних питань досі залишається наявність власних укриттів у навчальних закладах. Втім, за словами мера - це питання вирішують.

«Ми зараз допрацьовуємо з ДСНС модульні укриття, щоб побудувати їх на територіях. Щоб хоча б перші класи, початкову школу, щоб вони швидко могли потрапити у безпечне місце», - зауважує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Як проходила перевірка ліцеїв перед початком навчального року дивіться у фоторепортажі від 17 серпня 2023 року.

Нагадаємо, 30 серпня 2022 року майже всі школи готові були прийняти учнів, півсотні вчителів не повернулися до Житомира, а свято Першого дзвоника ніхто не скасовував.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта навчання війна дистанційне навчання очне навчання школа ліцей педагог педагогічна конференція Арендарчук Єрмакова Сухомлин 
Матеріали по темі