Місто

Учні нарікають на жорсткий дрес-код в одному з ліцеїв Житомира, керівництво пояснює свої вимоги

12 September 2023, 18:18

20 червня 2019 року Президент України Володимир Зеленський скасував указ про обов’язкову форму в освітніх закладах.

Але на початку вересня 2023 року учні житомирського ліцею №27 у соціальних мережах нарікають на те, що керівництво навчального закладу вимагає жорсткий дрес-код. І це стосується не лише одягу, а й аксесуарів та кольору волосся.

Чи дійсно у ліцеї запровадили вимоги щодо зовнішнього вигляду, 12 вересня журналісти Житомир.info запитали у директорки Світлани Короткої.

«В нас не обов'язкова шкільна форма, в нас прийнято діловий стиль. Однакової форми ми не маємо в жодному класі. По-перше, про діловий стиль в нас прийнято у статуті школи, по-друге, рішення батьківського комітету підтримує нас у цьому. Хто в чому може, в тому і ходить. Якщо, наприклад, діти в сховищі, холодно, вони одягають спортивну форму та одягають теплий одяг. Ви самі бачили, єдиної форми в нас у школі немає. Я із завтрашнього дня буду проводити по всіх абсолютно класах загальношкільні батьківські збори та буде голосування батьків. Загальношкільний батьківський комітет підтримав вчора мою пропозицію у дотриманні ділового стилю. А там вже по класах подивимось як батьки проголосують, так і буде», - каже директорка.

Директорка ліцею № 27 каже що немає жорстких обмежень, але певні вимоги щодо зовнішнього вигляду перед учнями ставлять.

«Зовнішнього вигляду є вимоги, що в шортах не ходять у школу та у рваних штанах. А так світлий верх, темний низ не залежно, чи піджак, чи кофта і так далі. Таких строгих вимог щодо носіння форми немає. Я хочу вам сказати, що декілька випадків було в нашому мікрорайоні, коли грабували дівчат, жінок, знімали золоті речі. Тому ми проти того, щоб діти носили золото на шиї та пальцях. Ми проти цього заради збереження життя дітей і дотримання техніки безпеки. Це єдина вимога, а так у нас вимог щодо прикрас немає», - каже Світлана Коротка.

Директор департаменту освіти Житомира Валентин Арендарчук, зауважив, що обов'язкових вимог до носіння шкільного одягу в закладах освіти міста немає.

«Законодавство України не вимагає та не регламентує якусь визначену певну форму одягу для учнів наших ліцеїв та взагалі України. Тобто, це не є якась обов'язково встановлена форма встановленого зразка. Але кожна школа разом із батьківським комітетом можуть запропоновувати учням той чи інший естетичний вигляд, чи діловий стиль і тому подібне, вносити зміни до статуту школи та абсолютно робити це на добровільних та демократичних засадах», - каже Валентин Арендарчук.

Якщо порозуміння між батьками та керівництвом закладу немає, можна звернутися до департаменту освіти, порадив Валентин Арендарчук.

«Якщо батьки не знаходять порозуміння з адміністрацією ліцею чи будь-якого закладу, вони можуть завітати до нас - департаменту освіти. Ми зустрінемось, поспілкуємося та вияснимо в чому причина для того, щоб все-таки, в першу чергу, задовольнити інтереси наших учнів. Так що, будь ласка, звертайтесь до департаменту освіти вул. Велика Бердичівська 7, разом будемо допомагати, вирішувати, нормалізувати всю цю ситуацію», - директор департаменту освіти Житомирської міської ради.

В якій формі ходили учні гімназії №23 та школи №27 на початку вересня 2019 року дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, директору школи №27 Світлані Короткій в 2016 році присвоїли звання «Почесний громадянин міста Житомира»: рішення ухвалили на сесії міської ради 21 липня. Світлані Коротка в серпні 2023 року виповнилося 79 років, на посаді директора школи №27 вона працює з 1976 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей школа форма шкільна форма дрес-код учень департамент освіти Світлана Коротка Валентин Арендарчук 
Матеріали по темі