Місто

Порушники комендантської години та таксисти: у поліції розповіли, хто полюбляє у Житомирі слухати російські пісні

25 September 2023, 16:17

У червні 2022 року в Україні заборонили виконання або демонстрацію в публічних місцях російської музики, яку створили громадяни країни агресора.

Чи є у Житомирі ті, хто порушує закон, аби послухати пісні, 25 вересня 2023 року журналісти Житомир.info дізнавалися в ГУ НП у Житомирській області.

«До поліції звертаються з даними зауваженнями, можна сказати правопорушеннями, тому що закон України забороняє слухати російську музику у громадських місцях. Зазвичай у месенджер на сторінці поліції пишуть про порушення комендантської години, як правило, там йдеться і про інше порушення, саме прослуховування російської музики. Було звернення від громадянина, який їхав у таксі й таксист слухав російську музику. На жаль, не вдалося встановити особу цього таксиста, хоча зв'язували зі службою, можливо не хотіли видати водія. Було повідомлення про те, що на одній з автозаправних станцій міста люди слухають музику і розпивають алкогольні напої, бо там вони ще продаються у цю пору. За останнє півріччя таких звернень було менше десятка. Ті звернення, які надходили до нас, були саме з Житомира», - розповідає речниця ГУНП у Житомирській області Вікторія Дубовик.

У поліції кажуть: покарати порушників не можуть, лише закликають громадян бути більш свідомими та підтримувати українське.

«Ми реагуємо на всі повідомлення, як у месенджерах, так і на лінії 102, люди можуть і повинні звертатися, тому що всі повинні дотримуватися законів України. На жаль, наразі це лише усне попередження, профілактична робота. Знаю, що зараз розглядаються зміни до закону України про адміністративні правопорушення, де йдеться вже про штраф, там мова йде від 17 тисяч грн до 25 тисяч грн. Але про це ще говорити зарано», - говорить речниця ГУ Нацполіції у Житомирській області Вікторія Дубовик.

Нагадаємо, 10 липня 2023 року в одному з житомирських магазинів на Маликова продавчиня зі своїм колегою через зауваження щодо обслуговування російською мовою накинулася на покупчиню. Остання звернулася до поліції та виклала допис у Фейсбуці, у якому розповідає про ставлення працівників магазину до українських міст та державної мови. Відтак, СБУ взялася з'ясовувати, чи мала продавчиня антиукраїнську позицію, а поліція – розслідувати факт побиття.

Мовний скандал прокоментував також і Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Зокрема, закликав органи місцевої влади посилити контроль за дотриманням мовного закону.

Як повідомляв Житомир.info, 19 червня Верховна рада проголосувала за заборону російської музики та книжок. Зауважимо, що в законопроєкті №7273-д зазначалося, що заборона не застосовуватиметься на деяких російських співаків, зокрема тих, які засуджують агресію росії проти України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музика використання музики російська музика державна мова поліція Дубовик 
Матеріали по темі