Події

У Житомирі голова благодійного фонду відправляла військовозобов’язаних за кордон: за послугу вимагала 1500 доларів або техніку

3 October 2023, 17:41

У Житомирі викрили голову благодійного фонду у сприянні виїзду військовозобов’язаних за кордон, жінці повідомили про підозру.

Про це 3 жовтня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Встановлено, що 46-річна житомирянка вимагала винагороду за виготовлення документів та сприяння у занесення відомостей до системи «Шлях» про військовозобов’язаного чоловіка. Це давало йому можливість безперешкодно покинути Україну під виглядом водія, який здійснює перевезення гуманітарної допомоги автотранспортом», - йдеться в повідомленні.

Слідчі з’ясували, що влітку з керівницею благодійної організації познайомився місцевий житель, який вирішив співпрацювати з фондом та надавав гуманітарну допомогу жителям Херсонщини. Згодом жінка повідомила, що може організувати для нього перетин державного кордону України. Така послуга буде коштувати близько 1500 доларів США.

У середині вересня вона повідомила чоловікові, щоб той надав копії особистих документів та підтвердила попередню вартість послуги. За кілька днів жінка надала до Житомирської ОВА необхідні документи, що стали підставою для розгляду відповідною комісією питання щодо включення чоловіка до телекомунікаційної системи «Шлях».

Потому жінка змінила «вартість» послуг: замість іноземної валюти він мав надати два ноутбуки та один комп’ютерний моноблок. Чоловік погодився на таку умову та вже наступного дня передав «добродійці» комп’ютерну техніку вартістю понад 50 тисяч гривень. Натомість отримав від неї копію наказу, що дає право на перетин державного кордону України на період дії правового режиму воєнного стану.

Таку оборудку жінка провернула, усвідомлюючи, що чоловік не має наміру повертатися на територію України.

Зібравши докази протиправної діяльності, днями слідчі слідчого управління ГУ Національної поліції області оголосили жінці про підозру у зловживанні впливом (ч. 3 ст. 369-2 КК України) та в організації та сприянні в незаконному переправленні особи через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Судом їй обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Протиправну діяльність фігурантки викрили оперативники обласного Управління стратегічних розслідувань ДСР Національної поліції. Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Законодавством зазначені кримінальні правопорушення караються позбавлення волі на строк до 9 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 12 червня пресслужба управління СБ України в Житомирській області повідомила про те, що на Житомирщині заблокували черговий канал втечі «ухилянтів» за кордон: молодий чоловік за 3700 доларів США оформляв охочим статус «водія-волонтера». 28 вересня у поліції проінформували, що громадянина Молдови, який допомагав «ухилянтам» втекти з країни, судитимуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухиляння ухилянт військовозобов’язаний виїзд благодійний фонд волонтерка підозра 
Матеріали по темі