Влада

Затримали екскерівника АТ «Житомиргаз», який ігнорував суди щодо запобіжного заходу у справі про «відмивання» коштів

5 October 2023, 10:33

Днями затримали та взяли під варту колишнього керівника АТ «Житомиргаз» Валентина Ющенка, якого обвинувачують в привласненні майна та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Про це Житомир.info повідомили джерела в правоохоронних органах.

«Минулого тижня в «Житомиргаз» проводилися обшуки, це стосується масштабної справи облгазів. Ющенко (екскерівник АТ «Житомиргаз») не являвся в суди, де мали обрати йому міру запобіжного заходу, тому був виданий припис на його примусове доставлення до суду і в понеділок, 2 жовтня, він був затриманий. Керівник «Житомиргаз» з 3 жовтня знаходиться в СІЗО: суд обрав йому міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави (понад 40 млн грн)», - розповіли наші джерела.

Зауважимо, що запобіжний захід екскерівнику АТ «Житомиргаз» намагалися обрати з 20 червня 2023 року.

В Єдиному державному реєстрі Житомир.info знайшов кілька ухвал Шевченківського районного суду м. Києва по справі облгазів, які стосуються екскерівника АТ «Житомиргаз» Валентина Ющенка – уродженця м. Пирятин Полтавської області.

Нагадаємо, в 2019 році Ющенко Валентин Іванович був зареєстрований кандидатом в народні депутати по Малинському округу №66, на сайті ЦВК зазначалося: народився 28 серпня 1974 року в місті Пирятин Полтавської області, громадянин України, освіта вища, голова правління, АТ «Оператор газорозподільної системи "Житомиргаз"», проживає в селі Вереси Житомирського району.

16 червня 2023 року екскерівнику АТ «Житомиргаз» повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

На засіданні 14 вересня суд розглядав клопотання БЕБ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, але Ющенко на суд не з’явився і про причини неявки не повідомив. Засідання відклали на 15 вересня і доручили детективам БЕБ здійснити привід підозрюваного, але виконати завдання не вдалося.

«Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні повідомив про неможливість виконання ухвали слідчого судді про привід. При цьому надав рапорт детектива БЕБ України ОСОБА_4 відповідно до якого, двері будинку, в якому проживає підозрюваний ОСОБА_5, ніхто не відкривав та неодноразові телефонні дзвінки останній не відповідав. В судовому засіданні прокурор, посилаючись на положення ст. 187 КПК України, звернувся з клопотанням про надання дозволу на затримання підозрюваного ОСОБА_5 з метою приводу для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу, оскільки підозрюваний до суду не з`являється, причини неявки суду не повідомляє», - йдеться в ухвалі суду від 15.09.2023.

Суд надав дозвіл прокурору на затримання підозрюваного «з метою приводу підозрюваного до Шевченківського районного суду м. Києва для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

Нижче – скриншоти з ухвали суду

Щодо справи облгазів, то 15 травня 2023 року пресслужба Бюро економічної безпеки інформувала, що БЕБ спільно з СБУ викрили масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України.

«До організації оборудки причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому підприємств. Серед них керівники «Регіональної Газової Компанії» (РГК), яка охоплює 70% всіх газорозподільних мереж України через 20 міськ- та облгазів. Протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд грн. Це підтверджено даними судово-економічної експертизи. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, за 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн. Отримано докази надання Фірташем вказівок керівникам компаній, зв’язку між ними, механізмів виведення коштів та спроб приховати сліди протиправної діяльності. Як свідчать матеріали слідства, посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали левову частку коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично, мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які сплачували комунальні платежі. Кошти тарифу, отримані від абонентів, РГК перераховувала підконтрольній компанії «ЙЕ Енергія», яка належить олігарху, начебто як передоплату за постачання газу, але фактично постачань майже не відбувалось. А гроші виводилися далі на підконтрольні компанії та привласнювались. Для покриття дефіциту, РГК через підконтрольні їй облгази несанкціоновано відбирала газ з мережі державної компанії «Оператор ГТС України» в значно більшому обсязі ніж оплачувала», - зазначалося у повідомлені.

25 травня БЕБ повідомило, що п’ятьом керівникам окремих облгазів вже обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави, зокрема АТ «Закарпатгаз» - 169 млн грн, «Львівгаз» - 155 млн грн, «Вінницягаз» - 186 млн грн, «Дніпропетровськгаз» - 160 млн грн та «Хмельницькгаз» - 228 млн грн. 21 вересня оприлюднили інформацію, що колишньому голові правління АТ «Криворіжгаз» обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною сумою застави понад 160 млн грн.

Зауважимо, що кримінальне провадження у так званій «справі Фірташа» було відкрите 25 жовтня 2022 року. Щодо АТ «Житомиргаз», то різниця між оплаченими Операторами ГРМ та фактично поставленими ТОВ «ЙЕ Енергія» природним газом становила 131 млн 671 тис. 840,55 грн.

Скриншот з ухвали суду

Нагадаємо, на початку вересня 2023 року поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.364-1 КК України (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) щодо незаконно нарахування та виплати премій членам правління АТ «Житомиргаз» в розмірі 7,9 млн грн: рішення щодо преміювання ухвалили на засіданні наглядової ради АТ «Житомиргаз» 12 травня 2023 року.

Як повідомляв Житомир.info, зарплата голови правління акціонерного товариства «Оператор газорозподільних систем «Житомиргаз» Валентина Ющенка за 2019 рік становила 2 млн 886 тис. 995 грн, за 2020 рік – 3 млн 041 тис. 427 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ющенко Житомиргаз суд запобіжний захід арешт привласнення майна відмивання доходів Фірташ 
Матеріали по темі