Місто

Влада Житомира збирається ухвалити нове рішення щодо перевезення пільговиків в громадському транспорті

20 October 2023, 16:17

Влада Житомира збирається на наступному тижні ухвалили нове рішення виконкому щодо перевезення пільговиків в громадському транспорті, бо тогорічне скасував суд.

Про це в коментарі Житомир.info 20 жовтня повідомив заступник мера Олександр Шевчук.

«Ми на наступному тижні будемо приймати рішення виконавчого комітету, бо нам треба повернути пільгу військовослужбовцям, адже її суд теж скасував, і все ж залишити певні обмеження. Ми не хочемо піднімати тариф на проїзд, бо це зараз не на часі, тому нам треба чимось жертвувати. Будемо готувати рішення виконкому, де частково будемо відпускати пільги і частково надавати. Я думаю, що обмеження (по часу) в новому рішення офіційно не буде, але приватний перевізник, якому нічого не компенсують (за перевезення пільговиків), не може возити всі 25 пільгових категорій громадян і військовослужбовців», - сказав Олександр Шевчук.

Рішення суду, про яке йде мова – постанова Сьомого апеляційного адміністративного суду, яка набрала законної сили ще 3 жовтня 2023 року, але до цього часу ніяких дій щодо його виконання з боку міської влади не було.

Судовий розгляд цієї справи почався ще наприкінці минулого року: ухвалою від 21 грудня 2022 року Житомирський окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі за позовом Чернова Миколи Олександрович до виконавчого комітету Житомирської міської ради щодо скасування пунктів рішення виконкому від 7 квітня 2022 року «Про організацію пасажирських перевезень міським громадським транспортом на час дії воєнного стану», які надавало право на пільговий проїзд в транспорті Житомира більшості категорій пільговиків лише з 10:00 до 16:00.

Зауважимо, що від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого і до початку квітня 2022 року проїзд у громадському транспорті Житомира був безоплатний, з 9 квітня повернули оплату за проїзд, пільговики в електротранспорті могли їздити безоплатно з 10:00 до 16:00, а УБД, Тероборона, військові, правоохоронці, надзвичайники, діти-сироти і діти з інвалідністю – безоплатно без обмежень у часі.

Скриншот з рішення виконкому

Позивач, який є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, має право на компенсації та пільги для громадян, віднесених до категорії 2, що передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вважав, що виконавчий комітет Житомирської міської ради своїм рішенням «обмежив право окремих категорій громадян на пільговий проїзд у міському громадському транспорті на час воєнного стану, що є абсолютно незаконним, оскільки звужує зміст та обсяг прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема право на безоплатне користування міським громадським транспортом».

Рішенням від 19 травня 2023 року окружний адмінсуд відмовив Чернову у задоволенні позову, зауваживши, що виконком не позбавив позивача права на пільговий проїзд, а «фактично лише частково обмежив (звузив) право позивача у користуванні міськими видами громадського транспорту». «Чорнобилець» подав апеляції і Сьомий апеляційний адміністративний суд постановою від 3 жовтня 2023 року скасував рішення суду першої інстанції і задовольнив позов Миколи Чернова, скасувавши пункти 2 і 3 рішення виконкому від 7 квітня 2022 року «Про організацію пасажирських перевезень міським громадським транспортом на час дії воєнного стану».

Скриншот постанови апеляційного суду

Нагадаємо, 14 вересня цього року в програмі «Діалоги» на Житомир.info, відповідаючи на питання читачів, мер Сергій Сухомлин заявив, що часові обмеження в транспорті для пенсіонерів не скасують.

Як повідомляв Житомир.info, під час епідемії COVID-2019 в Житомирі кілька разів вводили обмеження на проїзд пільговиків, надаючи їм час з 10:00 до 16:00: запровадили з 2 листопада 2020 року і скасували через 8 місяців 1 липня 2021 році. З 7 листопада 2021 року знову ввели ці обмеження і скасували їх 24 грудня 2021 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пільга пільговий проїзд проїзд транспорт суд Шевчук  
Матеріали по темі