Суспільство

Чоловіки обирають спеціальність «середня освіта» в «Житомирській політехніці». Як університети заробляють на ухилянтах

3 November 2023, 10:16

Підсумки вступної кампанії 2023 року свідчать, що українські заклади вищої освіти (ЗВО) продовжують масово використовувати для уникнення мобілізації.

Про це йдеться в розслідування NGL.media, оприлюдненому 2 листопада.

«Якщо минулого року можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися, за оцінками NGL.media, близько 85 тис. чоловіків призовного віку, то цього року мова йде уже приблизно про 110 тис. Проаналізовані NGL.media відкриті дані свідчать, що частка чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання у 2023 році зросла загалом до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+», - пише видання.


Причини такого гендерного і вікового дисбалансу очевидні – як і минулого року статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану. Попри те, що середня вартість року навчання в українських ЗВО зросла до 23,7 тис. грн, умови вступу на контракт залишились спрощеними – на деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа.

Є ще одна причина – додатковий дохід освітніх закладів. Виходячи з середньої вартості навчання і кількості вступників, цього року українські ЗВО отримали понад 2,6 млрд грн лише за рахунок чоловіків далеко не студентського віку. Минулого року такий додатковий дохід склав 1,7 млрд грн.

Абсолютним лідером став харківський Український державний університет залізничного транспорту, де кількість чоловіків-контрактників першого року навчання, порівняно з довоєнним 2021 роком, зросла у 20 разів.


«В уряді не бачать жодної проблеми у тому, що університети практично безконтрольно збільшують кількість контрактників, єдиною умовою для вступу яких є лише готовність платити. Певні обмеження у кількості студентів-платників все ж існують, але у довоєнний період навіть найпопулярніші університети використовували не більше 20% своєї квоти. Тому різке зростання контрактників у 2022-2023 рр. загалом вписується у закладені понад 15 років тому нормативи, хоч не можна виключити, що окремі ЗВО уже перевищили їх. Щоб унеможливити зловживання достатньо було б просто зменшити існуючі квоти на платну форму навчання до прийнятних розмірів, а також запровадити для контрактників бодай мінімальний відбір через тестування чи іспити. Проте з квітня 2023 року, коли став зрозумілим масовий характер використання вищої освіти з метою уникнення мобілізації, Міністерство освіти так нічого і не зробило», - зазначається у розслідуванні.


У публікаціє також є детальна порівняльна база даних всіх українських ЗВО, створену на основі статистики Міністерства освіти і науки. Є інформація і про університети Житомира.

За кількістю першокурсників-чоловіків, які вступили цього року на контракт, абсолютним лідером є ДУ «Житомирська політехніка»: у порівнянні з довоєнними роками їх кількість зросла в три рази і становить 1711 осіб. Середній вік чоловіків-контрактників – 27 років, при цьому спеціальність, на якій зафіксували аномальне зростання першокурсників чоловічої статі – «Середня освіта».



На другому місці за кількістю першокурсників-контрактників – Поліський національний університет, де кількість вступників-чоловіків за останні роки зросла в два рази і становить 972 особи. У 2023 році середній вік вступників чоловічої статі був 27 років, а популярна спеціальність – «Менеджмент».



Житомирський державний університет імені Івана Франка у відсотках демонструє найбільшій приріст чоловіків-першокурсників, які цього року вступили на контракт, але в кількісному вимірі це лише 409 людей. Середній вік таких вступників – 26 років, популярними були спеціальності: «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», «Політологія», «Право».



Як повідомляв Житомир.info, у 2022 році кількість студентів-чоловіків в закладах вищої освіти Житомирської області зросла на більш ніж 50%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВНЗ студент університет ухилянт контракт вступ ЖДУ політехніка ПНУ 
Матеріали по темі