Місто

У міській раді презентували платформу для виготовлення FPV-дронів «Житомирський дрон»

20 November 2023, 16:25

«Житомирський дрон» - таку назву має онлайн-платформа, яка була створена для об'єднання зусиль мешканців Житомирської громади та допомоги Збройним силам України.

20 листопада, в пресцентрі міської ради, мер Сергій Сухомлин презентував платформу, на якій можна отримати кошти за зібраний власноруч FPV–дрон або просто задонатити.

Сьогодні вже кожен житомирянин може приєднатися до цієї платформи за посиланням.

«Людина заходить, реєструється, якщо вона хоче складати дрони, то вона отримує після реєстрації доступ до посилання на навчання через зум, чи лекції, які будуть на ютубі й вона може пройти навчання як складати FPV–дрон, це – перший етап. Другий етап, потреби військових частин, на цій платформі ми два тижні разом з військовими обговорювали всі ці питання, ми не можемо написати, наприклад: «95 бригада потребує таку кількість, таких FPV–дронів». Тому ми будемо узагальнювати від військових, потреби за кількістю, писати технічні характеристики і яку кількість, яких потрібно і не вказувати на які конкретно бригади вони підуть. Цим всім буде займатися наше управління по справі ветеранів, Андрій Забігайло буде керувати цим проєктом», - каже міський голова Сергій Сухомлин.

Якщо хтось захоче просто допомогти грошима, то для цього створений спеціальний рахунок.

«Будуть люди, які хочуть задонатити кошти на FPV–дрони, і тут у нас партнером виступає Фонд громади Житомира, якщо інші фонди готові теж підключитися, але нам потрібно, щоб цей фонд був зі звітністю, який вже давно працює і Фонд громади Житомира відкрив окремий рахунок. Коли людина буде заповнювати форму для того, щоб задонатити, там конкретно буде посилання на FPV–дрони, і фонд буде кожен місяць звітувати по коштах куди вони пішли», – говорить Сергій Сухомлин.

Після завершення виготовлення дрона виробник має зв'язатися з логістом який забере дрон на тестування.

«Третій момент, це логіст. Логіст, це такий посередник між зібраним дроном і військовою частиною. По перше, всі дрони, які будуть проходити через систему, через внутрішній чат, логісти будуть отримувати електронною поштою, наприклад: ми зібрали 10 дронів хочемо передати в 46 бригаду. Після того, як логіст отримав 10 дронів, ми ці 10 дронів не передаємо зразу військовим, вони везуться на центр тестування, вже створений такий центр, за допомогою військових і фонду Марії Берлінської «Victory drons» створений такий центр в Житомирі. Там працюють інженери, які перевіряють ці дрони на відповідність технічним характеристикам, для того, щоб війська вже отримали перевірений та безпечний дрон який буде вже працювати. Після перевірки якщо вони пройшли перевірку, якщо там один дрон не пройшов перевірку, складається акт з зауваженнями від інженерів цього технічного центру і він повертається тій людині, яка його збирала. Решта дронів передаються по тій заявці, яка була отримана. Після того, як дрони прийшли, наприклад, в 46 бригаду і по ним підписані акти, акти підвантажуються в цю систему і людина має право отримати часткову компенсацію з бюджету міської ради – 6000 гривень за кожен FPV–дрон», – розповідає Сергій Сухомлин.

Детальніше про платформу «Житомирський дрон» розповів її розробник.

Нагадаємо, що 9 листопада мер Житомира розповідав про великий проєкт допомоги військовим, до якого зможуть долучитися жителі громад.

Як повідомляв Житомир.info, 28 вересня 2023 року на сесії міської ради мер міста Сергій Сухомлин розповідав, що влада домовилась з житомирськими підприємцями і військовими частинами щодо збірки тисячі дронів, компоненти до яких закуплять за бюджетні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Житомирський дрон платформа розробка міськрада дрон Сухомлин презентація 
Матеріали по темі