Здоров'я

Мобільні гінекологічні бригади рятують життя жінок

22 November 2023, 10:40

В Україні понад рік працюють мобільні бригади сексуально репродуктивного здоров'я (мобільні гінекологічні бригади). Це сервіс з надання якісної медичної допомоги з питань сексуального та репродуктивного здоров'я для жителів віддалених куточків України: місцевим жителям, переселенцям, людям з інвалідністю, літнім людям, а також тим, хто постраждав від гендерного та сексуального насильства. Наразі мобільні бригади сексуально репродуктивного здоров'я працюють у 22 областях України. Кожна така виїзна бригада складається з фахівців міжпрофесійної взаємодії: гінеколог, спеціаліст або лікар широкого спектра сімейної медицини, медична сестра.

У мобільній гінекологічній бригаді доступні наступні послуги:

  • медичний огляд гінеколога та сімейного лікаря;
  • УЗД-дослідження;
  • електрокардіограма;
  • консультація з питань жіночого здоров'я, включаючи до- та післяпологовий період, здоров'я матері, догляд за дитиною;
  • консультація з питань ВІЛ-інфекцій та захворювань, що передаються статевим шляхом.

Усі послуги, які надають фахівці бригад – безплатні та конфіденційні.

У Житомирській області проєкт стартував цього року. Лікарі успішно працюють та допомагають жінкам, які потребують якісного медичного обстеження.

У лютому 2023 року мобільна гінекологічна бригада працювала на виїзді у Житомирському районі. Тоді до них і звернулась пацієнтка Тамара, 1959 року народження (ім’я змінено на прохання героїні). З’ясувалось, що на огляд акушера-гінеколога Тамара не приходила протягом 3-х років, адже жінка вважала, що з настанням менопаузи вона цього не потребує. При бімануальному гінекологічному огляді діагностували субсерозну фіброміому матки, а при пальпації молочних залоз визначилось округле утворення в правій молочній залозі. Одразу проведене ультразвукове дослідження молочних залоз, де був виставлений діагноз Tumor правої молочної залози. Лікарі відправили жінку на мамографію та консультацію мамолога в Обласний онкологічний диспансер. Там, після результатів біопсії, жінці призначили 3 курси хімієтерапії, а у травні цього року Тамару прооперували. У інтерв’ю жінка розповіла про свої переживання та допомогу лікарів мобільної гінекологічної бригади. Адже саме тут вона дізналася про можливий діагноз та отримала першу фахову допомогу.

- Тамаро, скажіть, будь ласка, як ви дізналися про роботу мобільних гінекологічних бригад?

- Все почалося з того, що я давно не робила УЗД і не відвідувала лікарів, тому що не люблю і не маю часу їх відвідувати. Так вийшло, що сімейний лікар підказала про те, що приїдуть мобільні бригади у складі акушера-гінеколога Оксани Валеріївни Баратішвілі, лікаря, який робить УЗД та інших фахівців. Виявилося, що ця послуга дуже доступна, адже це безкоштовно і якраз у день їхнього приїзду до нас для мене був дуже зручний час, тож я погодилася і виявила бажання зробити УЗД органів для того, щоб дізнатися стан свого здоров’я. Мій вік уже дає про себе знати, тож так я і потрапила на огляд до мобільної гінекологічної бригади, яка тоді працювала у Житомирському районі.

- Що відбулося після того, як вас обстежили фахівці мобільної гінекологічної бригади?

- Мене оглянули та сказали, що в правій молочній залозі визначилось округле утворення. Воно здалося фахівцям підозрілим та схожим на пухлину. Після цього лікарі виїзної бригади допомогли домовитись із лікарем з Обласного онкологічного диспансеру, щоб там зробили мені мамографію і я могла прийти на прийом до мамолога. В онкодиспансері в мене взяли біопсію і там підтвердився діагноз про те, що в мене погані справи й в мене злоякісна пухлина в молочній залозі.

- Ви дізналися про це одразу після обстеження, навесні?

- Так, в березні я про це дізналася, одразу як пройшла обстеження у мамолога і біопсія підтвердила те, що лікар УЗД з мобільної гінекологічної бригади підозрював – що це погане потовщення і погана пухлина. Тож в онкологічному диспансері підтвердили підозри фахівців мобільної гінекологічної бригади.

- Тамаро, скажіть, чи були у вас симптоми хвороби до обстеження у лікарів мобільної гінекологічної бригади?

- З-поміж симптомів, які були: сильна втомлюваність, я себе почувала знесиленою, хоча мій спосіб життя не змінився, але от втома була постійна. Я не звертала на це уваги і не думала, що це може бути якась злоякісна пухлина в організмі. Я думала, що це пов’язано з віком, а психологічно ж ще й війна, то на себе не звертаєш уваги. Так вийшло, що, дякуючи сімейному лікарю, що вона наполягла на цьому і я тоді прийшла до цієї мобільної бригади і мені зробили УЗД та оглянули мене.

- Що було після того, як діагноз підтвердили в Житомирському обласному онкологічному диспансері?

- В онкодиспансері мене прооперували, також я пройшла хімієтерапію і променеву терапію, а зараз уже я перебуваю на ліках в стані реабілітації та під наглядом мамолога. Зазначу, що спеціалісти в онкодиспансері класні, працюють, якісно виконують свою роботу, але психологічно дуже тяжко. Тому що я, як прочитала свій діагноз, як показуєш десь виписку, що це злоякісна пухлина, то бачиш співчуття людей, то стає ще гірше психологічно. То я думаю, що варто у ці мобільні бригади чи окремо, але з пацієнтами повинен працювати психолог. Тим паче, що зараз війна і коли такий діагноз, то дуже тяжко психологічно. Оскільки я вже не 1 день буваю в онкодиспансері, то там дуже багато хворих з Народичів, Овруцького району, де, напевно, даються взнаки наслідки катастрофи на ЧАЕС. Людям звідти дуже тяжко і немає можливості якісно та ретельно відвідувати лікарів, зробити УЗД. Тому що і транспорт погано ходять, а ще ж наші люди не звикли приділяти собі багато уваги. Тож виїзні мобільні гінекологічні бригади – дуже своєчасний і потрібний для наших людей проєкт. Це дуже зручно, адже допомагає людям своєчасно виявити те, що може зберегти й дати надію на життя. Тому що, дізнавшись про такий діагноз, переосмислюєш своє життя, але, завдяки цій ситуації, що я вчасно звернулась до лікарів мобільної гінекологічної бригади, я сьогодні можу з вами спілкуватись.

- Виходить, що завдяки роботі мобільних гінекологічних бригад у жінок, які до них звертаються, може з’явитися другий шанс?

- Так, адже не в усіх є можливість вчасно звернутися до лікарів, пройти дороговартісну діагностику. Тому що в приватних клініках – дорого, а на державні лікарні у людей немає часу

- Тамаро, скажіть, будь ласка, а якби ви не потрапили на огляд у мобільній гінекологічній бригаді, коли б ви пішли до лікаря? Чи взагалі б не звертали увагу на ці симптоми?

- Ви знаєте, що напевно б я і далі не звертала уваги, а коли звернула б, то, напевне, вже був би жах, вже було б пізно…Вже може б, як кажуть, була б важка стадія перебігу хвороби. Не хочеться про таке і думати й загадувати, що могло б статися.

- Тамаро, як ви зараз себе почуваєте чи продовжуєте працювати?

- Реабілітація при такій хворобі потребує значних коштів. По-перше – це якісне харчування, оскільки імунітет під час та після променевої хімієтерапії дуже знижується, через те треба кошти. Тож я працюю. Завдяки колективу, який мене підтримав і продовжує підтримувати. дякуючи моїй великій родині. Найголовніше у цій підтримці не співчуття і не запитання, а психологічна. Для мене вона виражається у тому, що мені не нагадують про мою хворобу, а ставляться до мене так, як ставилися до моєї хвороби.

- Тамаро, що б ви хотіли передати іншим жінкам або ж на чому наголосити?

- Підсумовуючи, хочу сказати, що у наш час діагностика та лікування пішли вперед. Не треба нічого боятися, найголовніше – це попередити, ніж захворіти. По-перше, для того, щоб запобігати хворобі треба вести здоровий спосіб життя, а по-друге – це, як тільки ви бачите якісь відхилення, а ще краще систематично проводити огляди й у мамолога, в інших лікарів, для того, щоб знати стан свого здоров’я. Без цього життя може підкинути такий «сюрприз», що буде вже пізно. А жінкам я наполегливо раджу щороку чи кожні 2 роки проходити огляд у мамолога, тим більше, що сьогодні ці мамографи дуже сучасні. Це не боляче і не затратно тим більше коли працюють такі виїзні мобільні гінекологічні бригади. Обстежуйтесь вчасно! Можливо саме це врятує ваше життя.

Довідково:

Мобільні гінекологічні бригади працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, які здійснюються у співпраці з БФ «Інститут розвитку сім'ї та дитини» за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Графік виїздів бригад, які працюють у Житомирській області можна переглянути тут або зателефонувати за номером 3033. Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні — безоплатні.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобільна гінекологічна бригада УЗД Баратішвілі мобільні бригади сексуально репродуктивного здоров'я лікар  
Матеріали по темі