Події

У Житомирській області СБУ затримала депутата-рекетира, який разом з бандою викрадав людей та «вибивав» з них гроші

12 December 2023, 14:02

Служба безпеки України затримала депутата-рекетира на Житомирщині, який разом з бандою викрадав людей та «вибивав» із них гроші.

Про це 12 грудня повідомляє управління Служби безпеки України у Житомирській області.

«Служба безпеки затримала депутата міської ради Коростишева на Житомирщині, який входив до складу потужної злочинної організації в регіоні. Зловмисники вимагали з людей гроші під вигаданими приводами, а у разі відмови платити – викрадали своїх жертв та відвозили їх до спеціально облаштованих катівень у місті», - йдеться в повідомленні.

Правоохоронці встановили понад 30 сімей, які постраждали від рук рекетирів.

«Серед потерпілих був військовослужбовець ЗСУ. Його вагітну дружину фігуранти погрожували покалічити, а потім вбити, якщо воїн не передасть їм 190 тис. грн. У ході оперативних дій у серпні та вересні цього року правоохоронці затримали «на гарячому» 10 учасників злочинної організації, у тому числі її ватажка так званого «смотрящого» за Коростишевом. Наразі встановлена причетність до діяльності кримінального угруповання діючого депутата міськради, який раніше обіймав посаду віцемера міста. За даними слідства, він разом з іншими учасниками банди викрадав місцевих жителів та «вибивав» з них гроші. Встановлено, що після численних тортур над своїми жертвами фігурант змушував їх приносити «відкупні» до приміщення міськради. Крім того, посилаючись на власні «зв’язки» у різних держустановах, він «застерігав» потерпілих від звернень до правоохоронних органів», - інформують в СБУ.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність депутата і затримали його. Під час обшуків у його помешканні та робочому кабінеті виявлено:

  • мобільний телефон, комп’ютери та флеш-накопичувачі з доказами незаконних дій;
  • чорнові записи про «заборгованість» потерпілих.

На підставі зібраних доказів посадовцю повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням їм фізичних страждань);
  • ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб, з погрозою насильства над близькими родичами потерпілого, обмеження їх прав і свобод).

Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 7 років тюрми.

Також оголошено про підозру у створенні та керівництві злочинною організацією «смотрящому» за Коростишевом, який нині перебуває у слідчому ізоляторі (ч. 5 ст. 255 Кримінального кодексу України). Решті учасникам угруповання також інкримінується вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів у складі злочинної організації.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Зауважимо, що в Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України повідомили про те, що злочинна організація мала складну ієрархічну структуру.

«У ній паралельно функціонували дві окремі групи зі своїми лідерами. Всі фігуранти безпосередньо брали участь у плануванні та вчиненні кожного злочину. Зловмисники підшукували громадян, здебільшого вразливих верств населення, з яких вимагали кошти та силою примушували працювати на їхньому підприємстві. У разі відмови – застосовували різні методи переконання. Окрім психологічного тиску – погрози вбивством, фізичної розправи, знищення майна, розголошення неправдивих відомостей, що можуть завдати репутаційних наслідків, били потерпілих. Для залякування навіть облаштували кілька так званих «катівень» в Коростишеві. У серпні 2023 року правоохоронці провели спецоперацію та затримали вісім осіб – лідерів та активних учасників організованої злочинної групи. В ході подальшого розслідування оперативники та слідчі отримали докази причетності затриманих та ще двох їхніх спільників до вчинення щонайменше 40 епізодів злочинної діяльності. Серед спільників - чинний депутат міськради - ексвіцемер міста. Суми, які вони вимагали як сплату «боргів», коливалися від 3000 до 500 000 гривень», - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що в пресслужбі Житомирської обласної прокуратури повідомляють про те, що банда скоювала злочини з листопада 2017 по серпень 2023 року, на території Коростишівської територіальної громади вони вчинили щонайменше 13 злочинів.

«Слідство встановило, що злочини скоїв депутат однієї з міських рад області у січні 2018 року разом із місцевим жителем. Спільник депутата наразі проходить у кримінальному провадженні як співучасник злочинної організації. Вони безпідставно звинуватили двох місцевих мешканців у злочині, який ті не скоювали, у багажнику авто вивезли їх до затопленого кар’єру, наказали роздягнутися, побили та змусили визнати вину. Після цього погрожували батькам потерпілих та вимагали у них «відкуп» - сплатити по 2 000 доларів США. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Також, у зв’язку зі встановленням додаткових обставин стосовно злочинної організації, до якої входить спільник депутата, організатору та вісьмом її учасникам повідомлено про нові підозри. Створена так званим «смотрящим» регіону злочинна організація «спеціалізувалася» на вимаганні коштів. . Вони позбавляли волі людей нібито за борги, декого примушували безоплатно працювати на підконтрольних підприємствах. Від їхніх протиправних дій постраждало 15 місцевих жителів», - повідомляють у прокуратурі.

У серпні 2023 року восьмеро учасників злочинної організації взято під варту без права внесення застави, одного – під цілодобовий домашній арешт.

«Під час обшуків вилучено та накладено арешт на готівку - понад 370 тис. грн, гранати, кастети, бити, ножі тощо, понад 50 банківських карток, 80 мобільних телефонів, 10 ноутбуків, чорнові записи. З метою подальшої конфіскації накладено арешт на 1,76 млн грн, які перебували на банківських рахунках фігурантів, частину квартири, 16 транспортних засобів», - інформують у прокуратурі.

Нагадаємо, наприкінці серпня у Житомирській області поліція викрила ще двох рекетирів, які погрожували та викрадали так званих «боржників».

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2023 року у Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві.

А 17 серпня біля житомирського суду збиралися військові, які хочуть справедливості в обранні запобіжного заходу злочинцям-рекетирам, захисники не були налаштовані агресивно.

Під вечір 17 серпня в Корольовському районному суді м. Житомира мали обрати міру запобіжного заходу всім учасникам угрупування, слухання відбувалося по двох чоловіках і журналісти Житомир.info дізналися, що суд залишив під вартою Дмитра Куксу, одного з учасників злочинної групи, яка займалася рекетом.

18 серпня прокуратура повідомила, що в Житомирі вісьмом учасникам злочинної групи, підозрюваним у вимаганні від військовослужбовця «боргів» обрано запобіжні заходи – їх помістили під варту без права внесення застави.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ рекет банда прокуратура рекетир депутат Коростишів віцемер поліція  
Матеріали по темі