Події

У Житомирській області затримали рекетирів, які «вибивали» 190 тис. грн з військового та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень

16 August 2023, 16:56

СБУ затримала на Житомирщині банду рекетирів, які «вибивали» гроші з військовослужбовця ЗСУ і погрожували його вагітній дружині.

Про це 16 серпня повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

«Служба безпеки спільно з Національною поліцією знешкодила потужне злочинне угруповання, яке займалося рекетом на Житомирщині. Щодня зловмисники «вибивали» з людей великі суми коштів під вигаданими приводами або через штучно спровоковані конфліктні ситуації. У разі відмови платити «данину» учасники банди викрадали людей та відвозили їх до спеціально облаштованих катівень у місті Коростишів.

У застінках рекетири застосовували до потерпілих особливо жорстокі тортури. Також перевіряється інформація про зґвалтування фігурантами декількох жінок. Співробітники СБУ задокументували факт вимагання 190 тис. грн з військовослужбовця однієї з бойових бригад, яка виконує завдання на передовій. Зловмисники погрожували покалічити, а потім вбити вагітну дружину українського воїна, якщо він не передасть рекетирам всю суму грошей», - йдеться в повідомленні.

У результаті спецоперації Служба безпеки затримала двох лідерів та шістьох активних учасників банди на спробі передачі їм частини грошей від потерпілого.

За даними слідства, злочинне угруповання організували двоє місцевих кримінальників. До складу банди вони залучили своїх знайомих, які раніше вже притягувались до відповідальності перед Законом за особливо тяжкі злочини.

Під час обшуків за місцем проживання фігурантів та в їхніх авто виявлено:

  • велику суму готівки, одержану злочинним шляхом;
  • незареєстровані бойові засоби ураження;
  • кастети, бейсбольні бити та різноманітну холодну зброю;
  • списки потерпілих;
  • банківські картки та мобільні телефони, які вони використовували у злочинній діяльності.

Наразі затриманим планується повідомити про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану, поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження).

Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників банди. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Житомирській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури уточнюють, що рекетири вимагали 190 тис. грн неіснуючого боргу кошти у мешканця Житомира, військового, який наразі служить у ЗСУ.

«Спочатку назвали меншу вигадану суму, а потім при зустрічах щоразу додавали відсотки, збільшуючи її на десятки тисяч. Не отримавши грошей, доставили потерпілого до місця проживання одного з них та завдали численних побоїв, застосовуючи спортивне знаряддя. При цьому застерегли, що у разі невиконання вимог для нього настануть «негативні наслідки», - зазначають у прокуратурі,

Крім того, в іншого жителя міста Коростишева вимагали 70 тис. грн. Тривалий час переслідували, спочатку погрожуючи фізичною розправою, а потім і неодноразово вдаючись до його побиття. Потерпаючи від фізичного насилля та психологічного тиску, чоловік змушений був передати вимагачам частину суми - 10 тис. грн.

А в пресслужбі ГУНП у Житомирській області інформують, що для знешкодження діяльності угруповання та затримання його учасників правоохоронці провели спецоперацію.

«В результаті затримали 8 осіб – лідерів та активних учасників організованої злочинної групи – під час передачі їм чергового «траншу». Окрім того, за місцями проживання та автівках фігурантів вилучили понад 100 тисяч гривень, майже 6000 євро, зброю, наркотичні речовини, мобільні телефони, банківські картки, «чорнові» записи інші речі, що мають значення для досудового розслідування», - зазначають у поліції.

Нагадаємо, 31 липня в Житомирі поліцейські затримали 27-річного чоловіка, який протягом місяця погрожував знайомому, вимагаючи гроші і делікатеси: правоохоронці встановили, що протягом місяця потерпілий піддавався постійним погрозам, з якими телефонував знайомий, вигадавши історію про заборгованість. Окрім цього, як «компенсацію», змушував купувати йому вартісні делікатеси. Перебуваючи під психологічним тиском, при першій зустрічі «боржник» передав 3000 гривень, але на тому справа не завершилась, і в результаті чоловік віддав майже 11 тисяч гривень

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня 2023 року справу злочинної групи, яка «вибивала» у бердичівлянина вигаданий борг, передали до суду. Двох з них поліцейські затримали кілька місяців тому відразу після отримання 7 тисяч гривень нібито боргу від жителя райцентру. Насправді жодних фінансових зобов’язань між ними не існувало, а гроші «ділки» вимагали, погрожуючи потерпілому розправою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ прокуратура рекетири вимагання військовий 
Матеріали по темі