Суспільство

В Житомирі 13 день народження святкувала кримінальна міліція у справах дітей

10 July 2008, 17:32

У системі органів внутрішніх справ є підрозділ, що опікується проблемами дітей, їх соціальним захистом та попередженням втягнення у протиправну діяльність, звичайно, у межах, визначених законодавством. Йдеться про кримінальну міліцію у справах дітей, що цього тижня відзначила День служби. Бориса Адамовича Васькевича – керівника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області – ми запросили до розмови.

 

         - Борисе Адамовичу, 8 липня 1995 року офіційно визнаний День народження Вашої служби, однак історія підрозділу, напевно, розпочалася  набагато раніше.

- Так, дійсно 8 липня – День кримінальної міліції у справах дітей, у 1995 році було прийнято Постанову Кабінету Міністрів України „Про створення кримінальної міліції у справах неповнолітніх”, минулого року назву було змінено на „Кримінальну міліцію у справах дітей”.

Звичайно, історія підрозділу розпочалася не у 1995 році, а набагато раніше. Перші дитячі кімнати, працівники яких боролися з підлітковою злочинністю та безпритульністю з’явилися ще у 40-вих роках. Воєнні та повоєнні роки, багаті на голодних сиріт та безпритульних дітей, вимагали негайного вирішення цієї проблеми. Інспектори дитячих кімнат збирали дітей по підвалах, горищах та влаштовували до дитячих будинків, інтернатів, училищ, водночас розшукуючи їх батьків.

У 50-тих роках проблема безпритульності практично була вирішена, тому на перше місце роботи дитячих міліціонерів вийшла профілактична складова, що вимагала вже зовсім інших форм та методів організації діяльності. Поступово функції дитячих кімнат все збільшувались. У 1978 році у системі карного розшуку МВС з’явилась Інспекція у справах неповнолітніх, на базі якої після проголошення незалежності України і було створено Кримінальну міліцію у справах дітей.

 

- Борисе Адамовичу, якими ж сьогодні є завдання служби кримінальної міліції у справах дітей?

         - До нинішніх завдань кримінальної міліції у справах дітей належить чимало питань, але визначальним є ведення профілактичної роботи щодо запобігання вчинення дітьми та відносно їх злочинів і правопорушень, правове виховання підлітків; окрім того, виявлення та розкриття злочинів, вчинених неповнолітніми, проведення оперативно-розшукових заходів у межах, визначених чинним законодавством. Важливим є і виявлення умов та чинників, що спонукають дітей до втягнення у протиправну діяльність, та їх усунення, звичайно, на скільки законодавство дозволяє це зробити міліції.

Дуже часто виявляється, що втягують дітей у наркоманію, проституцію, жебрацтво, інші протиправні діяння дорослі особи – протидіяти такому негативному явище також завдання кримінальної міліції. 

На жаль, батьки або особи, що їх замінюють, подекуди забувають про свої батьківські обов’язки та залишаються осторонь дитячих проблем. У такому разі на допомогу дитині також може прийти працівник дитячої міліції.

Кримінальною міліцією у справах дітей проводяться першочергові розшукові заходи у разі зникнення неповнолітніх, залишення ними домівок, навчальних закладів чи спеціальних установ.

Служба виконує ще цілий ряд інших, не менш важливих, завдань.

 

- Борисе Адамовичу, у будь-якій системі реалізацію найсерйозніших завдань забезпечують люди, що там працюють. Хто  на Житомирщині є обличчям кримінальної міліції у справах дітей?

         -  Загалом штатна чисельність відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області нараховує близько 70 чоловік, 6 з них працюють безпосередньо в управлінні, інші у міськрайорганах. Відзначу, що середній вік працівників підрозділу 25-28 років, тобто служба доволі молода, однак переважна більшість має вищу юридичну або педагогічну освіту. Оскільки працювати доводиться з дітьми зі складними долями та непростими характерами, фахова педагогічна підготовка значно допомагає.

         Хотів би відмітити роботу кримінальної міліції у справах дітей Овруцького райвідділу міліції, який очолює Куліш Олександр Петрович, Бердичівського  РВ -  під керівництвом Зозіка Андрія Павловича, Коростенського МВ – начальник відділу Стретович Віталій Петрович і багато-багато інших, які своєю щоденною наполегливою працею запобігають скоєнню правопорушень та злочинів у середовищі дітей.

 

- Я знаю, що Вами активно запроваджуються найрізноманітніші форми ведення профілактичної роботи серед дітей, потенційно схильними до правопорушень, це і шефство над всіма інтернатними закладами області, організація різноманітних екскурсій, спортивних змагань для їх вихованців, це і лекції, бесіди у школах, літніх таборах, це і постійна робота з кризовими сім’ями, попередження насильства у сім’я, таке інше.

 

- Ми дійсно організовуємо проведення різноманітних екскурсій для дітлахів, і не лише до різних підрозділів органів внутрішніх справ, наприклад, кінологічного центру, військової частини внутрішніх військ МВС, Державної служби охорони тощо, але й до музеїв обласного центру та музею УМВС України в області.

         Чимала увага приділяється і спортивному вихованню дітей. На базі фізкультурно-спортивного товариства „Динамо” систематично проводяться змагання з різних видів спорту, у тому числі з міні-футболу, легкої атлетики, настільного тенісу. Так, напередодні Дня захисту дітей ми проводили обласні змагання з футзалу серед команд Ушомирської, Березівської, Новоград-Волинської, Бердичівської, Радомишльської та Житомирської загальноосвітніх шкіл-інтернатів.

Нещодавно ми проводили конкурс дитячих малюнків „Яким я бачу міліціонера”. За кращим малюнком була виготовлена іграшка, яка представляла Житомирську область у м.Києві у фіналі конкурсу, що проводився під час урочистих заходів з нагоди Дня служби.

 

 

 

         То ж шановні працівники кримінальної міліції у справах дітей, зі святом Вас! Щастя, миру, злагоди Вам та Вашим сімям, нехай завжди Ваша допомога дітям буде вчасною та ефективною.

 

Розмову вела

Алла Ващенко,

ВЗГ УМВС

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі