Місто

Меню щоденно змінюється: понад 140 тисяч безкоштовних обідів приготували на «Соціальній кухні» для ВПО та малозахищених житомирян

10 January 2024, 19:05

Проєкт «Соціальна кухня» працює більш ніж рік і за цей час тут встигли приготувати понад 140 тисяч гарячих обідів для ВПО та людей, які проживають в житомирській громаді.

«Більш ніж 145 тисяч обідів за минулий рік і два місяці 2022 року. З них – це 80% внутрішньо переміщені особи. Ми їх беремо на облік, ставимо на облік всіх перший раз на місячний термін. Люди, які за 70+, ми даємо їм термін до трьох місяців. Ну, і пізніше дивимося, який стан людина має», – розповідає менеджерка проєкту «Соціальна кухня» благодійного фонду «Карітас-Спес» Світлана Каганович.

У порівнянні з минулим роком кількість обслуговуваних осіб скоротилася вдвічі через зменшене фінансування.

«Минулий рік весь ми обслуговували з понеділка по п’ятницю по 600 людей щоденно. На сьогодні з січня місяця ми трішки зменшили кількість, зараз у нас на обслуговуванні 300 осіб щоденно. У зв’язку з трохи важким фінансовим становищем, трохи зменшене фінансування. Але ми надіємося, що ми знову будемо більше людей годувати щоденно», – каже Світлана Каганович.

Сьогодні на обід приготували плов, гороховий суп з м’ясом та салат з пекінської капусти. Кухарки розповідають, що меню щоденно змінюється і вони раді допомагати тим, хто цього потребує.

«В такий важкий час, напевно кожній людині щось допомогти іншій, це дуже приємно. І ми стараємося і в нас виходить це, і жодного разу ми не повторюємо одну й ту саму страву, ми змінюємо кожен день, меню в нас кожен день міняється і все смачно виходить, люди дякують», – розказує кухарка Неля.

Кожен приїхав до Житомира з різних міст, які постраждали внаслідок російської агресії, і вони дійсно вдячні, що існує така допомога.

«Я ВПО з Донецької області, місто Лиман і я дуже вдячна, дуже приємно організація таких обідів, як ось тут в «Карітас-Спес», – ділиться Марія.

«Я теж переселенка з Донецької області, місто Вугледар. Якщо знаєте там будинки повністю зносять, повертатися вже немає куди, була надія, а зараз її вже немає. Така справа дуже важлива для людей і ці обіди дуже виручають і вони дуже велику справу роблять», – розповідає Людмила.

Також пані Марія розповідає про момент за весь час роботи, який запам'ятався їй найбільше.

«Найбільш вразило те, коли підірвали у Херсоні дамбу і люди приїхали прямо з вокзалу до нас з дітками маленькими «голі-босі» все покидали там і приїхали до нас. Ми їх звичайно нагодували, дівчата обігріли, відправили в офіс туди й там їм надали первинну допомогу, яку потрібно було надати, чим могли – тим допомогли. Дуже було боляче дивитися, коли вся сім'я зривається з місця і переїжджає в зовсім інше місце», – ділиться кухарка Марія.

Проєкт «Соціальна кухня» мав працювати до осені минулого року, проте в листопаді його продовжили ще на рік.

«Вирішили продовжити, тому що, люди потребуючі є, їх достатньо багато і попит на цю послугу є, вони себе зарекомендували, як якісна послуга тому, кращі практики треба продовжувати. Міська рада наразі співфінансує, так би мовити, цю діяльність, а саме витрати на електроенергію та воду, це близько 700 тисяч гривень в рік», – каже директорка департаменту соціальної політики Вікторія Краснопір.

Також обіди доставляють представникам УТОСу, яким фізично складно їх забирати.

«Це люди, які мають найбільш важку інвалідність по зору. В сучасних умовах, особливо взимку, їм достатньо важко добиратися на інший кінець міста для того, щоб отримати гарячий обід і потім повертатися назад. Тобто це ті люди, яким все ж таки бажано цю послугу доставляти . Таким чином навіть до цієї категорії громадян гуманний підхід, не просто накормити, а ще й доставити», – каже Вікторія Краснопір.

Нагадаємо, 13 листопада виконком прийняв рішення про продовження роботи «Соціальної кухні» на польовій.

Як повідомляв Житомир.info 18 жовтня 2022 року у Житомирі запрацював благодійний проєкт «Соціальна кухня», який безплатно забезпечуватиме переселенців та малозахищених гарячими обідами. Вже наступного дня на цій кухні готували їжу для близько двох сотень людей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО кухня Соціальна кухня Каганович допомога Карітас меню Краснопір Карітас-Спес  
Матеріали по темі