Суспільство

За останні два роки у Житомирській області реєструють більше шлюбів, ніж до повномасштабного російського вторгнення

16 January 2024, 17:06

Попри війну українці продовжують створювати нові сім’ї. У Житомирі кількість зареєстрованих шлюбів більша ніж до повномасштабного вторгнення.

«За 2023 рік було зареєстровано 7445 шлюбів, з яких 2634 було зареєстровано безпосередньо відділом міста Житомира. Якщо дивитися в розрізі останніх трьох років, найбільшим піком і бумом весіль у нас був 2022 рік. Тоді було зареєстровано 8599 шлюбів на території житомирської області. Це на певну цифру більше ніж у 2023 році, але і значно більше ніж у 2021 році. Тому що у 2021 році було зареєстровано 6067 шлюбів у житомирській області», – розповідає начальниця відділу ДРАЦС у Житомирській області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Світлана Садовська.

Були й ті, хто вирішив розірвати свій шлюб, зокрема у 2021 розлучилися 811 сімейних пар, а у 2022 році – 589.

«Найактивнішим роком в плані розірвань у нас був 2021, хоча тоді шлюбів було менше. У 2022 році ми спостерігаємо статистику спаду і зменшення і зменшення розірвань шлюбів, але збільшення самих реєстрацій шлюбу і в 2023 у відділах ДРАЦС розірвано 796 шлюбів», – говорить Світлана Садовська.

Також нам розповіли про найбільш популярні дати, коли наречені вирішують зареєструвати свій шлюб.

«У нас в останні роки з'явилась така тенденція це є дзеркальні дати це, наприклад така дата, як була 12.12.22 або 12.12.23 або 22.12.22. Звичайно не меншою популярністю за ці всі роки користується день закоханих це 14 лютого. І певні релігійні великі свята теж користуються популярністю», – каже Світлана Садовська.

Зазначають, що військовослужбовці можуть зареєструвати шлюб на місцях своєї служби.

«На сьогодні також передбачена реєстрація шлюбу безпосередньо командирами військових частин в місцях несення служби військовослужбовців, які проходять службу. Тобто командир військової частини зв’язується по відеозв’язку з нареченою або нареченим, які перебувають деінде. Складається відповідний акт і потім в підсумку надсилається до відділу державної реєстрації цивільного стану, де він реєструється в державному реєстрі фактично. Потім наречені мають можливість отримати свідоцтво про реєстрацію шлюбу в будь-якому відділі, до якого вони звертаються», – розказує Світлана Садовська.

Нагадаємо, упродовж 2023 року до відділів ДРАЦС 1417 жителів Житомирської області подали онлайн-заяви для реєстрації шлюбу.

Як повідомляв Житомир.info, з кінця лютого 2023 року на порталі Дія можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу й одразу обрати місце, час, формат та зал, де пройде церемонія. Весь процес триває менше ніж 15 хвилин, а скористатися послугою можуть громадяни України, старші 18 років та які мають електронний підпис.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шлюб одруження юстиція розлучення ДРАЦС Садовська 
Матеріали по темі