Місто

Центр психічного здоров’я на базі житомирського університету: як працює та з чим звертаються люди

18 January 2024, 16:05

Через війну психоемоційний стан людей змінюється, тому сьогодні українцям треба піклуватися не лише про фізичне, а й про психічне здоров'я. У 2023 році в Житомирському державному університеті імені Івана Франка відкрили Центр психічного здоров’я, як він працює 18 січня 2024 року дізнавалися журналісти Житомир.info.

«В основі роботи Центру діяльність викладачів, психологів, науковців, які акредитовані в різних напрямках психотерапії, які є практикуючими психологами-консультантами та психотерапевтами. Основні напрямки роботи Центру - це за запитом населення, а також це підсилення спроможності фахівців здійснювати психосоціальну підтримку в контексті психічного здоров'я населення. Якщо говорити про другий напрямок, то в жовтні та листопаді були вже двічі проведені курси підвищення кваліфікації для соціальних працівників в межах програми «Ти як?», яка започаткована першою леді Оленою Зеленською», - говорить декан соціально-психологічного факультету Ірина Тичина.

За консультацією фахівців звертаються студенти, їх батьки, викладачі та пересічні житомиряни. В університеті розповідають, з якими найчастіше запитами приходять.

«Перш за все – це загострення депресивних, тривожних розладів і посттравматичного стресового. Традиційно,і то є міфом, очікується, що буде більше звернень про посттравматичний стресовий розлад, але насправді таких звернень є менше. Люди відчувають тривогу, люди відчувають апатію і тоді вони приходять за допомогою. Якщо в перші дні перші, місяці війни було багато звернень про тривогу, про стресові, шокові реакції, але так само і багато питань було про прийняття рішення: виїжджати, не виїжджати, якщо виїжджати, то як, тобто такі життєві рішення, які вимагали супроводу і певних кроків. Зараз спостерігається і відчуття виснаження, і втома від напруження, від війни, від невизначеності, і тема невизначеності, відсутності відчуття контролю – це зараз є такими достатньо серйозними й достатньо часто вони звучать. Цікаво, що у цих тем немає вікових градацій, ці теми однаково звучать у людей різного віку», - говорить завідувач кафедри соціальної та практичної психології Наталія Портницька.

Є й інші запити, які важливі для людей.

«Попри війну, попри складні невизначені умови, попри те що ми не знаємо наскільки насправді нам потрібно зусиль, українці - це надзвичайно сильні люди, й вони звертаються з запитами про стосунки. Вони звертаються з запитами про те, як налагодити стосунки, як вирішити конфлікти, як прийняти рішення. Це насправді вражається, надає сил самим консультантом, бо коли ти приходиш і тобі так, а от ми з коханим посварилися, це додає неймовірного оптимізму, хоча справді працювати в процесі не просто», - додає Наталія Портницька.

В центрі надають лише першу консультативну допомогу.

«Психолог не має бути з клієнтом у так званих подвійних стосунках, тобто викладач не може бути терапевтом. Тому ми можемо надавати першу допомогу, ми можемо надавати тут і зараз консультативну допомогу. Але, якщо цей запит потребує глибинної роботи та психотерапії, то ми спрямовуємо до фахівців, які не пов'язані з викладацькою діяльністю. Це може бути психолог, який працює у нас в ліцеї, але так само це може бути будь-які громадські організації, благодійні організації, де працюють фахівці, які можуть надавати таку допомогу», - пояснює завідувач кафедри соціальної та практичної психології Наталія Портницька.

З початку повномасштабного вторгнення в університеті працює гаряча лінія психологічної підтримки, то будь-хто може зателефонувати та отримати допомогу.

Як повідомляв Житомир.info, 29 серпня у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулася зустріч, під час якої обговорювали відкриття Центру ментального здоров’я в межах Всеукраїнської програми «Ти як?».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖДУ ментальне здоров’я психолог Тичина Портницька  
Матеріали по темі