Влада

«Велике будівництво», завищені ціни і проєкт від Гринкевича: Житомирську обласну дитячу лікарню реконструюють за 361 млн грн

29 January 2024, 11:48

Житомирську обласну дитячу клінічну лікарню за 361 млн грн реконструює ТОВ «УК «Комфорт-Буд». В кошторис заклали медобладнання на третину від загальної суми та завищили ціни на будівельні матеріали. Розробляла проєктно-кошторисну документацію фірма Гринкевича, яка паралельно готувала проєкт на реконструкцію ще однієї обласної лікарні.

У грудні 2023 року Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА уклав угоду з ТОВ «УК «Комфорт-Буд» на реконструкцію 3-го блоку Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні в селі Станишівка, що під Житомиром. Вартість робіт склала 361 млн грн.

Конкуренцію на тендері ТОВ «УК «Комфорт-Буд» склало ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» з пропозицією майже на 20 мільйонів дешевшою. Однак пропозицію фірми відхилили через невиправлені невідповідності, які полягають у наданні Договору про надання гарантії, який містить умови щодо надання принципалом листів або інших документів, що суперечить умовам тендерної документації.

До 20 грудня поточного року ТОВ «УК «Комфорт-Буд» має відреконструювати 3-й блок Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні.

Об’єкт «Великого будівництва»

Важливість цієї реконструкції департамент Житомирської ОДА у відповіді на запит обґрунтував тим, що лікарня є потужним, багатопрофільним центром із надання спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню області, яка введена в експлуатацію у 1984 році, і на сьогодні потребує модернізації майнового комплексу та матеріально технічної бази лікувального закладу з метою створення умов для надання якісної медичної допомоги на європейському рівні.

На державній платформі відновлення DREAM вказано, що загалом проєкт передбачає: термореновацію і реконструкцію існуючих будівель; добудову відділення екстреної медичної допомоги; влаштування вертолітного майданчика; облаштування ігрових майданчиків для пацієнтів; забезпечення безперешкодного доступу для маломобільних груп населення.

Реалізація проєкту запланована у V черг, а загальний бюджет сягає майже 1,5 млрд грн:

І черга – лікувальний блок №1 – 228 986,549 тис. грн;

ІІ черга – лікувальний блок №2 – 591 837,565 тис. грн;

ІІІ черга – лікувальний блок №3 – 386 416,374 тис. грн;

ІV черга – поліклініка – 75 843,223 тис. грн;

V черга – адміністративно-господарські будівлі – 168 443,812 тис. грн.

Такий вигляд матиме реконструйований 3-й блок Житомирської обласної дитячої лікарні (скриншот з платформи DREAM)

У відповіді на запит замовник нагадав, що розпочати модернізацію лікарні планувалося ще в 2021 році в рамках програм «Велике будівництво» та «Здорова країна». Повномасштабне вторгнення рф відтермінувало старт реконструкції майнового комплексу.

Дійсно, на початку 2022 року департамент оголошував відкриті торги на 575 млн грн. Передбачалось що у V чергах всі роботи буде виконувати один підрядник. Через день замовник передумав і тендер відмінили. Пояснили це так: «З метою реалізації проекту та введення об'єктів в експлуатацію по чергах, було прийнято рішення про оголошення відкритих торгів окремо по кожному об'єкту». Й оголосили п’ять тендерів на реконструкцію лікарні. Переможцем всіх тендерів стало ТОВ «УК «Комфорт-Буд». І поки через повномасштабне вторгнення деякі замовники розривали угоди на роботи, департамент Житомирської ОДА навпаки у березні 2022 року уклав чотири угоди на реконструкцію Станишівської дитячої лікарні. А вже в жовтні 2023 року розривав їх за згодою сторін.

Звідки фінансування

У департаменті Житомирської ОДА стверджують, що фінансуватиметься реконструкція за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів (обʼєктів, заходів), спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії. Співфінансування з місцевого бюджету не передбачено. Перелік проєктів та суми фінансування затверджені розпорядженням Кабміну від 16 червня 2023 року №534-р (зi змiнами).

Однак як лікарню, яка не постраждала під час повномасштабного вторгнення внесли до проєкту, спрямованого на ліквідацію наслідків збройної агресії? Пояснення в департаменті наступне.

«Даний проєкт відібрано до фінансування відповідно до Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року Nº 118. Рішення про фінансування обʼєкта за кошти державного бюджету приймалося Міжвідомчою робочою групою з розгляду узагальнених пропозицій заявників та підготовки пропозицій Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів Фонду», - йдеться у відповіді на запит.

Про переможця

Переможцем тендеру визнали ТОВ «УК «Комфорт-Буд». Статутний капітал фірми поділений 60% на 40% між Миколою Балакішієвим та Олександром Петровським. Микола Балакішієв до липня 2021 року працював старшим оперуповноваженим Управління Стратегічних розслідувань в Житомирській області Національній поліції .

Директором фірми є Станіслав Балакішієв - батько Миколи Балакішієва. На виборах в 2015 році балотувався до Житомирської міської ради від Об’єднання «Самопоміч». На початку січня 2024 року Станіслав Балакішієв та його сини Микола та Володимир Балакішієві створили нову фірму ТОВ «Меблевий центр «Рівал».

З 2021 року ТОВ «УК «Комфорт-Буд» отримало замовлень на 628 млн грн, із них близько 490 млн грн від Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. А з початку повномасштабного вторгнення ТОВ «УК «Комфорт-Буд» було однією з небагатьох фірм, які отримували мільйони на відновлення постраждалих внаслідок російської агресії будинків та навчальних закладів в Житомирі та області. З червня по грудень 2022 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА перерахував фірмі близько 21 млн грн. За ці кошти фірма мала замінювати вікна та ремонтувати пошкоджені покрівлі. Всі угоди на відновлення будинків та навчальних закладів були поза системою Prozorro.

Із листопада 2019 року по початок січня 2024 року Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА очолювала киянка Інна Хоменко. До призначення в Житомирську ОДА вона працювала заступником начальника управління – начальником відділу кошторисно-договірної роботи управління впровадження проєктів будівництва Департаменту регіонального розвитку та ЖКГ Київської ОДА. Наразі т.в.о. керівника Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА призначено Сорокіна Сергія Борисовича. До призначення в Житомирську ОДА, як заступника директора департаменту-начальник управління впровадження проектів будівництва, Сорокін працював і головним спеціалістом у Міністерстві внутрішніх справ, і головним спеціаліст відділу технічного забезпечення будівництва Управління капітального будівництва житла Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ і в Департамені регіонального розвитку та житлово-комунального господарства Київської обласної державної адміністрації

Завищені ціни

Загальна сума договору склала 361 млн грн, із них майже 75 мільйонів заклали на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами. Окрім того, у договорі між замовником та підрядником зазначено, що ціна договору є динамічна. Іншими словами вартість робіт може ще зростати.

Вибірково моніторячи підсумкову відомість ресурсів, можна побачити як підрядник позавищував ціни на деякі будівельні матеріали. Наводимо декілька прикладів, які вплинули на кінцеву вартість угоди.

Для прикладу, цеглу керамічну марка М100 заклали за ціною 10,45 грн/ш (тут і далі ціна вказана з ПДВ). ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» у цьому ж тендері пропонувало поставити дану цеглу за 7,95 грн/ш, що дешевше на 24%. «Епіцентр» продає таку цеглу по 7,30 грн/шт. На тендері з ремонту Малинського ліцею департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА замовив цеглу з такими ж характеристиками за 8,4 грн/ш, що на 20% дешевше від ціни ТОВ «УК «Комфорт-Буд».

Або ж фірма заклала арматурну сталь класу А-240, А-400 та А-500 різних діаметрів за 36 882 - 39 342 грн/т. Для прикладу, арматуру класу А-500 діаметром 10 мм заклали за ціною 39 324 грн/т, тоді як компанія «Iron World» продає таку арматуру за 27 800 грн/т, а «Метінвест» – за 30 240 грн/т. Це на 29% та 23% дешевше від кошторису. На тендері управління капітального будівництва Житомирської міської ради з будівництва укриття арматура класу А-500 діаметром 10 мм була врахована по 34 104 грн/т, що 13% дешевше за ціну ТОВ «УК «Комфорт-Буд».

Грунтовку глибокопронику Ceresit CT 17 порахували за 55,88 грн/л, тоді як в «Епіцентрі» 10 літрів грунтовки продають за ціною 463 грн, або 46,3 грн/л, що на 20% дешевше. У січні на тендері з реконструкції обласного протитуберкульозного диспансеру ТОВ «УК «Комфорт-Буд» заклало в кошторис цю грунтовку за 49 грн/л.

Гідроізоляційну однокомпонентну мастику для гідроізоляції Ceresit CL 51 EXPRESS заклали за ціною 187 грн/кг, тоді як в «Епіцентрі» можна купити за 167,8/кг. На сайті Сeresit мастику теж можна придбати за 2350 грн за 14 кг, або 167,8 грн/кг, що на 11% дешевше.

«Ми будівельники працюємо з певними компаніями, які продають оптом будівельні матеріали. Перед тим, як брати участь у тендері, ми всіх продзвонили: у когось найдешевше, у когось найдорожче, ми поставили середню ціну. Департамент будівництва обласної адміністрації ніколи не пропустить і не підпише акти виконаних робіт, якщо ціни завищені. Ми не закуповуємо грунтовку у всій кількості, яка закладена, або її може не вистачати, або навпаки її буде забагато. Ми завозимо матеріали частково, ми не завозимо в повному обсязі. Моніторячи ринок, я б не сказав, що в нас ціни дорогі, або завищені. За останні три місяці ціни постійно підвищуються. Вони на місяць можуть підвищувати ціни на цемент чи арматуру по 3-4 рази», - прокоментував директором фірми Станіслав Балакішієв.

Зауважимо, що підсумкова відомість ресурсів була складена у листопаді 2023 року. І ціни в ній мали б закладатися ринкові станом на той момент. Якщо враховувати, що ціни за три місяці зросли, вони і досі є вищі ринкових.

«Відповідальність за завищені ціни може нести проєктант або замовник. Якщо проєктант відхилився від правил формування проєктно-кошторисної вартості, то за це передбачена відповідальність. Замовник, якщо вбачаються корупційні наміри під час завищення очікуваної вартості. Підрядник зазвичай дивиться на Технічне завдання і формує свою вартість. Вона не повинна перевищувати очікуваної вартості. І якщо ніхто не подав дешевшої пропозиції - підрядник перемагає. У такому разі законно. Але у судовій практиці у разі реалізації корупційного умислу є домовленість між підрядником, замовником та проєктантом, де останній завищує вартість, замовник не перевіряє та оголошує закупівлю і подається вже визначений підрядник, який перемагає», - прокоментував юрист, голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Третина на медобладнання

Ще понад 113 мільйонів заклали на обладнання для лікарні. Переважно це медичне обладнання, на яке в підсумковій відомості ресурсів і припадає третина коштів. Включивши його у кошторис реконструкції, придбання медичного обладнання покладено на ТОВ, яке очевидно не може мати експертизи в медичному устаткуванні. Підрядник буде посередником між замовником і постачальником. Хто ж буде справжнім постачальником обладнання на 113 мільйонів гривень невідомо. У кошторисі на обладнання точні характеристики не вказали, тому їх важко прирівнювати до відповідності з ринковою ціною.

«Мав мову з двома київськими компаніями, які займаються виробництвом медобладнання, одна із них називається «Медгаз Системз». З ними про партнерство не домовлявся, домовились лише про те, що в них це обладнання є. При них є фірма, яка монтує це обладнання», - розповідає Станіслав Балакішієв.

Також директор «УК «Комфорт-Буд» запевнив, що компанія візьме субпідрядника з ліцензією, який буде проводити експертизи медичного устаткування.

Сергій Миткалик пояснює, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням набув ряд законодавчих змін у сфері закупівлі. Спочатку була зупинена дія Закону України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі», замість яких затверджена Постанова. В умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі здійснюються за прямими договорами, тобто без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель. Пізніше, з виходом Постанови конкурентні закупівлі повернулись в Прозорро. Саме після того, як Постанова №1178 вступила в дію - з'явилися відкриті торги з особливостями. Особливість полягає у спрощеній системі проведення тендерів - закупівлі товарів, послуг та робіт. Бо в нових реаліях не всі замовники та постачальники можуть продовжувати здійснювати закупівлю за тими процедурами, які були до великої війни.

«Законодавство у сфері закупівель не вимагає дроблення закупівлі. Якщо реконструкція лікарні передбачає «під ключ» здачу лікарні, то загалом проєктом може передбачатись купівля додаткового обладнання. Але це створює дискримінаційні вимоги. Підрядники, які займаються будівництвом, при відсутності можливості купити медичне обладнання автоматично не зможуть взяти участь у тендері. Тому, потрібно перевіряти на предмет встановлення дискримінаційних вимог під час зазначення обладнання. А коли на торгах буде відсутня, або мінімальна конкуренція - це не сприятиме економії бюджетних коштів», - зауважив голова правління ГО «Антикорупційний штаб.

У відповіді на запит департамент зауважив, що проєкт будівництва успiшно пройшов експертизу та отримав позитивний експертний висновок, зокрема з питань кошторисної частини проєктної документації. Хто розробляв цей проєкт?

Проєкт від фірми Гринкевича

Проєктно-кошторисну документацію ще у 2021 році почало розробляти ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» за 6 млн грн, аудитори перевірили закупівлю і знайшли у ній порушення. Замовник оскаржував це рішення в суді, але в липні 2023 року все-таки угоду розірвали за згодою сторін, заплативши житомирському ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» 2,28 млн грн. Того ж місяця департамент уклав нову угоду з фірмою на коригування проєктно-кошторисної документації на 3,7 млн грн.

Ще у 2021 році ЗМІ повідомляли, що компанія входить до орбіти львівського підприємця Ігоря Гринкевича. Офіційним власником фірми був мешканець Житомира Артем Гамоцький, а директором Роман Гринкевич, який у 2020 році балотувався на виборах до Житомирської районної ради як кандидат від партії «Слуга народу».

З червня 2023 року власником фірми стає Роман Гринкевич - син Ігоря Гринкевича. Компанію перереєстровують у Вінниці, а пізніше змінюють основний вид діяльності з будівництва на оптову торгівлю текстильними товарами. Так ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» одночасно займалося і будівництвом, і розробляло проєктно-кошторисну документацію, і літній одяг та білизну постачало військовим, через що і потрапила в скандал.

Як відомо, Гринкевича старшого підозрюють в оборудках із закупівлями для ЗСУ. За попередніми даними ДБР, збитки можуть сягати понад 1 млрд грн. Одна з фірм, що фігурує в корупційному скандалі, зареєстрована на сина – Романа Гринкевича.

Позитивний експерний звіт на розроблену ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» проєктно-кошторисну документацію з реконструкції лікарні надало львівське державне підприємство «Західний ЕТЦ». Серед відповідальних експертів підприємства числиться Мар’яна Дімбровська. У жовтні 2021, коли вже було оголошено тендер з розробки проєктної документації, ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» взяли Мар’яну Дімбровську до себе на посаду аудитора систем якості.

Схема, що провалилася

Серед перших затверджених проєктів Кабінетом міністрів, що отримають фінансування з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації ще одна лікарня - реконструкція Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського. Проєктно-кошторисну документацію на цей об’єкт також розробляє за схожим сценарієм компанія Гринкевича. Спочатку аудитори провели перевірку тендеру на 17 мільйонів та виявили порушення, внаслідок чого угоду розірвали, а ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» заплатили 6,2 млн грн. У липні 2023 року з ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» уклали нову угоду на коригування проєкту за 10,7 млн грн.

Хто ж виграв тендери на реконструкцію обласної лікарні в 2022 році?

На початку 2022 року департамент оголошував відкриті торги майже на 800 мільйонів, всі роботи мала б виконувати одна фірма. Наступного дня тендер скасовують по тій же причині, що й тендер з реконструкції Станишівської лікарні та оголошують нові поділені на окремі черги. Перемогу у шести тендерах отримало ТОВ «Перспектива Місто Буд».

Тендери на роботи II-VI черг ТОВ «Перспектива Місто Буд» виграло на торгах у ПП «Граніт-МонтажБуд» та ТОВ «Тім-Буд». Фірми схоже не конкурували й пропозиції подавали в один день. Хто мав виграти було очевидно, оскільки навіть кваліфікаційні критерії на тендерах з реконструкції були доволі прості та не конкретизовані для такої категорії тендерів. Замовник, чомусь, не вимагав у учасника мінімальний набір техніки та обладнання, кількість та кваліфікацію працівників, не обмежував мінімальні обсяги аналогічного досвіду та не встановлював жодного критерію фінансової спроможності. І причиною цілком могло бути бажання допустити «свого» учасника, який не відповідав би більш жорстким та ґрунтовним критеріям.

Окрім того, ПП «Граніт-Монтажбуд» у пропозиції не подав банківську гарантію, що може свідчити про формальну участь компанії у тендері.

Найцікавіше, що в найдорожчому тендері на 500 млн грн з робіт першої черги ТОВ «Перспектива Місто Буд» конкурувало з проєктантом ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект». Окрім того, що фірми під час аукціону не знижували свої пропозиції, та й свої тендерні пропозиції подали з різницею в півтори години. ТОВ «Перспектива Місто Буд» надало як аналогічний договір угоду з військовою частиною, субпідрядником у якій є ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект». Хоча в договорі було вказано, що субпідрядниками були обидві компанії.

Також вони вдвох фігурували в кримінальному провадженні, а один адвокат представляв їх інтереси. За даними YouControI, пів року тому ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» та ТОВ «Перспектива Місто Буд» спільно заснували Асоціацію Відновлення промисловості.

Наразі ТОВ «Перспектива Місто Буд» та ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» разом фігурують у провадженні із закупівлями засобів індивідуального захисту (бронежилетів та шоломів) за завищеними цінами.

Й якби не корупційний скандал із Гринкевичами, можливо саме одна з його фірм і в наступний раз виграла б тендери на реконструкцію Житомирської обласної лікарні.


Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня тендер закупівля ОДА департамент Балакішієв дитяча лікарня Велике будівництво Гринкевич 
Матеріали по темі