Здоров'я

З початку року у Житомирській області виявили 1 випадок ботулізму: причиною стала домашня тушкованка з качки

1 February 2024, 10:30

У 2023 році в Житомирській області виявили 9 випадків захворювання на ботулізм.

Про це 31 січня повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

«Упродовж 2023 року в Житомирській області зареєстровано 9 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років (жителі м. Овруча, с. Каленське, с. Слобода, с. Сорокопень Коростенського району; смт Романів, с. Новий Любар Житомирського району; Баранівської міської громади Звягельського району, м. Бердичева та м. Житомира). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: тушкованка та паштет зі свинини, тушкованка куряча, тушкованка з качиного та гусячого м'яса, рибні консерви та кабачки консервовані», - йдеться в повідомленні.

На початку січня 2024 року вже зареєстрований 1 випадок з 1 постраждалим в с.Таращанка Звягельського району. Причиною захворювання стала мꞌясна тушкованка з домашньої птиці (качки) домашнього виготовлення.

Довідково: Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишківнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, солоної і копченої риби домашнього приготування, шинці.

Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

Ботулінічний токсин потрапляє з їжею в шлунок людини, також потрапляють і самі клостридії, в шлунку вони продовжують розмножуватися і виробляти ботулотоксин. Соляна кислота, що виробляється в шлунку людини, не руйнує токсин. Токсин всмоктується в кров в шлунку і тонкому кишківнику. Кров’ю він транспортується по всьому організму, в тому числі до спинного і головного мозку. Ботулінічний токсин вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.

Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найважчих випадках інкубаційний період не більше 24 годин.

До перших симптомів ботулізму відносять наступні:

  • Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
  • Нудота, нестримне блювання.
  • Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.

Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють зі звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз.

Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишківника.

Далі з’являються неврологічні симптоми:

  • Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання.
  • Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
  • Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
  • М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
  • Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість в роті.
  • Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.

Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°C – не менше 40 – 60 хвилин з подальшим їх герметичним упакуванням.
  • найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й іншої їжі в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення проти ботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.

«Пам’ятайте: хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад», - наголошують у Держпродспоживслужбі.

Як повідомляв Житомир.info, 7 листопада 2023 року в пресслужбі в ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформували про те, що житель села Сорокопень Словечанської сільської територіальної громади Коростенського району госпіталізований до лікарні з тяжким перебігом ботулізму.

10 серпня 2023 року Держпродспоживслужба інформувала про те, що на Житомирщині у 2022 році було зафіксовано 6 спалахів ботулізму та 7 постраждалих. А з початку 2023 року – у лабораторний центр надійшло 12 повідомлень, з них підтверджено було вже 6 випадків ботулізму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботулізм отруєння Держпродспоживслужба консерва консервація тушкованка качка  
Матеріали по темі