Місто

У Житомирі обговорювали ймовірне підвищення вартості проїзду у громадському транспорті

2 February 2024, 19:38

У міській раді 2 лютого разом з представниками влади, громадськості та студентами обговорили ймовірне підвищення цін на проїзд у громадському транспорті.

«Хочу почати з самого початку, що ніякого міського рішення щодо підвищення вартості проїзду, тому подібне, тому що вже є багато коментарів, багато роликів, не приймало, і ми хотіли б це сьогодні говорити наявну ситуацію, яка зараз склалася у Житомирському пасажирському перевезенню, запропонувати деякі варіанти й спільно прийняти якісь рішення», – розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Заступник міського голови почав зі збитків автобусного парку за два останні роки, різниця між якими у 2 рази.

«Якщо говорити про діючий тариф 2022-2023 роки, ми зараз говоримо тільки про автобусні маршрути, це збитки, які несе комунальне підприємство за 2022-й рік, це 11,7 мільйона гривень, і про збитки фактично за 2023-й рік, це 23, 4 мільйони гривень. Результати й ці всі показники, які компенсує міський бюджет нашому комунальному підприємству», – каже Олександр Шевчук.

Понад 90 тисяч житомирян мають право на пільгові поїздки, включаючи всі 25 пільгових категорій. Розрахунки показали, що компенсація пільговикам може скласти понад 70 мільйонів гривень.

«Тобто перевізник бере на себе навантаження, не важливо, який, приватний чи комунальний. Або це підняття вартості проїзду, якщо ми не входимо в компенсацію. Якщо взяти суму компенсації, навіть мінімальну, яку ми будемо знаходити в бюджеті, це 70 мільйонів гривень, може трохи більше, це до 5 тисяч FPV–дронів, які можуть бути придбані за рахунок цих коштів міського бюджету, коштом громади й передані нашим військовим. І хтось за перевезення всіх категорій громадян повинен брати на себе навантаження, або міський бюджет, або це збільшення тарифу і бере це навантаження наш пасажир, давайте буде відверто», – говорить Олександр Шевчук.

Одну з ідей, як можна покращити ситуацію з перевезенням громадян, запропонував один з представників громадськості.

«Тому я б будував би розвиток нашої мережі громадського транспорту саме на магістральних маршрутах комунального транспорту. Тобто що тролейбус, трамвай, він став нашим магістральним транспортом, а автобус приватних перевізників, він би розглядався тільки як маршрути підвозу. Так, тут прийдеться провести велику роботу, по-перше, ну, створення системи і велику роботу під, ну, закупки. Велику нового або вживаного рухомого складу для нашого трамвайного тролейбусного управління, бо розуміло, що з тим рухомим складом, який є зараз, підвищені пасажири потоки ми не вивеземо. Так? А автобусний парк наших приватних перевізників, він би тільки довозив пасажирів до пересадкових пунктів, де вони безкоштовно пересідали на наші магістральні маршрути та, звичайно, їхали туди, куди їм потрібно», – ділиться студент Андрій Шайда.

Також у Житомирі планують скасувати готівковий розрахунок у громадському транспорті.

«Перше, що ми хочемо, це скасувати готівку у транспорті. Уже новий оператор, нове обладнання, де є змогу інструмент це зробити. Тобто, як Роман говорив, це буде вже той інструмент, який буде повний. Приватний бюджет виходить в білу. Ми вже бачимо його всі поїздки, ми вже вводимо, в першу випадку ми аналізуємо його вже доходи, ну і можемо вже якби по витратах ще там, другі питання. Ми вже бачимо, скільки він заробляє. Вже немає готівкового розрахунку у місцевого перевізника», – розказує в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Микола Єрмаков.

Протягом цієї зустрічі, конкретного рішення не прийняли, тому це ж саме питання будуть обговорювати наступного тижня разом з приватними перевізниками.

«А до середи можемо провідну зустріч зробити приватним перевізником, можемо з управлінням транспорту. Тому що хотіли б, щоб це рішення було прийнято більш прозоро і відкрите, щоб всі розуміли. Воно не просте. Ще раз повторюсь зараз ніякого рішення немає. Можемо скомпонувати ще на понеділок нараду з перевізниками, з комунальним і з приватними перевізниками зібратися», – зазначає Олександр Шевчук.

Нагадаємо, в обідню пору 27 грудня 2023 року до редакції Житомир.info звернувся обурений читач: чоловік з інвалідністю ІІ групи, котрий поскаржився на те, що водії на маршрутах №110, №10 та №4 відмовляються перевозити пасажирів цієї категорії, вимагають платити за проїзд.

Як повідомляв Житомир.info, з січня 2024 року для комунальних підприємств підвищиться ціна на електроенергію, через що Житомирське ТТУ матиме додаткове навантаження. Міський голова розповідав, що перевізники постійно порушують питання зі збільшення вартості проїзду, однак запевняв, якщо цього не робити й компенсувати перевезення з міського бюджету, тоді 20-25 млн грн не будуть перераховуватися на ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд електроенергія Єрмаков громадськість обговорення вартість проїзду маршрутка ТТУ Шевчук транспорт автобус Шайда  
Матеріали по темі