Місто

Ретроспектива подій у Житомирі 20 лютого 2014 року

20 February 2024, 14:41

Сьогодні хочемо нагадати вам події, які відбувалися у Житомирі десять років тому, про що цього дня писав Житомир.info можна переглянути тут.

Нижче – про найважливіше, що відбувалося в обласному центрі 20 лютого 2014 року.

Після штурму та захоплення 19 лютого будівлі обласної державної адміністрації на майдані Корольова почався штурм приміщення УМВС на Старому бульварі, в ніч з 19 на 20 лютого йшли перемовини між активістами та міліцією і зрештою вирішили «обміняти» будівлі: «Ми залишаємо в спокої УМВС, нам оддають адміністрацію». Після цього, на початку нової доби 20 лютого кілька сотень міліціонерів вийшли з двору біля будівлі УМВС.

Вранці біля захопленої мітингувальниками ОДА стояв великий намет та імпровізована барикада зі сміттєвих баків, дощок і покришок, а в самій будівлі облаштовували побут.

Водночас тодішній мер Житомира Володимир Дебой зібрав брифінг, де розповів, що «у Житомирі пролилася перша кров» і постраждалі – міліціонери. Також Дебой заявив, що заради «збереження миру в Житомирі» готовий вийти з Партії регіонів.

З’явилися чутки, що житомирських десантників відправляють у Київ для розгону Майдану, тодішній командир 95-ї бригади Михайло Забродський запевнив, що наказу їхати на Київ не було, і дав слово офіцера, що військові не братимуть участі у протистоянні з мітингувальниками. Люди все ж вирішили заблокувати виїзди з військової частини на Богунії, навіть притягнули для цього тролейбус. А згодом заблокували й військову частину на Корбутівці.

У другій половині дня пресслужба обласної ради повідомила, що голова облради Йосип Запаловський написав заяву про вихід із Партії регіонів, потім з’явилася заява голови ОДА Сергія Рижука про вихід з партії та складання повноважень керівника обласної організації Партії регіонів. Про вихід з цієї партії 20 лютого написав заяву і нардеп від Житомирської області Віктор Развадовський. А ввечері стало відомо, що й мер Дебой вже не член Партії регіонів.

Саме цього дня один з організаторів місцевого Євромайдану Дмитро Ткачук намагався вчинити самогубство, облившись бензином на крильці ОДА.

Ввечері 20 лютого на майдані Корольова кілька тисяч людей зібралися на мітинг в пам’ять про загиблих за час протистояння в Україні.

Після мітингу активісти «Правого сектору», до яких приєдналися кілька сотень житомирян, на майдані Соборному почали валити пам’ятник Леніну, і близько 1-ї години ночі 21 лютого за допомогою поштової вантажівки гранітний Ленін таки впав.

У фоторепортажі, зробленому 20 лютого 2014 року, кілька десятків фото, на яких можна пошукати знайомих учасників тих подій.

Нагадаємо, якими були 18-20 лютого 2014 року в Житомирі, як житомиряни реагували на події в Києві та наскільки гострим став конфлікт під час розстрілів на Майдані – дивіться в матеріалі «Три лютих дні», який був оприлюднений у 2019 році. Спогади житомирян, які з перших днів приєдналися до Майдану у Києві, є у відео, записаному в листопаді 2014 року. До речі, всі троє з цього відео зараз захищають Україну в лавах ЗСУ від російських загарбників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Майдан Революція гідності Євромайдан майдан Корольова ОДА 
Матеріали по темі