Місто

Міносвіти рекомендує приєднати Поліський національний університет до Житомирського державного університету

3 March 2024, 09:43

Ректор Поліського національного університету Олег Скидан, який ще кілька тижнів тому активно поширював інформацію про приєднання до ПНУ Житомирського державного університету ім.Івана Франка, почав кампанію на захист свого навчального закладу.

Причиною такої активності став лист Міністерства освіти і науки начальнику Житомирської ОВА Віталію Бунечку з проханням надати пропозиції по реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка. Лист за підписом заступника міністра Михайла Винницького був направлений ОВА 1 березня 2024 року, ввечері 2 березня його на своїй Facebook-сторінці оприлюднив Олег Скидан.

«У четвер, 29 лютого, був викликаний до пана Михайла Винницького. На нараді були присутні Олег Шаров та ректор ЖДУ ім. Івана Франка. Зустріч була формальною, оскільки модель об'єднання вже була готова давно. Почув масу звинувачень і образ. Чути мої докази ніхто не хотів. Кожне слово і пропозиція перекручувалися проти мене... Було також озвучено, що через тиждень пан Михайло Винницький приїде в Житомир і озвучить колективам одноосібне рішення МОН щодо об'єднання. Та вже наступного дня на адресу Житомирської обласної військової адміністрації надійшов лист наступного змісту (додається). То хто у цій ситуації порушує домовленості?», - йдеться у дописі ректора ПНУ.

В оприлюдненому листі МОН начальника ОВА просять «опрацювати та надати пропозиції стосовно реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка за умови збереження освітнього, наукового та матеріального потенціалу Поліського національного університету з урахуванням наявної мережі закладів вищої освіти Житомирської області».



Нагадаємо, 16 лютого ректор Поліського національного університету Олег Скидан в коментарі «Суспільне.Житомир» заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка, а 19 лютого в коментарі Житомир.info ректорка ЖДУ Галини Киричук заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один, зазначивши, що з цього приводу «жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає».

За кілька днів ректор ПНУ вже іншому телеканалу озвучив інформацію про приєднання ЖДУ до Поліського національного університету та виклав на своїй Facebook-сторінці варіанти приєднання.

«Поліський національний університет є унікальним, повністю самодостатнім університетом. Проте з державницької позиції ми підтримуємо процес інтеграції університетів, спрямований на створення потужних закладів вищої освіти. Вказаний процес має відбуватися відкрито та з урахуванням традицій, цінностей, інтересів університетів, які об'єднуються. Ми щиро пропонуємо варіант об'єднання, який повною мірою відповідає поточній ситуації», - зазначалося у дописі (скриншот див. нижче).


О першій годині ночі 1 березня Олег Скидан оприлюднює допис про те, що «колективи студентів і науково-педагогічних працівників Поліського національного університету та Житомирського державного університету імені Івана Франка глибоко стурбовані та стривожені ситуацією щодо можливого об'єднання університетів».


А з 2 березня на Facebook-сторінці ПНУ починають публікувати відео та дописи студентів і випускників «ПРОТИ ЗНИЩЕННЯ Поліського національного університету».

Як повідомляв Житомир.info, під час візиту до Житомира в жовтні 2023 року заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький запевняв, що об’єднувати місцеві університети не планують. В січні 2024 року у Міністерстві освіти і науки озвучили плани об'єднання закладів вищої освіти з метою модернізації мережі, а 13 лютого заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький опублікував інформацію про засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України та два головні критерії, що мають впливати на укрупнення закладів: кількість закладів залежить від кількості населення – у містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО; у ЗВО має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет МОН Скидан ПНУ ЖДУ Винницький 
Матеріали по темі