Влада

Під час візиту до Житомира заступник міністра освіти запевнив, що об’єднувати місцеві університети не планують

22 September 2023, 11:51

З робочим візитом до університетів Житомира 21 вересня завітали заступник Міністра освіти й науки України Михайло Винницький, заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець та директорка департаменту освіти і науки ОВА Наталія Осипович.

Про це 22 вересня повідомила пресслужба обласної військової адміністрації.

«Розпочався візит з Житомирського державного університету імені Івана Франка. Ректорка університету Галина Киричук познайомила гостей із закладом, який має 100-річну історію, та поділилася досвідом впровадження новітніх освітніх тенденцій у ЖДУ імені Івана Франка. Також Михайло Винницький і Юрій Денисовець провели зустріч з директорами інститутів, деканами факультетів, завідувачами кафедр та студентським братством», - йдеться у повідомленні.

Особливе зацікавлення у присутніх викликали питання підходу до формування державного замовлення у наступному році, запровадження формульного підходу до фінансування вищої освіти, надання грантів на навчання, підтримка державою окремих спеціальностей, запровадження оновленого переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, близького до Міжнародної стандартної класифікації освіти.

«У нас застаріла система державного замовлення, що не змінювалася упродовж 30 років. Так, розподіл державного замовлення став за широким конкурсом, але прогнозування за спеціальностями лишилося не змінним. Ми маємо уможливити вступ на бакалаврат на широкий напрям, а не, як зараз, зразу не спеціальність», – зазначив заступник міністра освіти і науки.

Наступним пунктом візиту був Державний університет «Житомирська політехніка». Ректор університету Віктор Євдокимов ознайомив гостів з потужним матеріально-технічним забезпеченням, лабораторіями та аудиторіями.

Також студенти провели екскурсію в Інтерактивному музеї науки та технологій «Політехнік» й аудиторіями нового корпусу. Учасники зустрічі ознайомилися з проєктом створення Наукового парку «Житомирської політехніки» та діяльністю Центру ветеранського розвитку. Поспілкувалися зі студентським ректором та студентськими деканами, адже саме на їх запрошення заступник міністра приїхав прочитати лекцію «Університет мрії. Як студенту його побудувати?».

Завершальним у візиті став Поліський національний університет. Вже традиційно поспілкувалися з викладачами та студентами, оглянули корпуси та лабораторії університету. Познайомилися з міжнародними науковими проєктами, які впроваджує заклад, роботою регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся».

Заступник міністра Михайло Винницький запевнив, що наразі реорганізації закладів вищої освіти в області не планується. А Міністерство освіти і науки України, своєю чергою, працюватиме у напряму реформування системи вищої освіти.

«Усі заклади вищої освіти Житомирського регіону представлені у провідних рейтингах та успішно виконують поставлені освітньо-наукові завдання. Тому нема потреби об’єднувати автономні заклади. Всі університети продовжать свою роботу», – зауважив Михайло Винницький.

Довідка ОВА: Мережа закладів вищої освіти (ЗВО) Житомирської області включає 9 закладів, з яких: 3 університети (Державний університет «Житомирська політехніка», Житомирський державний університет імені Івана Франка, Поліський національний університет); 2 інститути (Житомирський військовий інститут ім. С.П. Корольова, Житомирський медичний інститут Житомирської обласної ради) та 4 відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти (1 державний та 3 приватні). У ЗВО здобувають освіту понад 20 тис. студентів. Зокрема, у Державному університеті «Житомирська політехніка» – 8,5 тис. осіб, у Житомирському державному університеті імені Івана Франка – 5,3 тис. осіб, у Поліському національному університеті – 6,3 тис. осіб. Освітній процес забезпечують близько 1 тис. штатних науково-педагогічних працівників.

Нагадаємо, в липні цього року ректор «Житомирської політехніки» Віктор Євдокимов під час зустрічі з колективом Житомирського медичного інституту щодо приєднання закладу до університету заговорив про об’єднання всіх університетів Житомира в один.

«Ми винесемо пропозицію про створення ще більш масштабного закладу – єдиного класичного університету. Я думаю, це буде правильне і чудове рішення для всіх колективів, закладів», - сказав Віктор Євдокимов.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами щорічного академічного рейтингу університетів «ТОП-200 Україна 2023», ДУ «Житомирська політехніка» посідав 54 місці, Житомирський державний університет ім.Івана Франка – 82 місце, Поліський національний університет – 103 місце. Серед 100 українських вишів, які були в 2023 році найбільш популярними серед вступників – випускників 11 класів, «Житомирська політехніка» посіла 30 місце (5545 заяв), ЖДУ – 61 місце (3377 заяв), ПНУ – 66 місце (2994 заяви).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет МОН заммінстра Винницький ЖДУ політехніка ПНУ 
Матеріали по темі