Місто

«Ні ЖДУ, тільки Поліський»: у Житомирі студенти та викладачі виступили проти приєднання їх університету до іншого

4 March 2024, 15:37

Міністерство освіти і науки України рекомендувало приєднати Поліський національний університет до ЖДУ імені Івана Франка. Таку ініціативу в навчальному закладі, який планують реорганізувати, не підтримали. Про що 4 березня заявили студенти та викладачі.

«Спершу йшла мова про те, що об'єднають, але практично, це є знищенням нашого університету повним і влиттям в університет Франка. Також не знаю, що будуть робити ті спеціальності, яких немає там. Немає програм, немає нічого, як взагалі диплом отримати. Революції, все починалося зі студентства, тому посягати чимось до студентів, забирати щось у студентів – це настільки погано обернеться», – говорить студентка Поліського національного університету Олена.

«Проти з'єднання з Франком. Там недосвідчені викладачі, їх рівень врази нижчий, ніж наш. (ред. Що Вам відомо про процес об'єднання?) Чесно – мінімально. Нас нещодавно проінформували, все було секретно, не дуже офіційно, лише зараз все вилазить наверх. Все по мінімальному, що мають об'єднувати, зміниться деканат, ректор, що влада перейде в університет Франка», – каже студент Поліського національного університету Євген.

«Ми окремий університет, у нас сторічний досвід і не хочеться втрачати його одразу», – каже студентка Поліського національного університету Катерина.

В університеті організували конференцію трудового колективу, де викладачі висловлювалися проти приєднання до іншого навчального закладу. Зокрема, говорили про ризики втратити міжнародні проєкти, багаторічну історію та зміну керівництва. Своєю думкою поділився й ректор Поліського національного університету.

«Хочемо зберегти чинний статус Поліського національного університету. Не просто, що ми відбиваємося, а ініціювати на відповідному рівні з залученням всіх зацікавлених сторін дискусії, обговорення даної проблематики. Мене зараз звинувачують, що я намагався проковтнути Франка, з'їсти ми хотіли, а тепер коли змінилася ситуація ми рятуємо свою шкуру. Дивіться, було доручення Міністерства, це державна політика, ми виконували доручення опрацювати варіанти. Ми свій варіант, який на нашу думку максимально враховує всі інтереси сторін, запропонували. Франка так само міг запропонувати свій. Міністерство взявши ці два варіанти приїхавши до Житомира, і з представниками військової адміністрації, обласної ради, міської ради і представників студентського самоврядування мали б напрацювати кінцеву версію. А кулуарно почалося просуватися швидко таке рішення. Ми не хотіли нікого поглинати. Але ми знову ж таки пропонуємо, якщо буде добра воля і франківці самі захочуть з нами об'єднатися – це їм захист майна, ми показували, що ми пропорційно формуємо ректорат і вчену раду і проводимо осінню вибори. Ключове слово, якщо ніхто не боїться і впевнений у своїй позиції то через 5 місяців проводимо вибори, після вступної компанії. Коли я казав слово вибори ректору Франка і в Міністерстві це викликали тремтіння незрозуміле», – говорить ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

Під час конференції проголосували за колективне звернення до президента України, Верховної ради України, Ради національної безпеки і оборони України, Житомирської ОВА, Житомирської облради та міськради з вимогою вжити заходи щодо збереження Поліського національного університету.

Фото звернення

Нагадаємо, Міносвіти 1 березня 2024 року надіслало лист начальнику Житомирської ОВА Віталію Бунечку з проханням надати пропозиції по реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка.

Як повідомляв Житомир.info, 16 лютого 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан в коментарі «Суспільне.Житомир» заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка, а 19 лютого 2024 року в коментарі Житомир.info ректорка ЖДУ Галини Киричук заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один, зазначивши, що з цього приводу «жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет Поліський університет ПНУ ЖДУ Скидан МОН 
Матеріали по темі