Інтерв'ю

Новий закон про мобілізацію та електронний кабінет для військових – головні зміни простою мовою від адвоката із Житомира

12 March 2024, 09:59

То що там із новим законом про мобілізацію? Уже працює чи коли вступить в дію? Чи дійсно вже будуть призивати з 25 років? Статусу обмежено придатних уже не буде: або служиш, або ні? Чи будуть чіткі терміни військової служби та звільнення з неї?

Саме такі питання наразі можна зустріти на просторах соцмереж та й навіть на вулиці, однак чимало людей не поспішають розбиратися, чи більшість наративів, які звучать, просто поширені вигадки або ж взагалі ІПСО.

Тож сьогодні поспілкуємося з Сергієм Дубком, адвокатом із Житомира, який має чималий досвід у роботі з військовими в адвокатському бюро «Дубок і партнери».

Законопроєкт про мобілізацію – актуальне та болюче питання для багатьох громадян нашої країни. Наразі ті гучно обговорювані пункти у суспільстві – це вже прийняті рішення чи поки лиш все «на папері»?

Так, дійсно у Верховній Раді 30 січня 2024 року зареєстрували урядовий проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (Законопроєкт №10449 від 30.01.2024).

При цьому законопроєкт про мобілізацію №10378 відкликали та зняли з розгляду у Верховній Раді 11 січня 2024 року.

Окресліть «простою» мовою головні зміни, які можуть бути у законі про мобілізацію?

– Згідно з Пояснювальною запискою до нового законопроєкту про мобілізацію № 10449 та роз’ясненнями Міноборони можемо говорити про кілька базових моментів:

Визначеність

  • Визначений чіткий термін служби на період воєнного стану;
  • Люди з інвалідністю всіх груп звільнені від проходження служби;
  • Призовний вік змінюється з 27 до 25 років;
  • Добровольці по мобілізації мають розстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань і підготовки до мобілізації.

Можливість відпочити

  • Щорічна основна відпустка під час воєнного стану може надаватися частинами (не менше 15 календарних днів);
  • Військовослужбовці, звільнені з полону отримають 90 днів відпустки (зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів, якщо вирішили продовжити службу).

Зручність

  • Особі не треба буде йти до ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або ЦНАП. Е-кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов’язаних «Оберіг»;
  • Можна переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК (після переїзду треба буде ставати на облік за новою адресою).

Навченість

  • Після мобілізації всі громадяни проходять обов’язкову військову підготовку 2-3 місяці (людина не може бути відправлена одразу на фронт);
  • Строкова служба скасовується. Замість неї запроваджується базова військова підготовка (людина віком від 18 до 24 років сама обирає, де її проходити).

Рівність

  • Створений облік для всіх;
  • Виключення права на відстрочку у держслужбовців.

Забезпеченість

  • Грошове забезпечення від 20 тис. без врахування додаткової нагороди;
  • Додаткова винагорода (від 30 до 100 тис. грн на період дії воєнного стану).

Загалом у новому законопроєкті про мобілізацію № 10449 прибрали норму, зокрема, щодо мобілізації осіб з інвалідністю ІІІ групи. Щодо інших норм, то вони залишились майже ті самі, що й були у попередньому законопроєкті №10378. Крім того, законопроєкт розширено новими вимогами, наприклад, такими як підтвердження інвалідності громадянами; надання права засудженим особам бути призваними під час мобілізації тощо.

Також хочуть зобов’язати громадян України, які були визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом проходити повторне медичне обстеження з метою визначення придатності до військової служби;

Критичним питанням, яке може бути покладено на МСЕК та лікарні – є те, що чоловіки віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період;

Як саме держава хоче реалізувати даний переогляд – достеменно не відомо. Це не повний перелік змін які плануються, а лише основне, що можна виділити.

Розкажіть, будь ласка, про види покарання для «ухилянтів». І як це регулюється/регулюватиметься законом?

– Вони планують внести приблизно наступні зміни. Розширити відповідальність, яка передбачена Кодексом адміністративного судочинства України:

  • Тимчасове обмеження щодо виїзду за кордон;
  • Тимчасове обмеження керування транспортним засобом;
  • Накладення арешту на кошти та майно.

Сьогодні (ред. 5 березня 2024 року) в офіційних джерелах було заявлено щодо можливого виключення накладення арешту на майно, але станом на сьогодні зміни в законопроєкт не вносились. Найцікавіше, що процедура щодо накладення арешту прописана детальніше, ніж обмеження виїзду за кордон та обмеження керування транспортним засобом.

Також хочу зазначити, що усі законопроєкти приймаються з великою кількістю правок, тобто наразі ми бачимо «сирий» текст, який ще буде опрацьовуватись у другому читанні.

А що стосовно створення електронного кабінету для військових?

– А тут дійсно цікаве питання! На рівні обговорення хочуть приблизно наступну річ: створити цей кабінет, де кожен зможе вносити свої дані. Наприклад, надсилати документи на отримання відстрочки, вносити зміни про стан здоров’я, сімейний стан, народження дітей тощо. Також на рівні обговорення висвітлюють інформацію, що ведеться розробка кабінету для військових, щоб цифровізувати армію. Подання рапортів та інших службових документів може відбуватись через цей додаток. Чи буде це один додаток для цивільних та військових – поки не відомо, але можна зробити припущення, що ці всі функції можуть бути в одному додатку.

На Вашу думку, як швидко можуть бути реалізовані зміни до законодавства?

Я вважаю, що ці всі зміни будуть впроваджені поступово, тому що велику кількість документів потрібно привести у відповідність, розробити нові інструкції та алгоритми виконання. Це, хочу сказати, одні з найбільших змін, які були у цьому та минулому році.

Щоб отримати консультацію з питань проходження військової служби, перерахунку військових пенсій, отримання виплат, пільг, інших питань, пов’язаних із проходженням військової служби, звертайтеся за телефонами:

+38 063 433 28 79

+38 063 712 13 10

dubokandpartners@gmail.com

https://www.facebook.com/dubokandpartners

Адреса: м. Житомир, вул. Київська, 53 (з квітня 2024)

Якісна юридична допомога військовим та членам їх сімей: чим займається адвокатське бюро «Дубок і партнери» у Житомирі дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дубок і партнери адвокатське бюро Сергій Дубок адвокат військовий адвокат військовий військовослужбовець законопроєкт 
Матеріали по темі