Інтерв'ю

Адвокатське бюро «Дубок і партнери» у Житомирі: якісна юридична допомога військовим та членам їх сімей

25 July 2023, 12:12

Понад 9 років збройної агресії рф та більше року повномасштабної війни змусили звернути увагу на ситуацію у військовій сфері нашої країни, адже якби не воїни, країна вже б давно втратила незалежність. Однак, станом на сьогодні склалась ситуація, коли захисники змушені боротися не лише із зовнішнім ворогом, а і з внутрішніми проблемами – вимагати належні їм виплати, звільнення та недоотримувати пенсію.

Про актуальні та гострі питання у військовому секторі розповів Сергій Дубок – адвокат із багаторічним досвідом, який побував по обидва боки барикад і тепер допомагає військовослужбовцям у своєму бюро «Дубок і партнери».

- Що сприяло створенню адвокатського бюро? Скільки років ви уже працюєте? Хто є партнерами?

Я сам проходив військову службу на посаді військового юриста з 2014 по 2017 рік. Але мені не імпонує державна служба, а хочеться бути ближче до людей, прислуховуватися до їх проблем та вирішувати їх.. На той час юристів, які добре розуміються у військовій сфері, в Житомирі майже не було, тому дана ніша була вільною і я зрозумів, що треба її розвивати. Наразі у бюро працює команда із чотирьох юристів.

- Адвокатське бюро «Дубок і партнери» працює лише з військовими чи є інші напрямки?

Працюємо з військовим та силовим сектором: військовослужбовці, Державна прикордонна служба, СБУ, поліція, Нацгвардія, МВС, пенітенціарна служба. Також займаємося збільшенням пенсії ветеранам військової та суміжних служб.

- Які актуальні «кейси» найбільше запам’яталися?

Є наразі одна справа, вона якраз у процесі. Виходить, що минулоріч військовослужбовець загинув не в бойових діях, а під час проходження служби через нещасний випадок і замість того, щоб родині виплатили 15 млн грн за смерть, сім’ї виплатили лише 1 млн 800 тис. грн. І наразі нам вдалося в судовому порядку стягнути на користь сім’ї загиблого захисника України 15 млн гривень.

- Які найпоширеніші проблемні питання, з якими до вас звертаються військовослужбовці?

Перше – це звільнення із ЗСУ та інших формувань. Друге – отримання належних коштів за час лікування по пораненню. Наступне – допомога з оформленням статусу учасника бойових дій. Суть цієї проблеми в тому, що, наприклад, 195 військовослужбовців провели наказом, а 5 – загубили, тому вони воюють з усіма і кошти не отримують. У такому разі військовий може скористатися своїм правом та написати рапорт на керівництво, якщо позитивної реакції від керівництва не послідувало – потрібно звертатися до адвоката.

Також у нас зараз велика кількість справ по перерахунку військових пенсій. Практично у всіх пенсіонерів Міноборони України пенсійне забезпечення не відповідає реальному, яке їм передбачено Законом. Це зумовлено тим, що у різний період часу діяло різне законодавство. Станом на сьогодні, усі військові пенсіонери, які звільненні до 01.03.2018 року отримують нижчу пенсію ніж передбачена їм. Є ті бійці, які звільнилися до березня 2018 року, то там збільшення пенсії стартує від 1 000 до 20000 тис. грн. Потім є ті, хто звільнився з березня 2018 року до березня 2019 року – там також можемо допомогти додати пенсію.

Крім того, є досить велика чисельність пенсіонерів, які вже в судовому порядку відновили справедливість та отримують збільшену пенсію, але все одно не в тому розмірі, який їм належить. Причиною цього є обмеження максимального розміру пенсійного забезпечення, яке станом на 2023 рік складає 20930 грн (10 мінімальних пенсій). Однак, актуальне законодавство дає можливість отримувати реальну пенсію без обмеження максимального розміру. Як це відбувається на практиці? Візьмемо, наприклад, військовослужбовця у званні «полковник» – середнє пенсійне забезпечення його складає близько 23-25 тис. грн, але вони все одно отримують лише 20930 грн. Тобто органи пенсійного фонду фактично нараховують 24000 грн, але виплачують лише 20930. В судовому порядку є можливість вирішити цю проблему.

- Чи звертаються до вас жінки-захисниці? З якими проблемами переважно, якщо так?

Звертаються, з такими ж проблемами, однак їх у рази менше. Також, ми надаємо допомогу вдовам військовослужбовців, яка полягає у збільшенні їх пенсійного забезпечення особам, як особам, що перебували на утриманні військовослужбовця.

- У вас на сторінці вказано, що працюєте по всій території України (крім тимчасово окупованих), це також може бути і дистанційна робота з клієнтом?

Так, це може бути і дистанційна робота. Клієнт із нами зв’язується, описує проблему, якщо все підходить і йому, і нам, ми відправляємо йому договір про надання правової допомоги засобами поштового зв’язку після чого починаємо співпрацю. Також, ми можемо працювати із близькими військовослужбовця, які діють в його чи її інтересах.

- Що можете порадити військовослужбовцям, які знаходяться «у полі» і не отримають виплати: зарплату чи за поранення?

Таким військовослужбовцям я можу лише порадити зберегти своє життя, а вже після, за можливості, звертатися за правовою допомогою.

- Чи були у вашій практиці випадки, коли зверталися люди, які отримали повістки і мають право на відстрочку, але не знають, як його реалізувати?

Звичайно, щодня такі є. У таких випадках діємо згідно з нормами чинного законодавства. В нашій країні з 2014 року йде війна, але люди і досі не знають обставин відстрочки від призову. Ми запитуємо зазвичай усі життєві обставини, у разі наявності підстав для відстрочки, пропонуємо, який саме комплект документів зібрати та надати до територіально центру комплектування та соціальної підтримки разом із повісткою для отримання відстрочки від мобілізації. Ніхто б не міг подумати, але кількість людей, які мають право на відстрочку дуже велика.

- На сторінці активно розкриваєте тему перерахунку та індексації грошового забезпечення: що для цього потрібно знати військовим?

Усі військовослужбовці, які проходили або проходять військову службу у період з 29.01.2020 по сьогодні мають право на перерахунок грошового забезпечення у порядку, передбаченому постановою № 704 Кабінету Міністрів України, що дає можливість збільшити грошове забезпечення до 30% від виплаченого. В майбутньому таке збільшення грошового забезпечення матиме вплив на збільшення пенсійного забезпечення військовослужбовця.

Щодо індексації грошового забезпечення, то, на жаль, за нормами військового законодавства, що діяли з 01.01.2016 по 01.03.2018 не було передбачено індексацію грошового забезпечення військовослужбовцям та деяким іншим силовим структурам. Однак, індексація грошового забезпечення є невід’ємною гарантією заробітної плати, що передбачено трудовим законодавство України. У зв’язку з цими протиріччями склалась судова практика, яка дає можливість повернути військовослужбовцям невиплачену суму індексації з 01.01.2016 по 01.03.2018 роки.

- Чи надаєте ви послуги Pro Bono? (на безоплатних засадах)

Так, надаємо, однак виключно на власний розсуд.

- Як ви бачите майбутнє вашої справи, чи плануєте розширюватися? Що далі?

Плануємо розширятися, однак це буде пізніше. Наразі працюємо у Житомирі та дистанційно по всій країні, тому за потреби звертайтеся!

Контакти:

+38 063 712 13 10

+38 063 433 28 79

dubokandpartners@gmail.com
https://www.facebook.com/dubokandpartners

Адреса: м. Житомир, вул. Гоголівська, 16а

Адвокатське бюро «Дубок і Партнери»

Успішно працюємо для Вас по всій території України (крім тимчасово окупованих регіонів).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дубок і партнери адвокатське бюро Сергій Дубок адвокат військовий адвокат військовий військовослужбовець 
Матеріали по темі