Події

Правоохоронці викрили 14 учасників угрупування, які розпалювали релігійну ворожнечу: у Житомирській області проводили обшуки

12 March 2024, 18:06

Правоохоронці припинили діяльність злочинної організації так званого медійного блоку УПЦ (МП), які розпалювали релігійну ворожнечу.

Про це 12 березня інформує Офіс генерального прокурора.

«За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури викрито та припинено діяльність злочинної організації, яка розпалювала релігійну ворожнечу, виготовляла та поширювала матеріали щодо виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України», - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, з метою дестабілізації суспільно-політичної та релігійної ситуації в Україні, громадянин створив злочинну організацію. Задля конспірації діяльності використовував офіційно зареєстровані суб’єкти господарювання, пов’язані з медійною сферою.

До складу організації увійшли керівники громадських організацій, працівники медійного блоку УПЦ (МП), які виготовляли та поширювали антиукраїнські матеріали, що підривають довіру до українського суспільства, пропагують повернення України в зону релігійного, культурного та політичного впливу рф.

Учасники групи здійснювали розробку та висвітлення в медіа, в тому числі західних країн, викривленої інформації щодо процесу переходу релігійних громад УПЦ до ПЦУ.

Для поширення російських наративів використовували спільноти у соціальних мережах, відеохостинг YouTube та медіамайданчики.

За результатами проведених понад 20 обшуків у Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Житомирській областях та місті Києві вилучено докази протиправної діяльності та повідомлено про підозру 14 учасникам злочинної організації.

В залежності від участі та ролі кожного у протиправній діяльності, їхні дії кваліфіковано як державну зраду, колабораційну діяльність, створення злочинній організації, керівництво та участь у ній, розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, виготовлення та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування та заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 111, ч. 6 ст. 111-1, ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 161, ч. 4 ст. 28 ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області за оперативного супроводу УЗНД ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, в листопаді СБУ проводили безпекові заходи в одному з опечатаних храмів МП.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2022 року настоятель церкви московського патріархату під час спілкування на вулиці з місцевими жителями, давав їм «цінні» настанови, як насправді треба сприймати широкомасштабне вторгнення російської армії. «Батюшка»-колаборант стверджував, що вбивають мирних жителів та руйнують їхні домівки військові ЗСУ. Священика позбавили права обіймати посади у правоохоронних органах, в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: церква МП організація релігійна ворожнеча рф обшук колаборант 
Матеріали по темі