Суспільство

У Житомирській області випустили в дику природу 150 фазанів, вирощених у вольєрах

22 March 2024, 18:26

Сьогодні, 22 березня 2024 року, в Житомирській області мисливствознавцями були випущені фазани. Андрій Шатило розповідає, що пташки надалі будуть під опікою єгерської служби та лісової охорони.

«Ми випустили 150 фазанів, вирощених на власному фазанарію в Пилипівському лісництві. Місце підібрали найбільш сприятливе для фазана. Разом з тим, що місце підібране для фазана найбільш притаманним для його середовища, єгерська служба та лісова охорона забезпечать постійну охорону, підгодівлю та посилять контроль над ситуацією з хижими та шкідливими тваринами»,- розказав провідний мисливствознавець столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Андрій Шатило.

Вперше в Житомирській області фазанів, що виросли в спеціальних вольєрах, випустили торік.

«Ми випускали вже минулий рік. Єгерська служба помічає їх, а для більшої популяції ми випустили в цьому році ще більше, щоб вони сприяли вирощуванню в нашій області. Фазани вирощуються в дуже хороших умовах. Перший вольєр (фазанарій) був побудований в 2021 році. Починали з 50-ти особин. Зараз, на даний момент, в нас побудований ще один вольєр. Плануємо в цьому році збільшити поголів’я в два рази»,- розповів Олександр Гундич, мисливствознавець філії Коростенського лісомисливського господарства ДП «Ліси України».

Умови для фазанів підбирались ретельно за всіма визначеними критеріями.

«Угіддя мають бути чагарникові, з різними видами рослинності, травостоєм. Обов’язково має бути водойма, вона присутня в даних угіддях»,- сказав провідний мисливствознавець столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Андрій Шатило.

Виведення фазанів є важливим для природного середовища. Окрім того, що це збагачення природи, вони ще й поїдають шкідливих комах, які псують рослини.

«Це дуже гарний птах, і для різноманіття мисливської фауни. Також я хочу підмітити, що фазан це такий птах, який, от зараз весною велике різноманіття комах, і вони шкідливих комах поїдають»,- пояснив Олександр Гундич мисливствознавець філії Коростенського лісомисливського господарства ДП «Ліси України».

Щоб фазани легше адаптувались їм привезли годівниці з їх фазанарію, адже по запаху вони зможуть швидше знайти їх серед нового середовища. З весни в фазанів починається шлюбний період. Мисливствознавці мають надію, що влітку вже зможуть спостерігати виводки молодих пташок.

«Ми маємо надію, що в комплексі цих всіх заходів: охоронних, біотехнічних, та з посиленим контролем над ситуацією хижих та шкідливих тварин, ми досягнемо бажаних результатів і влітку вже зможемо зафіксувати перші виводки молодих фазанів»,- сказав провідний мисливствознавець столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Андрій Шатило.

Нагадаємо, що 3 червня 2021 року, лісівники Житомирщини показали журналістам фазанарій і вольєр для утримання зайців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фазан лісівник Ліси України Шатило Гундич мисливствознавець 
Матеріали по темі